Unet ja unten selitykset
Kuva diana.grytsku - www.freepik.com

Unet ja unten selitykset

Suurin osa nykypäivän unitutkijoista ja psykologeista pitää ihmisen nukkuessaan näkemiä unia ratkaisemattomina mysteereinä. Siltikin, kautta aikain unien merkityksiä on pyritty tulkitsemaan ja niistä on yritetty löytää enteitä ja ennustuksia tulevasta. Siksi puhutaankin ihan enneunistakin.

Unientulkinnan yhteydessä tapaa tavattoman pitkiä listoja, joissa lähes jokikiselle asialle unissa, maan ja taivaan välissä, esitetään symbolisia merkityksiä. Näitä pitkiä listoja tulee kuitenkin pitää merkkinä laatijansa mielikuvituksen rikkaudesta, ja niitä onkin siksi luettava varauksin vaikkakin hymy suupielessä.

Unet ovat yksilöllisiä ja siten jokainen voi tarkata omia uniaan ja opetella huomioimaan, mihin ne omassa elämässä saattaisivat liittyä. Siten, kun seuraavan kerran näkee saman unen, voi seurailla, ovatko sen seuraukset samat - vaiko ihan jotakin muuta, tai ei mitään.

Eräiden, yleisimpien unennäköjen kohdalla voi joskus kuitenkin olla havaittavissa yhteyksiä unennäkijän henkilökohtaiseen elämään. Kaikki ihmiset näkevät tietynlaisia unityyppejä ja tämä on puolestaan houkutellut etsimään juuri näille unille joitakin yleispäteviä merkityksiä. Näitä tyypillisiä ja useiden näkemiä unia ovat esimerkiksi putoaminen, lentäminen ja joutuminen takaa-ajetuksi. Ovatko selitykset oikeita, kas, sitä voi jokainen tarkastella omien uniensa myötä.

Herätyskello

Myöhästyminen

Kun koet unessasi myöhästyväsi jostakin, kuten vaikkapa töistäsi, kun herätyskello ei ole soinutkaan, on se merkki liiallisesta tekemisestä ja ylirasituksesta. Tällainen uni on myös varoitus: älä anna sellaisia lupauksia, joita et kykene pitämäänkään.

Partneri pettää

Kun mies- tai naisystävä tai puoliso unessa pettää, ei todellisessa elämässä petosta kuitenkaan ole meneillään eikä sellaista ole tapahtumassa tulevaisuudessakaan. Sen sijaan uni kertoo siitä, että unennäkijän kumppani viettää unennäkijän mielestä liiallisesti aikaa jossakin muussa toimessa, jossa unennäkijä ei ole mukana. Myös luottamuksen puute romanttisessa suhteessa voi aikaansaada tällaisen unen, vaikka todellisuudessa unennäkijän luottamusta ei petetäkään.

Kuolema

Kuolema

Unessa nähty kuolema ei suinkaan merkitse sitä, että unennäkijä tai joku hänen lähipiirissään kuolisi. Vaan se merkitsee sitä, että ihminen haluaisi päästä elämässään eroon jostakin, kuten huonosta ihmissuhteesta tai nykyisestä työstään, tai hän haluaisi unohtaa koko menneisyytensä ja aloittaa elämänsä ihan kuin alusta. Kuolema unessa rohkaiseekin ihmistä uudistumaan elämässään ja heittäytymään uusiin haasteisiin seikkailijan rohkeudella.

Putoaminen

Putoaminen

Jos putoat unessasi vapaasti halki ilman, ilman laskuvarjoa, on se useiden untenselittäjien mielestä merkkinä siitä, että sinulla on elämässäsi varsin suuria vaikeuksia joko ihmisuhteissasi, työssäsi tai jossakin muualla. Putoamisuni kuvastelee siten elämääsi juuri tällä hetkellä, eikä se viesti tulevaisuudesta.

Takaa-ajettuna

Monille oleminen takaa-ajettuna unessa on jo ihan painajaisunta. Naiset näkevät tätä unta useammin, kuin miehet. Ehkä yllättävästikin, unen viesti on kuitenkin positiivinen. Takaa-ajouni rohkaisee ihmistä lopultakin katsomaan avoimesti oman elämänsä kipu- ja ongelmakohtia, tarttumaan härkää sarvista ja ratkomaan ne.

