Keminmaan vanha kirkko. - Kuva Copyright
© Jussi Toivanen - Creative Commons.
Suomen kaunein kirkko
Keminmaan vanha kirkko - Pyhän Mikaelin kirkko
Tiedot 1700-luvulta ilmoittavat rakennusajaksi vuoden 1520, ja tämän vuoden tienoota onkin tutkimuksessa pidetty kirkon rakennusajankohtana.
Vuonna 2003 tehty laaja puulustotukimus on kuitenkin muuttanut tilanteen ja vuosi 1520 voikin tarkoittaa kivikirkon rakentamispäätöksen aikaa.
Sakaristo muurattiin noin vuonna 1530 perustuksesta vesikaton huippuun ja runkohuone vesikattoinen 1550-luvun alussa, ehkä jonakin kesistä 1551-1553.
Nykyinen asehuone rakennettiin noin vuonna 1660. (Markus Hiekkanen)
Harvaan asutulla ja varsin laajalla Kemin Lapin alueella kirkko oli aikanaan keskeisin temppeli. 1300-luvun alussa perustetun seurakunnan aikaisemmat
kaksi kirkkoa olivat puurakenteisia ja sijaitsivat lähempänä Perämerta. Nämä pyhätöt eivät saaneet olla rauhassa vainolaisilta - niiden kohtaloksi
koituivat lopulta tuhoisat tulipalot.
Pyhän Mikaelin mukaan nimetyn kirkon paksujen seinien sisällä on eteläreunassa eteinen eli asehuone ja sen vastakkaisella puolella sakasti.
Itse kirkkosalissa voi kokea satojen vuosien takaa huokuvan hiljaisuutta ja rauhaa.
Kirkon kattomaalaukset esittävät Kristuksen kärsimyshistoriaa; ne ovat peräisin vuodelta 1650. Seinillä olevat pyhimysten kuvat, kastemalja ja
vihkivesiastia ovat katoliselta ajalta. Asehuoneessa sijaitsevat ruumispaarit ja jalkapuu sekä kirkon sisällä oleva mustapenkki muistuttavat vanhasta seurakuntaperinteestä.
Kirkkoa on 1800-luvulla käytetty ruumishuoneena ja talvihautana. Sen kunto pääsi pahoin rapistumaan. Vuonna 1957 kirkko kunnostettiin perusteellisesti ja kalustus uusittiin.
Keminmaan vanha kirkko. - Kuva Copyright
© Jussi Toivanen - Creative Commons.
Keminmaan Vanhan kirkon kuuluisuus perustuu paljolti luterilaiseen pappiin, Nikolaus Rungiukseen, joka toimi 30-vuotisen sodan aikana Kemin
kirkkoherrana. Nikolaus Rungius kuoli vuonna 1629 ja hänet haudattiin kirkon kuoriin lattian alle, niin kuin monet muutkin hänen aikalaisensa.
Rungiuksen lahoamaton ruumis on edelleenkin nähtävänä kirkon tiloissa. Rungiuksen tiedetään sanoneen: Jos minun sanani eivät ole tosia,
niin ruumiini mätänee, mutta jos ne ovat tosia, niin se ei mätäne. Nikolaus Rungiuksen julistuksen totuuden voi käydä toteamassa Pyhän Mikaelin kirkossa Kemijoen törmällä.
Keminmaan Vanha kirkko on yksi Pohjois-Suomen suosituimmista matkailukohteista. Vanha kirkko on keskiaikaisen kirkkoarkkitehtuurin luomus. Se on rakennettu luonnonkivistä.
(Keminmaan seurakunta)
Keminmaa
Keminmaa (vuoteen 1979 asti Kemin maalaiskunta, ruots. Kemi landskommun) on Suomen kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnan lounaisosassa.
Kunnassa asuu 7 903 ihmistä ja sen pinta-ala on 648,13 km², josta 20,95 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 12,6 asukasta/km². (Wikipedia)