Tunturisuden sivut

5) Maailmanpyörästä pantomiimiin M - P

Maailmanpyörä. (Ferris wheel). Maailmanpyörä ei ole sirkusten väline, vaan huvipuistojen. - Katso Sirkus Maailmanpyörä. Sirkus Huvipuistot.

Mallakhamba

Mallakhamba. Kuva Copyright © Michael Jenkin - All Rights Reserved.

Mallakhamba - Mallakhamb. (Mallakhamba) Sana tarkoittaa käännöksestä riippuen tankovoimistelijaa, tangon painijaa tai tangon kanssa painijaa. Nimi sai luultavasti alkunsa siitä, että laji tarkoitettiin alun perin painijoille. Traditionaalista, akrobaattista, intialaista pylväs- (tolppa, tanko) voimistelua puisessa pylväässä. Laji on todella vanha, sillä ensimmäiset maininnat siitä ovat Manasollasa-tietokirjassa vuodelta 1135. Suorittajina voi olla yksi tai ryhmä. Välineenä lajissa toimii ympärysmitaltaan 55 cm sileä puinen tolppa, jonka yläpää on 20 cm kapeampi ja siihen on veistetty pallo. Tolppa on yli kaksi ja puoli metriä korkea.
Kilpailtaessa Mallakhambassa on sarjat alle 12-vuotiaille, alle 14-vuotiaille, alle 17-vuotiaille naisille, alle 18-vuotiaille miehille ja yli 17 - 18 vuotiaille naisille ja miehille.
Kyse on intialaisille urheilusuorituksesta ja esittävästä taiteesta, ei sirkuksesta, vaikka sirkukselta näyttääkin, vieläpä erittäin vaativalta akrobatialta. Sirkus Akrobatia, urheilu.

Maneesi. Pyöreä sirkusnäyttämö eli areena. Maneesin 13 metrin halkaisija on ideaalinen esim. hevosnäytöksille. Hevosen kiertäessä kehää keskipakoisvoima helpottaa temppujen suorittamista sen selässä. Maneesin pohjalla voi olla punaista savea kerros, sen päällä saven ja sahajauhon sekoitusta ja päällimmäisenä kerroksena sahajauhoa - kuten on Moskovan Suuren Sirkuksen areenalla.

Maneesimestari, maneesimiehet. Maneesin hyvin moninaisen virittelyn suorittava henkilöstö.

Meksikolainen pilvikeinu. (Mexican Cloudswing) Pilvikeinussa välineenä on keinun muotoon asetettu köysi - erotuksena suorana riippuvasta vertikaaliköydestä. Meksikolaisessa pilvikeinussa vaarantunne maksimoituu. Laji on niin hurjannäköistä, että heikoimpia katsomossa varmasti hirvittää. Jaloillaan ja käsillään köydessä roikkuva akrobaatti "tipahtaa" yhtäkkiä, mutta saa yleisön kirkuessa kuin viime hetkellä taas alempaa kiinni. Krusifiksit, nilkkojen varaan tipahtamiset ja riippumatot ovat tämän lajin perustemppuja. Sirkus Ilma-akrobatia, akrobatia.

Miekannielentä. Tämä laji on niitä, joiden katsominen ei kaikilta onnistu. Siis melko hurjan näköistä!

Monsieur Loyal. Ranskassa usein käytetty nimitys sirkusohjelmiston ohjaajasta ja esittelijästä, tirehtööristä. Nimi juontuu Loyal-sirkusperheeseen, jonka useat jäsenet ovat toimineet briljantisti tässä tehtävässä Pariisin sirkuksissa.

Mutashow. (Mud Show) Tällä ei ole mitään tekemistä mutapainin kanssa, vaan on kyseessä entisaikojen sirkuskiertue (Amerikassa) hevosvankkureilla pitkin mutateitä. Itse asiassa sirkukset eivät siirtyneet entisvanhaankaan pitkiä matkoja kaupungista toiseen hevospeleillä, vaan junilla. Mutta perillä odottivat, erityisesti sadeaikana, hyvin mutaiset kentät ja tiet. 1920-luvulla tulivat käyttöön kuorma-autot ja koko käsitteestä luovuttiin.

