Joulu

JOULUKALENTERI LUUKKU 1

Joulukalenteri

Suosikkilahja vuosina 1989-1990. "Leipää Nordica-Kotileipurilla!" - 1950-luvulla suomalaiset alkoivat ostaa joululahjoiksi myös arkisia taloustarvikkeita. Jouluina 1989 ja 1990 suomalaiset hurahtivat leipäkoneisiin, joita ostettiin joululahjoiksikin tuhansittain. Monilla tämä ihmeaparaatti jäi kaappiin pölyttymään. Tällaiset hyötylahjat olivat välineitä ja laitteita, joita ostettiin yleensä vuoden mittaan, mutta kun hankinta siirrettiin joulun aikaan, saatiin hankinnasta myös joululahja. Silloin, kun oli puutetta rahasta, tämä oli varsin kätevää. Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Joulukalenteri

Kansakoulunopettajain liitto on julkaissut vuonna 1948 koululaisille suunnatun, kauniskantisen joululehden, Koululaisen Joulu. Lehden toimitti Hellen Tynell ja kuvitti Maija Karma. Kuva Kansallismuseo.

Joulukalenteri

Kyläkauppias suunnittelemassa kauppansa joulukoristelua, Perniössä jouluna vuonna 1956. Kuva Museovirasto.

Joulukalenteri

Suosikkilahjat vuonna 1923. Vuonna 1923 aikuistuvan nuoren neidon päiväkirjassaan toivomia joulun suosikkilahjoja olivat puiset talouskapineet ja punainen leninkikangas, jonka hän sitten saikin.

Joulukalenteri

Suosikkilahja 1950-luvulla. UPO toi pulsaattoripesukoneen markkinoille jo 1950-luvun alussa. Pulsaattori oli vastaus miljoonien pesusoikon ääressä raatavien naisten toiveisiin. Upo teki äidit onnellisiksi ja se ulotti joulun ilon vuosiksi eteenpäin.
Joulukalenteri

Päämajan propagandaosaston valokuvaajia tuvallaan jouluna 1939. Näyttääpä kuvaajien joukossa olevan yksi, ilmeisesti jonkun kuvaajan poikakin. Joulukuusta koristavat suomenliput. Elettiinhän noina raskaina vuosina aikoja, jolloinka isänmaamme itsenäisyys oli vaakalaudalla. Liput säilyttivätkin tärkeän asemansa joulukuusten koristeina aina 1970-luvulle saakka. SA-Kuva.
Joulukalenteri

Havi on valmistanut jouluksi 1930 kauniin, kuusen muotoisen funkkis-kynttilän. Jalusta pyöreä, keskellä torvimainen kynttilänpesä, sivuilla metalliset pienoiskuuset. Pesässä vihreä kuusen muotoinen kynttilä. Rasia suorakulmainen, kannellinen. Kannessa teksti: Havin funkkiskynttilä n:o 1 ja sama teksti ruotsiksi. Kuva Lappeenrannan museot.

Joulukalenteri

Kynttilänjalka 1970-luvulta. Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Joulukalenteri

Niemen lelutehtaan valmistama, puinen kynttilänjalka 1950-luvulta. Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Joulukalenteri

Tampereen Saippuatehtaan valmistamat Otava-lynttilät 1940-luvulta. Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Kuvat sivulla ylinnä ja alinna pvproductions - www.freepik.com
Joulukalenteri

Suosikkilahja 1970-luvulla. Tällä vuosikymmenellä suomalaiset alkoivat urakalla paistaa vohveleita, koska siihen tarjosi helpon mahdollisuuden markkinoille ilmestynyt vohvelirauta. Vohvelirautoja joutui joulupukkikin kantamaan selkä väärällään lahjoina tuhansiin koteihin. Niin hyviä, kuin nuo vohvelit ovatkin, niin aika harvat niitä kai nykyisin enää paistelevat.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Alpha
Joulukalenteri

Fazer on esitellyt 1960-luvulla täyden laidallisen joulumaistiaisia. Kuva Turun museokeskus.

Joulukalenteri

Fazerin toinen joululajitelma 1960-luvulta. Kuva Turun museokeskus.