Suomen kaunein kirkko
Tankarin kirkko. - Kuva Copyright © Tankar chapel - Creative Commons.

Suomen kaunein kirkko

Tankarin kirkko

Tankarin majakkasaari sijaitsee eteläisellä Perämerellä Kokkolan ulkosaaristossa, noin 15 km luoteeseen Kokkolan satamasta. Tankarin kalastajakylän kalliolla seisoo vuonna 1754 rakennettu Tankarin kirkko. Kirkko rakennettiin, ettei kalastajien tarvitsisi joka sunnuntai kulkea lähes 20 km matkaa mantereelle Kaarlelan kirkkoon pakolliseen jumalanpalvelukseen.

Kalastajat rakensivat itse kirkkonsa. Tosin emäseurakunta myönsi 20 kuparitaalaria kappelin rakentamiseksi. Kirkko näyttää ulkopuolelta, valkoista ristiään lukuun ottamatta, suunnilleen samanlaiselta kuin saaren kalastajamajat. Se on 8 m pitkä ja 6 m leveä, sivuseinät ovat 2,8 m korkeat. Eteläpuolella on 8 penkkiä ja pohjoispuolella 7 sekä kuorissa 3 sivupenkkiä. Kirkon etuosassa on saarnastuoli ja ulko-oven vieressä uhritukki.

Kirkko sijaitsi aiemmin saaren korkeimmalla kohdalla mutta siirrettiin majakan rakentamisen myötä nykyiselle paikalleen 1800-luvun lopulla.

Pitäjänapulaisen eli apupapin tehtävänä oli hoitaa jumalanpalvelukset Tankarissa. Hän saapui alkukesästä jolloin kalastus oli täydessä käynnissä, ja hän viipyi muutamia viikkoja. Tänä aikana hän ei toiminut vain pappina vaan myös satamavoutina. Pitäjänapulaisen palkka oli 10-12 puolitynnyriä silakkaa kaudelta.

Istumapaikkoja kirkossa on noin 100 hengelle. Jokaisella kirkonmiehellä oli oma istumapaikkansa, ja he kaiversivat penkkeihin omat puumerkkinsä.

1860-luvulla Tankarissa asui kesäisin yli 60 venekuntaa. Viime vuosisadan alussa moottoriveneet tulivat mukaan kuvaan ja olot saarella muuttuivat. Lopulta yksikään kalastajaperhe ei asunut saarella pitkään.

Kauniisti säilynyt puukirkko on tunnelmallinen käyntikohde. Kirkko on Kokkolan seurakuntayhtymän omistuksessa. Kirkossa voidaan järjestää kesäisin jumalanpalveluksia, suorittaa avioliittoon vihkimisiä sekä muita tilan luonteeseen sopivia tilaisuuksia. Kirkon varauskalenterista ja opastuksista huolehtii Visit Kokkola.

Tankarin majakka

Tankarin majakka. - Kuva Copyright © Kenth Högström - All Rights Reserved.

Tankarin majakka

Jos kirkostaan, niin Tankar tunnetaan myös majakastaan. Tankarin majakka sijaitsee Perämerellä Öjan saariryhmän ulkoreunalla Tankarin saaressa Kokkolan edustalla ohjaamassa laivoja Kokkolan satamaan. Majakalta on Ykspihlajan satamaan matkaa noin kymmenen meripeninkulmaa.

Pohjanlahden merenkulkijat alkoivat kaivata valomajakkaa myös Kokkolan edustalle. Vuonna 1880 majakkakomitea ehdotti uutta valomajakkaa Tankarista uloimpana luoteessa olevalle luodolle, mutta paikka todettiin liian vaikeapääsyiseksi. Lopulta majakka päätettiin rakentaa Tankarin vanhan puupookin paikalle. Alkukeväästä vuonna 1888 luotsilaitos tilasi Helsingistä Osbergin konepajalta rautaisen majakkatornin valolaitteineen.

Majakan suunnittelijaksi on esitetty samaa toimistoa, joka suunnitteli Eiffel-tornin, mutta suunnittelija ei kuitenkaan ollut itse Gustave Eiffel vaan Henry Lepaute. On myös mahdollista, että suunnittelija on ollut suomalainen tai saksalainen. Rautaelementit valmistutettiin kuitenkin saksalaisella alihankkijalla. Majakan kokosi Osbergin konepaja. Sen rautainen ulkokuori niitattiin ristikkopalkkeihin. Pariisista tullut 2. luokan valolaite oli aikanaan maamme tehokkaimpia. Sen valo kantoi 13 meripeninkulman päähän. Majakan petrolipoltin sytytettiin ensi kerran 15. lokakuuta 1889

Majakka sähköistettiin vuonna 1961, jolloin sen valoteho kasvoi kaksinkertaiseksi 27,5 meripeninkulmaan. Tankarin itärannan tuntumaan on kehittynyt aikojen kuluessa kokonainen mökkikylä. Vanhin mökki on 1780-luvulta. Tosin nykyään osa mökeistä on alkanut jo rapistua. Majakan vuonna 1889 hankittu linssistö on edelleen käytössä. Luotseille rakennettiin Tankariin vuonna 1975 uusi luotsiasemarakennus, ja se peruskorjattiin vuonna 1988. Tankar on kesäisin hyvin suosittu matkailukohde, ja sinne on vesibussiyhteys Kokkolasta. Majakan merkitys ammattiliikenteelle on vähentynyt, ja siitä hyötyvät nykyään lähinnä huviveneilijät.

Lähteet
*Visit Kokkola
*Kokkolan seurakuntayhtymä
*Wikipedia: Tankarin majakka