Tunturisuden sivut
Sirkus

Sirkuksen pitkä historia

Sirkustaide on saanut alkunsa jo yli 4 000 vuotta sitten. Tuolta ajalta on löydetty nykyisen Irakin alueelta piirroksia, jotka esittävät akrobatiaa harjoittavia ryhmiä. Näissä kuvissa ihmiset taivuttelevat itseään, seisovat käsillään ja heittelevät voltteja.

Terminä sirkus esiintyy ensimmäisen kerran keisariajan Roomassa. Sirkuksella tarkoitettiin vaunu- ja hevoskilpailuja varten rakennettua rataa. Suurin sirkus oli n. 600 metriä pitkä ja 150 metriä leveä Rooman Circus Maximus, jonne keisariajalla mahtui enimmillään yli 200 000 katselijaa.

Sirkuksen alkuaikoina roomalaiset seurasivat varsinaisesti hevoskilpailuja, mutta niiden ohessa oli myös akrobatiaa ja nuorallatanssia. Kun Rooman imperiumi rappeutui, esitykset muuttuivat julmiksi.

Keskiajalla Eurooppaa kiersi ryhmiä, joiden ohjelmisto oli erilaisia sirkustemppuja. Varhaisimmat, nykyaikaiset kiertävät sirkukset syntyivät 1700-luvun lopulla Pariisissa ja Lontoossa. Nykyisen sirkuksen luominen luetaan englantilaisen Philip Astleyn (1742 - 1814) ansioksi. Tämä entinen upseeri perusti vuonna 1773 Lontooseen lähelle Waterloon asemaa Astleyn Amfiteatterin. Berliiniin perustettiin Saksan ensimmäinen kiinteä sirkus noin vuonna 1850.

Sirkuksen taikaa

Sirkuksen hevoset ja ponit

Ponit ja hevoset ovat aina olleet sirkusten suosittuja vetonauloja. Kilpa-ajot ja taitoratsastusnäytökset olivat jo Rooman aikana, silloisilla sirkusareenoilla hyvin suosittuja. "Panem et circensis", leipää ja sirkusta, kirjoitti roomalainen satiirikko Juvenalis (55-130 jaa.) tarkoittaen, että ruuan ja sirkushuvien avulla kansa pidetään tyytyväisenä, niin ettei se kapinoi eikä sotkeudu valtionhallintaan. Sirkus Sirkuksen hevoset ja ponit.

Sirkuksen taikaa Sirkus

Sanalla sirkus voi olla monta merkitystä. Se voi tarkoittaa rakennusta, paikkaa, yritystä, instituutiota tai taidemuotoa. Sirkusteltan myötä maahamme ei ole tullut vain sirkus, vaan myös elokuva ja kreikkalais-roomalainen paini.

Taidemuotona sirkus on aina ollut laaja ja joustava. Sirkuksen eri tyylisuuntauksia ovat esimerkiksi perinteinen sirkus, nykysirkus, kiinalainen sirkus ja amerikkalainen sirkus.

Circus-Theater Roncalli

Akrobaatit, kuva Copyright © Circus-Theater Roncalli - Creative Commons.

Tavallisimpia sirkustaiteen lajeja ovat akrobatia, tasapainoilu, klovneria, jongleeraus, eläinnumerot ja taikuus.

Sirkuksen taikaa

The Barnum & Bailey greatest show on earth, juliste vuodelta 1916. Kuva Copyright © Boston Public Library - Creative Commons.

Barnum-efekti

Ihmisillä on voimakas taipumus hyväksyä omasta persoonallisuudestaan lausuttuja yleispäteviä ja moniselitteisiä lausumia ja pitää niitä viisaina. Tätä kutsutaan Barnum-efektiksi. Nimi tulee sirkustirehtööri P.T. Barnumista, jonka sirkus menestyi hyvin, koska sen tarjonta oli niin monipuolista, että jokainen katsoja löysi siitä jotain mieluisaa. (Urbaanisanakirja)

Sirkuksen villieläimet

Villieläimet, kuten kirahvit, olivat pitkään kaikkien maailman sirkusten hyvin suosittuja vetonauloja. Kirahveja tosin tuskin oli monellakaan kiertävällä sirkuksella, mutta ainakin Barnum & Baileylla, sillä niiden kuljettaminen oli ongelmallista. Kirahveja varten rakennettiin erityisiä junanvaunuja, joissa oli kirahvin kaulaa ja päätä varten erillinen, korkea tornimainen osa. Kirahveja kuljetettiin 1800-luvulla lyhyempiä matkoja myös valtavilla hevosvetoisilla kärryillä, joissa ei ollut kattoa, vain korkeat laidat.