Napatanssi

Napatanssi. Kuva Copyright © Keith Williamson - Creative Commons.

Napa- eli vatsatanssi. (Belly Dance) Turkkilaisista haaremitansseista nousee mieliin ensimmäiseksi vääjäämättä napatanssi eli vatsatanssi. Tämä maaginen tanssin muoto, yhdistyneenä rytmikkääseen, itämaisen musiikin maaniseen poljentoon upottaa katsojansa musiikin ja tanssin maailmaan, jossa kaikki muu ulkopuolinen häipyy. Itämainen tanssi on pitkälle vietyä, hienovaraista esittävää taidetta, jossa tanssija vähäisin, toistuvin keinoin vangitsee katsojiensa mielenkiinnon saaden nämä vähitellen suorastaan lumoutumaan. Tanssijan vartalo on lopulta yhtä musiikin rytmin kanssa, kuin soitin soitinten joukossa.Sirkus Tanssi, esittävä taide.
Naruhyppelyä

Naruhyppely. Kuva Copyright © Freepik.

Naruhyppely. (Skipping rope) Ei varsinaisesti sirkuslaji, vaan leikkiä ja urheilua. Kaikille tutulla leikkivälineellä, hyppynarulla, harrastetaan myös kilpailemista ja vaativaa temppuilemista. Naruhyppelytekniikoita on useita erilaisia, esimerkiksi tasajalkaa, yhdellä jalalla tai vuorojaloin hyppiminen, erilaiset narun pyöritystavat, sekä narun kanssa eri tavoin liikkuminen. Lasten naruhyppelyleikkien variaatioita ovat muun muassa kissanviikset, koulu tai ruotsalainen hyppely. Nyrkkeilijät käyttävät hyppynarua harjoittelussaan. Hyppynarun kanssa myös juostaan. Sirkus Urheilu, leikki, akrobatia.

Nojapuut

Nojapuut. Kuva Copyright © Freepik.

Nojapuut. (Horizontal Bar Act) Sirkus Akrobatia.

Sirkus

Kuva Copyright © Freepik.

Notkeusakrobatia. "Notku". Contortionistit ovat tyypillisiä notkeusakrobaatteja. Sirkus Akrobatia.

Nuorallakävely - nuorallatanssi. (Rope walking) Nuorallakävelijä, nuorallatanssija. Nuorallakävely on yksi kaikkein eniten tasapainotaitoa vaativista sirkussuorituksista. Nuorallakävelyssä on kaksi pääsuuntausta: tiukka, kireä nuora (Tightrope walking) ja löysä nuora (Slacklining). Näillä molemmilla, tiukalla ja löysällä nuoralla, kävelyn suoritustapa eroaa periaatteessa toisistaan. Tiukalla nuoralla nuorallatanssija pysyy tasapainossa oman ruumiinsa painopistettä muuttelemalla tai käyttämälä apunaan jotakin apuvälinettä tasapainotteluun.

Löysemmällä nuoralla nuorallatanssija taas voi oman ruumiinsa avulla liikuttaa alla olevaa nuoraa. Löysä nuora antaa suoritukselle dynamiikkaa, joka muistuttaa trampoliinia.

Highwire - tiukka nuora korkealla. Sitäkin paljon korkeammalla on skywalk.

Skywalk - taivaskävely on nuorallakävelyn erityinen muoto, joka voi tapahtua yleensä ulkona. Siinä kävellään nuoralla hyvin korkealla - kahden korkean rakennuksen välillä, jonkin kanjonin, rotkon, vesialueen tms. yli. Hyvin vaarallinen laji, koska tipahtamisia on sattunut, eikä ainutkaan tipahtanut ole luonnollisestikaan selviytynyt hengissä ja voinut jäädä kertomaan, että miksi tipahti! (Hirvittäviä, kamalia onnettomuuksia)

Freestyle slacklining - löysällä nuoralla varsinaista tanssia, tasapainoilua ja temppuilua, ei siksi voi olla hirvittävän korkealla.