Alastomuus

Alastomuus

Unessasi olet aivan yhtäkkiä muiden pukeutuneiden ihmisten joukossa, koulussa, ostoksilla tai työpaikassasi alasti. Uni edustaa haavoittuvuutta ja ahdistuneisuutta. Uni on yleinen ihmisillä, jotka juuri ovat astumassa uuteen työpaikkaan tai tulevat esiintymään julkisuudessa.

Korppi

Korppi

Aika harvat ihmiset näkevät unessaan korpin. Jos korppi kuitenkin lentää lehahtaa uneen, on varauduttava ainakin siihen, että säätila huonontuu. Muutenkin korppi myyttisesti ajatellen edustaa pimeitä voimia, ja jos se unessa alkaa vieläpä rääkyä, on ikävyyksiä melkoisella varmuudella odotettavissa. Lentävä korppi juoruaa sinulle siitä, että ihmiset juoruilevat sinusta - ja pahanilkisesti.

Lentäminen

Lentäminen

Lentounessa liitelet sinitaivaalla linnun lailla ihan omin avuin. Tällainen uni kehottaa näkijäänsä jättämään kaikki sen hetkiset murheet ja huolet taakseen ja luottamaan siihen, että kyllä kaikki järjestyy luonnolliseen tapaansa. Lentäminen on myös merkkinä siitä, että ihmisen elämässä tapahtuu jotakin sellaista, mikä ei ole hänen omassa hallinnassaan.

Holtiton ajoneuvo

Painaisunten puolella syvästi on sellainen uni, jossa unennäkijä on ajoneuvossa, joka kiitää eteenpäin ja jota hän ei kykene mitenkään ohjaamaan. Tämä kertoo siitä, että unennäkijä elämässään on sellaisessa vaiheessa, jossa elämä ei ole täysin hänen omassa hallinnassaan. Uni on myös varoitus siitä, että nykyinen vaikea elämän tilanne voi jatkua vielä pitkäänkin, jollei ongelmia rivakasti ratkota.

Raskaus

Raskaus

Uni raskaudesta voi merkitä ainakin kahta asiaa. Se voi olla viesti siitä, että unennäkijän olisi ehkä harkittava lapsensaantia ja sen myötä äitiyttä. Toisaalta, raskausuni voi olla merkkinä jostakin uudesta ideasta tai ajatuksesta, jonka unennäkijä on kohtaava. Raskausuni on siten enneuni.

Ilmapallot

Ilmapallot

Käsistäsi unessasi ilmaan karkaavat ilmapallot ovat merkkinä siitä, että joudut kovastikin kamppailemaan, saadaksesi haluamasi - mitä se sitten onkaan. Siltikin ilmapallounen sanoma on positiivinen: olet kuitenkin varmuudella saavuttava haluamasi ja kaikki toiveesi täyttyvät!

Haukottelu

Kuva cookie_studio - www.freepik.com.

Haukottelu

Haukottelu unessa ennakoi tulossa olevaa muutosta. Haukottelu osoittaa kyllästymistä nykyiseen tilanteeseen ja viestii siitä, että nyt riittää ja jotakin muuta on keksittävä. Haukottelu on merkkinä siitä, että olet elämässäsi liiaksi kaavoihisi kangistunut ja saamaton. Siksi on tullut korkea aika ottaa toimeliaampi asenne ja laittaa tuulemaan!

Läskin peräpää

Läskiksi tai tikuksi tuleminen

Jos lihot unessasi, tietää se rikastumista ja jos sinusta tulee suorastaan läski, olet voittava Lotossakin miljoonia. Jos sen sijaan laihdut, tietää se ehdottomalla varmuudella köyhtymistä. Jos laihdut tikuksi, voit etsiä käsiisi kerjäläisen matkasauvan, sillä edessäsi on mierontie.

Kissa

Kissa

Kissa unessa merkitsee monenlaista. Naisen unessa kissa korostaa itsemääräämisoikeutta, yksilöllisyyttä ja riippumattomuutta.

Kissa sylissä merkitsee vaaraa. Se haluaa varoittaa vihamiehistä ja juonitteluista. Jos kissa on likainen ja laiha, se tuo huonoja uutisia jostakusta ystävästä. Jos onnistuu unessaan ajamaan kissan pois luotaan, saa herätä uuteen aamuun, jolloin vihamiehet ovat kaikonneet ja ystävätkin kokevat elämässään pelkkää onnea ja auvoa.

Lähteet
*1 000 ajatonta unta - WSOY, 2002
*Meredith Danko: 12 Common Dreams and What They Supposedly Mean
*MTV Uutiset: Tulkitse unesi: Unien avainsanat