Zippos Circus

Zippos Circus - taiteilijat esittäytyvät sirkuksen maneesilla eli areenalla - siis pyöreällä sirkusnäyttämöllä. Kuvaaja Piet-Hein Out, kuva Copyright © Zippos Circus - All Rights Reserved.

Sirkuksella on oma nimipäivä

Vuodesta 2008 alkaen vietetty Euroopan Sirkuspäivä on kasvanut maailmanlaajuiseksi. Ensimmäistä Maailman Sirkuspäivää vietettiin 17.4.2010 Maailman Sirkusliiton kunniapresidentin, Monacon prinsessa Stephanien suojeluksessa. Juhlapäivän tarkoituksena on korostaa sirkustaiteen yhtenäisyyttä, rajatonta luonnetta ja pitkiä perinteitä.

Päivään kuuluu erilaisia tilaisuuksia ympäri maailman. Sirkukset, festivaalit, sirkuskoulut ja muut sirkusammattilaiset sekä sirkuksen ystävät juhlivat päivää kukin tavallaan.

Circus-Theater Roncalli

Devlin Bogino, kuva Copyright © Circus-Theater Roncalli - Creative Commons.

Sirkustirehtööri

Mitäpä olisi sirkus ilman sirkustirehtööriä. Sirkustirehtööri on tuo herraskaisesti, usein peräti frakkiin ja korkeaan silinterihattuun pukeutunut sirkusjohtaja, joka ottaa kuulutuksillaan vastaan näytäntöä seuraamaan saapuneen yleisön, ja virittää sen odottavan jännityksen ihan huippuunsa. Sirkuksen laajaan artistijoukkoon kuuluvat voimamies, kahlekuningas, miekannielijä, tulennielijä, jonglööri - ja telttamestari. Sillä valtavan teltan ylössaanti nopeasti huimaaviin korkeuksiin lienee teknisen osaamisen ohella myös mitä suurinta taidetta.

Erityisesti pienemmissä sirkuksissa, sirkustirehtöörinä toimii usein omistaja. Hän voi toimia myös sirkuksen taiteellisena johtajana, eli hän vastaa silloin koko ohjelmistosta. Sirkustirehtöörin englanninkielinen nimi Ringmaster on hyvin kuvaava - hän on koko kehänäyttämön mestari.

Sirkustirehtööri on moninaisten toimiensa ohella samalla myös yksi sirkuksen esiintyvistä tähdistä. Mitä taitavampi ja karismaattisempi hän on, sitä täydellisemmin yleisö antautuu sirkuksen lumolle.

SirkusSirkuksen lajien kirjoa

Erityisissä sirkustempuissa, erikoistempuissa on lukuisia erilaisia päätyyppejä, kuten tulennielentä, miekannielentä, hulavanteen pyöritys ja veitsenheitto. Näistähän sinänsä useatkin ovat osa sirkuksen traditiota ja olleet ohjelmistossa jo iät ja ajat.

Vanhoja, eksoottisia, sirkuksissakin nähtyjä lajeja ovat myös erilaiset tarkkuusammunnat, piikkimatolla makuu taikka kävely, hiilillä kävely, lasin syöminen, kasvojen vääntely, mehiläisten ahtaminen kasvoille, hyönteisten ja muiden ötököiden syöminen, hyppääminen mahdollisimman korkealta mahdollisimman matalaan veteen, lassonheitto, kääpiönäytökset jne.