TeamGym

Kuva Copyright © Freepik.

Näytösvoimistelu. Vuoden 2007 jälkeen laji on tunnettu nimellä TeamGym. TeamGym on joukkuelaji, jossa joukkueeseen kuuluu kuudesta kahteentoista ihmistä. Lajiin kuuluu kolme eri osa-aluetta: trampetti, volttirata ja vapaaohjelma. TeamGymissä katsoja pääsee nauttimaan kolmesta erilaisesta kilpailusuorituksesta: tanssillisesta vapaaohjelmasta, volttisarjoista volttiradalla ja korkeista volteista trampetilla. Joka osiossa keskeistä on joukkueen toimiminen yhdessä. TeamGymissä tehdään osittain telinevoimistelusta tuttuja liikkeitä. Sirkus Voimistelu, akrobatia.

Ooppera. (Opera) Sirkusväen itse käyttämä nimitys tien päällä olleesta seurueestaan - ennen wanhaan ainakin Amerikassa.

Paholaisen sauva.(Devil stick) Sirkus Jongleeraus.

Pantomiimi. (Mime artist) Pantomiimilla on klovnien ja harlekiinien kanssa yhteiset juuret italialaisessa commedia dell'artessa. Pantomiimi on sanaton esitys tai näytelmä, joka perustuu esittäjiensä eleisiin, ilmeisiin ja liikkeisiin ja sen esittäjä on pantomiimikko. Pantomiimikolla ja klovnilla on paljon yhteistä ilmeissään, eleissään ja esiintymisessään. Klovni voi mainiosti hyödyntää halutessaan pantomiimin suomia mahdollisuuksia ja pantomiimikko puolestaan voi esittää puhtaan pantomiimin sirkuksenkin näyttämöllä. Sirkus Esittävä taide.

Sirkus- ja vähän muitakin lajeja - klikkaa otsikoihin

SirkuslajejaA - C sivu 1

Adagio. Akrobaatti. Akrobalanssi. Akrobatia. Akrobatiatanssi - akrotanssi. Akrobatiavoimistelu - akrovoimistelu. Akrojooga. Alamies - alanainen. Ammunta. Antipudisti eli antipodisti. Ballyhoo! Banquette. Baton twirling - sauvatanssi, sauvavoimistelu. Batoudhyppääjä. Bokkaus. Boss Clown. Charivari.

SirkuslajejaC - H sivu 2

Contortionistit eli käärmeihmiset. Devil stick - Flower stick. Diabolo eli hiidenhyrrä. Domptööri. Dressööri. Ekvilibristi. Eläinnumerot. Elävä tykinkuula. Elävät patsaat. Erikoisihmiset. Esinemanipulaatio. Esittävä taide. Fakiiri. Fasadi. Finaali. Flair. Free running. Hampaista riipunta. Hansta-akrobatia. Harlekiini. Hattutemput. Heittoakrobatia. Heittojongleeraus. Hihnat. Hiuksista riipunta. Houkutuslintu. Hulavanne. Hurjapää, huimapää. Huvipuistot. Hyppylauta. Hypyt. Hyrräjongleeraus.

SirkuslajejaI - K sivu 3

Ihmispyramidi. Ihmistorni. Ikarinen leikki - Ikaros. Illuusio - Illusionisti. Ilma-akrobatia. Ilmarengas. Jalkajongleeraus. John Robinson. Jojo. Jongleeraus eli jonglööraus. Jonglööri. Jääsirkus. Kahdenkymmenenneljäntunninmies. Kahlekuningas. Kaksoistrapetsi. Kankaat. Kantapääriipunta. Katu-urut. Kehto. Keilat. Keinutrapetsi. Keinuva paritrapetsi. Kengurukengät.

