Muhoksen kansakoulut - alkuajat ja alkuaikojen opettajat

Muhoksen kansakoulut - alkuajat ja alkuaikojen opettajat

Opetustaulu: korppi

Vanha kansakoulun opetustaulu: korppi - Kuva Copyright © Nurmeksen museo - Creative Commons.

14) Leppiniemen kansakoulu

Sotien jälkeen perustettu ensimmäinen uusi kansakoulu sijaitsi Leppiniemessä, perustamisvuosi 1945. Pyhäkosken voimalaitosrakentamisen seurauksena Leppiniemestä oli kasvanut niin suuri kyläyhteisö, että se tarvitsi lapsilleen oman koulun. Pyhäkosken ensimmäinen koulu perustettiin parakkiin, johon mahtui vajaa 30 oppilasta. Luokkahuone oli kuitenkin niin kylmä, että vesi jäätyi ämpäriin. Tuli kiire rakentaa oma koulu.

Opettajana toimi Inkeri Pennanen. Muita opettajia: Ilma Niskanen. Kuuluisimpia opettajista oli Mankisen pariskunta.

Kansakoulun lukukirja

Kansakoulun lukukirja I osa. Tekijät: Hilja Huntuvuori, K.A. Horma, Emil Arvi Saarimaa. WSOY 1947. - Ilomantsin Museosäätiö. Möhkön ruukkimuseon kokoelma M.

Oppilaita ilmaantui arvaamattoman paljon, joten opetus piti porrastaa ala- ja yläluokkalaisten kesken. Koulutaloa suurennettiin jatkuvasti. Rakennukseen tehtiin mm. juhlasali, jossa järjestettiin lukuisia juhlia ja esitettiin näytelmiä. Kouluun asennettiin jopa keskusradio, osittain kahvikonsertista saatujen varojen turvin. Oulujoki Oy osti kouluun rainakoneen, joka oli Muhoksen ensimmäinen. Myös elokuvakoneen yhtiö osti koululle opetustarkoituksiin.

Aluksi supistettuna kansakouluna aloittanut koulu laajeni vuoden 1948 syksyllä täydelliseksi, kolmiopettajaiseksi kansakouluksi. Vuonna 1953 koulu siirtyi kunnan hoitoon. Enimmillään Leppiniemessä oli 124 oppilasta ja neljä opettajaa.

Leppiniemen koulu tuhoutui tulipalossa vuonna 1973 ja pian sen jälkeen koko koulu lakkautettiin.

Opetustaulu

Vanha kansakoulun opetustaulu - Kuva, kuvittaja Akseli Einola, Copyright © Nurmeksen museo - Creative Commons.

Lähteet Käytetyt lähteet.