Seireenit

Kirke

Kirke on kreikkalaisen mytologian taikuuden ja viettelyksen jumalatar ja velho. Hän on myös äärettömän kaunis nymfi, joka on tunnettu viettelytaidoistaan, joita ainutkaan mies ei kykene vastustamaan.

Kirke

"Kirke" - englantilainen Sir Edward Burne-Jones (1850 - 1934).

Tapahtumia Kirken varhaisessa nuoruudessa

Picus. Kirke koki nuoruudessaan monia rakastumisia. Yksi hänen rakkauden kohteistaan oli Ausonian kuningas, itaaliruhtinas Picus, joka kuitenkin torjui äärimmäisen kauniin Kirken yritykset, mikä sinänsä on hämmästyttävää. Tästä loukkaantuneena Kirke noitui miehen palokärjeksi. Tästä johtuen vihertikkojen suvun nimi vielä tänäkin päivänä on Picus. Roomalaisessa mytologiassa Picus voi tarkoittaa myös ennustajajumalaa, joka oli Faunuksen isä.

Glaukos. Merenjumala Glaukos oli Kirken seuraava kohde. Glaukoksen kohtalona oli elää koko ikänsä meressa, mistä hän ei pitänyt laisinkaan. Hän rakastui hyvin kauniiseen merenneitoon, Skyllaan. Tämä rakkaustarina päättyi ennen kuin se ehti alkaakaan, sillä Skylla kavahti Glaukoksen käärmemäistä olemusta ja pakeni maalle, jonne Glaukos ei voinut seurata häntä.

Epätoivon vallassa oleva Glaukos kääntyi tällöin Kirken puoleen, ja pyysi tätä valmistamaan sellaisen taikajuoman, jonka avulla Glaukos saisi Skyllan rakastumaan itseensä. Hänen kertoessaan rakkaudestaan Kirke rakastuikin itse Glaukokseen, joka kuitenkin torjui tämän lähentelyn.

Mustasukkaisena Skyllalle Kirke valmisti myrkyn ja kaatoi sen lähteeseen, jossa Skyllan oli tapana kylpeä. Heti kun nymfi astui veteen, hän kohtasi kauhistuttavan kohtalon ja muuttui hirviöksi kuusine koiran päineen. Hän ei kaikessa surkeudessaan kyennyt edes liikkumaan, ja tuhosi kaiken ympäriltään. Jos laiva osui purjehtimaan liian läheltä, jokainen niljakkaista päistä sieppasi yhden miehistöstä.

Joutuminen Aiaian saarelle

Seuraavaksi Kirke avioitui Kolkhiin (Colchis) prinssin kanssa, jolla oli valtakunta Mustanmeren lähellä. Tästä tapahtumasta on kirjoittanut muinaiskreikkalainen runoilija Hesiodos noin 700 eaa. Kirken oli kuitenkin mahdotonta hyväksyä ajatus, että hän menettäisi taikavoimansa miehensä vuoksi. Niinpä Kirke yrittikin syöstä miehensä vallasta ja tuli siinä ohessa tappaneeksi hänet.

Kansalaiset raivostuivat tästä teosta ja silloin Kirken isä Helios syöksyi hätiin. Hän antoi tyttärelleen hallittavaksi kelluvan Aiaian saaren, jotta tytär välttyisi seuraamuksilta.

Kirkestä on olemassa lukemattomia tarinoita, ja erään niistä mukaan hän menikin naimisiin Sarmarian kuninkaan kanssa. Tällöinkin hän kuitenkin murhasi miehensä, ja joutui sitten pakenemaan, päätyen Aiaian saarelle.

Kirke

"Kirke" - englantilainen John Collier (1833 - 1898).

Miehet eläiminä

Kirke houkutteli saarensa vesillä liikkuvien laivojen miehet saarelleen ja muunsi sitten nämä kaikki taikakeinoillaan eläimiksi. Näin hän sitten eleli saarellaan eläintensä, leijonien, tiikereiden, susien ja sikojen kanssa.

Saarelle tuleviin ihmisiin eläimet susista alkaen suhtautuivat lempeän ystävällisesti, eiväthän ne olleetkaan ihan oikeita eläimiä.
Kirke

"Kirke tarjoaa juomaa Odysseukselle" - englantilainen John William Waterhouse (1849 - 1917).

Odysseia

Erityisen tunnetuksi Kirke on tullut Homeroksen eepoksessa Odysseia, jossa kreikkalainen tarusankari ja Ithakan saaren myyttinen kuningas Odysseus merimiehineen on Kirken vieraana Aiaian saarella.