SirkuslajejaK - L sivu 4

Kiinalainen jojo eli diabolo. Kiinalainen sirkus. Kiinalainen tolppa. Kiinalaiset lautaset - lautasten pyöritys. Kiipeily. Kinker. Kirppusirkus. Klovneria ja klovni. Klovnikuja. Kolmoistrapetsi. Kontaktijongleeraus. Kuolemanpallo, kuolemanseinä - surmanajo. Kuolemanpyörä - teräspyörä. Kuuakrobatia. Käsinkävely, käsilläkävely. Käsinseisonta, käsilläseisonta. Kätseri, alamies. Käärmeenlumooja. Lasillakävely. Lasipallo, kristallipallo. Lassonkäsittely. Lentosirkus. Lentäjä, ylämies. Lentävä trapetsi. Liinat. Limbo.

SirkuslajejaM - P sivu 5

Maailmanpyörä. Mallakhamba. Maneesi. Maneesimestari, maneesimiehet. Meksikolainen pilvikeinu. Miekannielentä. Monsieur Loyal. Mutashow. Napa- eli vatsatanssi. Naruhyppely. Nojapuut. Notkeusakrobatia. Nuorallakävely - nuorallatanssi. Näytösvoimistelu. Ooppera. Paholaisen sauva. Pantomiimi.

SirkuslajejaP - R sivu 6

Pariakrobatia. Paritrapetsi. Parkour. Permantoakrobatia. Perässäreissaaja - sirkusfani. Pilvikeinu. Poi. Polkupyöräily. Ponnahduslauta. Puomi. Puujalat. Pärssi. Rengasakrobatia. Riggaaja, ripustaja. Risley. Rola-bola. Roomalaiset tikkaat.

SirkuslajejaR - T sivu 7

Rullalautailu. Ryhmäakrobatia. Rytminen voimistelu. Sikarilaatikot. Silinterihattu. Sirkus. Sirkusjuna. Sirkuskaravaani. Sirkuskoulu. Sirkusmuusikko ja sirkusmusiikki. Sirkustaiteilija. Sirkusteltta. Sirkustirehtööri. Sirkusvälineet. Sirkusyleisö. Sisääntulo. Soveltava sirkus. Spektaakkeli. Staattinen trapetsi. Taikuus ja taikatemput. Taipuva tanko. Taiteellinen johtaja, ohjaaja. Taitoratsastus. Talvileiri. Tankotanssi.

SirkuslajejaT - T sivu 8

Tanssitaide. Tanssitrapetsi. Tasapainoilu. Tasapainojongleeraus. Tasapainopallo. Tasapainotanko. Telttamestari. Tempojongleeraus. Teräsleuka. Tikas, tasapainotikas. Tivoli. Tolppa-akrobatia. Tornikaruselli. Toukokuun ensimmäisen päivän tapaus. Trampetti. Trampoliini.

SirkuslajejaT - V sivu 9

Trapetsi. Triopyramidi. Triotrapetsi. Tulennielentä. Tulenpuhallus. Tulenpyöritys. Tulitaide. Tuoliakrobatia. Urheilu. Uusi sirkus. Vatsa-akrobatia. Vanneakrobatia. Vapaanumero. Vatsastapuhuminen, ventrilokvismi. Vauvasirkus.

SirkuslajejaV - Z sivu 10

Veitsenheitto. Venäläinen aisa. Venäläinen keinu. Vertikaaliköysi, riippuköysi - eli köysi - Corde lisse Spanish web. Vesikulho. Vesiliukumäki. Vesimeteori. Vesipallo, vedenpäälläkävelypallo. Vihellys. Vipulauta. Voima-akrobatia. Voimamies. Voimistelu. Volttiakrobatia. Volttirata. Washington trapetsi. Yksipyöräily. Ylämies. Yön ratsastajat. Zirkuskomödianten. Zorb-pallo.