Sirkus Milloin on kyse sirkustaiteilijasta ja milloin vaikkapa fakiirista taikka jostakin ihan muusta taiteenlajista, jää arvioitavaksi. Uusiakin temppuja ja uusia versioita vanhoista tempuista kehitellään kaiken aikaa.

Sirkusnumeroiden luokittelu eri alalajeihin ei ole yksinkertainen tehtävä. Sirkuksen historia on näyttänyt, että melkein mitä tahansa voidaan esittää maneesilla, jos se vain houkuttelee ja kiinnostaa yleisöä. Sirkuksen perinteeseen kuuluu myöskin jatkuva uusien variaatioiden etsiminen klassisista numeroista ja siten eri lajien yhdisteleminen samaan numeroon.

Zippos Circus

Zippos Circus - esitys on vauhdissa. Kuvaaja Suzie Pullan, kuva Copyright © Zippos Circus - All Rights Reserved.

Sirkuksen historian tarkastelu ei oikeuta rajaamaan mitään ehdottomasti pois sirkusnäytännöstä; toisaalta se kuitenkin osoittaa, että jotkin numerot ovat sirkustaiteelle tyypillisiä ja keskeisiä, jotkut ohimeneviä kokeiluja.

Circus-Theater Roncalli

Klovnit Aga-Boom, kuva Copyright © Circus-Theater Roncalli - Creative Commons.

Klovnit ovat kotonaan sirkusareenalla. Monet estraditaiteen esitystyypit, kuten vaikkapa surmanajo taikka vatsastapuhuminen, eivät ole helposti liitettävissä sirkusnumeroiden yhteyteen. Surmanajon luontevin esityspaikkakin on tivoli.

Circus Clipart Vectors by Vecteezy.

Sirkus

Sirkus Finlandia. Kuvaaja Krista Pärssinen, 2012. - Kuva Copyright © Vapriikin kuva-arkisto.

Suomen sirkuksen historiaa

Ensimmäisen suomalaisen suursirkuksen ja sirkusseurueen perustivat tanskalaissyntyiset Ducanderin veljekset Carl ja Johannes eli John. He saapuivat Suomeen 1890 ja asettuivat ensiksi Turkuun, sitten Helsinkiin.

Sirkusareenalla Suomen sirkuksen historiaa!
Lähteet
Sirkus Circus Helsinki
Sirkus Kari Nieminen: Sirkusteltta
*Taidekaari: Mette Ylikorva: Pieni sirkusopas
*Wikipedia: List of circus skills, Ducanderin veljekset, J.A.F. Sariola
*Eeva Kauppinen, Kaleva: Pioneerit Gustaf ja Aleksander Westerlund Oulusta
*Online Etymology Dictionary: Acrobatics
*Circopedia
*International Circus Hall of Fame: Glossary of Circus Terms
*Susanna Keski-Kohtamäki: Tunnetta tanssitrapetsilla
*Stadissa.fi: Kiinalainen sirkus
*Eero Taivalsaari: Sirkuselämää - Suomalainen sirkus kautta aikojen - Otava 2006

*Sirkus Finlandia
*Sorin Sirkus
*Jumis.fi - Klovnimessu/Juha Kinanen
*Pohjois-Pohjanmaan Museo: Suurenmoinen sirkus - Arja Keskitalo
*Pelleopisto
*Sporttimedia - Leikkiä ikä kaikki/Kati Köykkä, vannetanssipioneeri, sirkusopettaja
*YLE.fi - Sirkus
*Unicycle.Com - Yksipyöräisen historia.
*Jaana Vuori: Suomalaiset sirkus- ja varieteetaiteilijat numeroiden laatijoina kollektiivisessa perinteessä
*Jutta Mustaniemi: Kuperkeikasta volttiin
*Markku Aulanko - Kari Nieminen: Sirkustaitojen käsikirja - Otava
*Jean-Michel Guy: Sirkuksen vallankumous - Like
Sirkusnäytös

Circus Wessex Performances - Purbeck Valley Folk Festival 2022 - Kuva yllä Copyright © Stephen and Helen Jones - Creative Commons.