Kirke muuttaa kaikki itseään lähestyvät miehet eläimiksi, ja näin hän oli jo muuttanut Odysseuksenkin miehistä osan juhlapäivällisellä sioiksi. Itse Odysseus ja muutamat hänen miehistään välttyivät tältä kohtalolta, sillä päivällisellä mukana ollut Odysseuksen kumppani Eurylokhos epäili petosta, eikä koskenut ruokiin - vaan sen sijaan kiirehti varoittamaan laivalle jäänyttä Odysseusta.

Siitä paikasta lähti Odysseus pelastamaan miehistöään. Matkallaan hän kohtasi luonnon ja paimenten jumalan, jumalten sanansaattajan Hermeksen. Hermes antoi Odysseukselle ohjeet siitä, kuinka hän välttäisi miestensä kohtalon. Odysseuksen piti nauttia taikayrttiä, molybdeenikukkaa, joka estäisi Kirken taian vaikutuksen.

Kirke

"Seireeni" - englantilainen Edward Armitage (1817 - 1896).

Hermes antoi Odysseukselle myös sellaisen ohjeen, että juuri silloin, kun Kirke yrittäisi muuttaa hänet taikasauvallaan eläimeksi, olisi Odysseuksen hyökättävä Kirken kimppuun ja uhattava surmata tämä miekallaan. Sen seurauksena Kirke pyytäisi Odysseusta rakastelemaan kanssaan. Tähänkin Odysseus sai Hermekseltä luvan suostua, mutta vasta sitten, kun hän olisi vannottanut Kirkea olemaan tekemästä hänelle mitään pahaa, koska muuten Odysseus menettäisi sängyssä sekä rohkeutensa että miehuutensa.

Juuri näin sitten kävikin. Odysseus sai rakastella kyllikseen ja mielin määrin ja hänen miehensäkin taiottiin lihavista sioista takaisin solakoiksi miehiksi. Kirken lumoihin vaipunut Odysseus vietti saarella tämän jälkeen miestensä kanssa kokonaisen vuoden. Sen jälkeen Kirke salli Odysseuksen vapaasti poistua saarelta ja palata vaimonsa luokse ja antoipa miehelle vielä monia neuvojakin, joiden avulla hän selviäisi vaarallisesta matkastaan.

Tämä tarjoaa uuden näkökulman Kirken luonteeseen, sillä tavallisestihan hän saattoi olla miehiin nähden hyvin omistava, mutta tässä tapauksessa hän oli valmis luopumaan miehestä, jota hän syvästi rakasti.

Auringonjumala Helioksen tytär

Kirke oli auringonjumala Helioksen ja okeanidi, merennymfi Persen tytär ja Aieteen ja Pasifaen sisar.

Kirke

"Lady Hamilton Kirkenä" - brittiläinen George Romney (1734 - 1802).

Ylellistä elämää

Kirkellä oli saarellaan Aiaialla, tiheän metsän keskellä olevalla aukiolla ylellinen marmoripalatsi. Seuranaan hänellä oli eläinten lisäksi toinen toistaan kauniimpia nymfejä, joidenka keralla Kirke harjoitti kaikkinaisia nautintoja. Hän kutoi kangaspuillaan ja lauloi lintujen livertäessä laulujaan, joiden viettelevää kutsua ainutkaan laulut kuuleva mies ei voinut vastustaa.

Kirke kaartelee ja kirkuu jalohaukkana taivaalla

Kirke yhdistetään jalohaukkoihin, "kirkos", jotka kaartelevat taivaalla ennen kuin ne iskevät alas saaliiseensa. Hieman samoinhan on tehnyt Kirke saarellaan. Nämä linnut ääntelevät suunnilleen "kirk kirk", minkä kerrotaan muistuttavan Kirken huutoa juuri ennen saaliiseen iskemistä.

Muidenkin jumalatarten tavoin Kirke liitetään lintuihin, sillä niiden uskotaan olevan vapaita liikkumaan Maan ja tuonpuoleisen, Haadeksen välillä.

Kirke

"Kirke ja Odysseuksen miehistö" - italialainen Parmigianino (1503 - 1540).

Mermaid - Merenneito

"Merenneidot" - englantilainen Evelyn De Morgan (1855 - 1919).

Mermaid - Merenneito

"Odysseus ja seireenit" - Herbert James Draper.