Villat ja kartanot
Kultarannan muotopuutarha, Naantali. - Kuva Copyright © Visit Naantali - Creative Commons.

Suomen kaunein Villa

Villa Kultaranta

Kultaranta (ruots. Gullranda) on Naantalissa Luonnonmaan saaressa sijaitseva Suomen tasavallan presidentin kesäasunto. Kultarannan päärakennus, graniittilinna Villa Kultaranta, rakennettiin vuosina 1913–1916. Alun perin linna piti rakentaa rantaan, mutta Sonck muutti päärakennuksen rakennuspaikan 18 metriä merenpinnan yläpuolelle nousevalle kalliolle. Sisäosat korjattiin ja linnaa laajennettiin vuonna 1929. Nykyään se käsittää 19 huonetta.

Kultaranta

Kultaranta. - Kuvaaja Seppo Konstig, vuonna 1994. Kuva Copyright © Museovirasto.

Linnan alakerrassa sijaitsevat juhla- ja asuinhuoneet, yläkerrassa ovat makuu- ja vierashuoneet. Linnan torniin johtavat marmoriportaat ja tornista on hyvät näkymät viereiseen Naantalin kaupunkiin ja huvilatilan puistoon. Alkuperäinen sisustus ei ole säilynyt, vaan suurin osa alkuperäisestä kalustosta päätyi myyntiin huutokaupassa.

Kultaranta

Kultaranta. - Kuvaaja Gunnar Wahlroos, vuonna 1994. Kuva Copyright © Museovirasto.

Alkuperäisestä sisustuksesta on jäljellä vain verannan terassikalusteet sekä kultaisen salongin yksi tuoli.

Yleensä ottaen linnan sisäosat ovat kokeneet suuria muutoksia 1920-luvun kunnostustöissä, esimerkiksi kultaisen salongin holvikaaren mallinen tähtitaivaskatto on myöhemmin muutettu tasakatoksi. Ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg kävi Kultarannassa vain lepäämässä, ja tasavallan presidentin kesävirka-asunnoksi Kultaranta vakiintui vasta Lauri Kristian Relanderin aikana. Sota-aikana Kultarannassa oli hiljaista. Risto Ryti kävi presidentin kesäasunnolla vain virkatehtävissä. Carl Gustaf Emil Mannerheim vieraili Kultarannassa, mutta heikon terveytensä takia ei viettänyt kesiä siellä.

Kultaranta

Kultarannan puutarhan suihkulähteet, Naantali. - Kuva Copyright © Visit Naantali - Creative Commons.

Kultarannan puutarhan suunnittelivat Helsingin kaupunginpuutarhuri Svante Olsson ja hänen poikansa Paul Olsson vuosina 1914–1915. Puutarha jakaantuu kolmeen osaan: metsäpuistoon, muotopuutarhaan ja hyötypuutarhaan. (Wikipedia)

Kultaranta

Kultaranta. - Kuvaaja Gunnar Wahlroos, vuonna 1994. Kuva Copyright © Museovirasto.

Kultaranta

Kultaranta. - Kuva Copyright, kuvaaja Päivi Paasikoski - © Valtioneuvoston kanslia - Creative Commons.

Presidentin ollessa paikalla Kultarannan tornissa liehuu Tasavallan presidentin lippu. Lipun nostaa venekuljetuksista vastaava aliupseeri.
Kultaranta

Kultaranta. - Kuvaaja Teuvo Kanerva, vuonna 1983. Kuva Copyright © Museovirasto.

Kultaranta

Kultaranta. - Kuvaaja Teuvo Kanerva, vuonna 1983. Kuva Copyright © Museovirasto.
Kultaranta

Kultaranta. - Kuva Copyright © Ninara - Creative Commons.