Muhoksen ensimmäiset - muualla

Joku on kaikessa aina ensimmäisenä, tienraivaajana ja uran aukaisijana. Niin Muhoksellakin, ja tässäpä pieni kooste ensimmäisistä. Esittelyssä ovat Muhoksella syntyneet, jotka ovat tehneet elämänuransa, eli ansioituneet muualla kuin Muhoksella.

Ammattiyhdistysjohtaja. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut ammattiyhdistysjohtaja: Aarno Aitamurto (30.7.1936 Muhos - 22.10.2008 Mäntyharju). Juristi, ammattiyhdistysjohtaja ja kommunistipoliitikko - SAK:n varapuheenjohtaja, Suomen Rakennustyöläisten Liiton puheenjohtaja, varatuomari. Ammattiyhdistysliikkeessä ja kansandemokraattisessa liikkeessä Aarno Aitamurto oli maassamme keskeinen vaikuttaja sekä julkisesti että kulisseissa.

Carl Gustaf (Gösta) Theslöf

Muhoksella syntynyt Carl Gustaf (Gösta) Theslöf kenraalimajurin virkapuvussaan, kauluksessa yksi leijona.

Kenraalimajuri, poliisimestari. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut kenraalimajuri ja poliisimestari: Carl Gustav (Gösta) Theslöf (26.4.1872 Muhos - 28.3.1939 Tammisaari). Kenraalimajuri ja itsenäisyysmies. Vuoden 1905 suurlakon aikana Theslöf oli Helsingin poliisimestari ja Helsingin valkokaartin päällikkö. Vuodet 1914 - 1917 Theslöf vietti maanpaossa Ruotsissa. Suomen sisällissodan alkaessa hän oli ylipäällikön edustaja Ruotsissa. Sodassa hän toimi yleisesikunnan päällikkönä. Sodan jälkeen hän toimi Viaporin komendanttina ja 2. divisioonan komentajana. Erottuaan armeijan palveluksesta 1919 Theslöf asui Tammisaaren saaristossa harrastaen puutarhanhoitoa.



Kirjeopiston taideopettaja. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut kirjeopiston taideopettaja: Hilja Katariina Tolvanen (12.4.1879 Muhos - 11.11.1959 Helsinki). Taidemaalari. Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu 1901. Opiskeli ajan mukaan taidemaalausta Pariisin eri akatemioissa useampaankin otteeseen. Hän toimi myös kuvaamataidon opettajana ja yliopettajana oppikoulussa vuosina 1926 - 1946 ja julkaisi kuvaamataidon oppikirjoja. Piirustuskurssi ; kirjoittanut Hilja Tolvanen. Kansanvalistusseuran kirjeopisto, Helsinki 1939. - Piirustus. Kansanvalistusseuran kirjeopisto, Helsinki 1953. (Suomen Taiteilijaseura)

Muhoksen ensimmäinen

Radio- ja tv-koomikko. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut radio- ja tv-koomikko: Jyrki Liikka, syntynyt Muhoksella. Hän on humoristi, rumpali ja radiokoomikko, joka on tullut tunnetuksi humoristisista Alivaltiosihteeri -radio-ohjelmista ja -tv-sketseistä sekä samannimisestä yhtyeestä.


Muhoksen ensimmäinen

Jyväskylän seminaarin opettajat vuonna 1872 - Olai Wallin seisomassa takarivissä, toinen oikealta. Kuva Museovirasto.

Tietokirjailija, päätoimittaja, kansakouluntarkastaja. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut tietokirjailija, päätoimittaja ja kansakouluntarkastaja: Olai Wallin (1832 Muhos - 1896 Pirkkala). Olai Wallin oli maaviskaalin poika, hän syntyi ja kasvoi Muhoksella Wiskaalin talossa, Oulujoen törmällä, noin 11 km alempana Muhoksen kirkkoa. Elämänuransa hän teki muualla. - Hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1857 ja toimi sitten neljä vuotta Erkylän kartanossa Hausjärvellä olleen kansakoulun johtajaopettajana. Vuonna 1861 Wallin julkaisi teoksen Om folkbildning och folkskolor, mikä sai Uno Cygnaeuksen hankkimaan hänelle stipendin ulkomaille seminaariopettajan opintoja varten. Wallin nimitettiinkin 1863 Jyväskylän seminaarin historian ja kasvatusopin lehtoriksi. Wallin julkaisi useita oppikirjoja opettamiltaan aloilta, mm. Kansakoulun yleisen kasvatus- ja opetusopin (1833), joka oli ensimmäinen Suomessa. Hän myös toimitti 1875–1881 perustamaansa kasvatusopillista aikakauskirjaa Kansakoulu. Wallin toimi vuodesta 1885 Hämeen piirin kansakoulutarkastajana, työskennellen mm. opettajakirjastojen hyväksi. Ajan lehdistö kuvasi häntä "kansakoulumme ja seminaariemme tienraivaajaksi." (Wikipedia, Kaleva 1916 NO 269)

. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut

. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut

. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut

. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut

. Muhoksen ensimmäinen muualla ansioitunut

Lähteet
*Suomen Rautatiemuseo, Antti Kalliola: Muhoksen ensimmäinen asemapäällikkö
*Historiallinen sanomalehtikirjasto
*Muhoksen seurakunta
*Jouko Vahtola: Muhoksen kunnan historia - Muhoksen seurakunnan historia
*Raimo Ranta: Muhoksen kunnan historia - Muhoksen seurakunnan historia
*Suomalaisen Kirjallisuuden Seura SKS: Suomen papisto
*Akatemiasampo
*Geneanet
*Wikipedia