Suomalaista voimistelu- ja sirkusslangia

Bolo. - Diabolo. Sirkus Jongleeraus.
Bäkki, bäkäri, bäkkäri, bägäri. - Takavoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Fliki, flikki, fliku. - Puolivoltti taakse. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Frontti. - Etuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Hansta. - Käsinseisonta. Anglismi, sanasta handstand. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
Jonkka. - Jongleeraus. Useimmat kuviot voidaan ilmoittaa numeroina, esim. 5-3-1 on sekä jongleerauskuvio että jongleerausfestivaali. Näistä ns. notaatioista on tehty matematiikan alan väitöskirjakin. Sirkus Jongleeraus.

Kick to the moon. - Yhden jalan voltti potkaisemalla sivuun. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Kolmekuuskyt. - Kokonainen kierre. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Kolmekuuskyt frontti, kolme frontti. - Koko kierteen etuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Korkkiruuvi. - Yhden jalan voltti potkaisemalla sivuun, kokokierteellä. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. - Televisiossa vuosina 1961 - 1968 esitetyssä ohjelmassa Sirkus Papukaija esitetty kiitos loistavasta, hyvin tehdystä suorituksesta. Sirkus Sirkus, televisio.
Kässäri. - Käsinseisonta. SirkusVoimistelu, akrobatia.
Maisemavoltti. - Jotta voltin saa korkealle ja jotta tietää missä on, päätä ei kannata kääntää liian aikaisin taakse vaan ensin pitää "katsella maisemia". Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Nokka, nokkapunnerrus. - Käsinseisonnassa nenän tai otsan koskeminen maahan. SirkusVoimistelu, akrobatia.
Notku. - Notkeusakrobatia. Sirkus Notkeusakrobatia, akrobatia.

Poikittaisspagaatti. - Sivuspagaati. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
Pyra, pyrtsi. - Ihmispyramidi. Sirkus Tasapainoilu, akrobatia.
Riemuruhtinas. - 1970-luvulla maata kiertäneistä tivoleiden ja sirkusten esiintyjistä, kuten taikureista, kahlekuninkaista, akrobaateista ja surmanajajista, käytetty nimitys. Sirkus Sirkus, tivoli.
Sivari. - Sivuvoltti. Sirkus Voimistelu, voltit - akrobatia.
Sivuspagu, sprigaatti, spiraali. - Sivuspagaati. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
Sklatka. - Taittovenytys, tulee suoraan venäjän kielestä. Tehdään joko seisten tai lattialla istuen jalat suorina. Sirkus Voimistelu, venyttely - akrobatia.
Strapsit, sträpsit. - Ilmahihnat, hihnat (Aerial straps). Sirkus Ilma-akrobatia.
Taittis. - Taittopunnerrus käsinseisontaan. Sirkus Voimistelu, akrobatia.
Vippis. - Vipulauta. Sirkus Akrobatia.
Voikka. - Voimistelu. Sirkus Voimistelu.
Ykkönen. - Yhden käden käsinseisonta. Sirkus Voimistelu, akrobatia.


Lähteet
Osmo Tammisalo - Circus Helsinki
Mikko Rinnevuori - Circus Helsinki
suomisanakirja.fi

Sirkus- ja vähän muitakin lajeja - klikkaa otsikoihin

SirkuslajejaA - C sivu 1

Adagio. Akrobaatti. Akrobalanssi. Akrobatia. Akrobatiatanssi - akrotanssi. Akrobatiavoimistelu - akrovoimistelu. Akrojooga. Alamies - alanainen. Ammunta. Antipudisti eli antipodisti. Ballyhoo! Banquette. Baton twirling - sauvatanssi, sauvavoimistelu. Batoudhyppääjä. Bokkaus. Boss Clown. Charivari.

SirkuslajejaC - H sivu 2

Contortionistit eli käärmeihmiset. Devil stick - Flower stick. Diabolo eli hiidenhyrrä. Domptööri. Dressööri. Ekvilibristi. Eläinnumerot. Elävä tykinkuula. Elävät patsaat. Erikoisihmiset. Esinemanipulaatio. Esittävä taide. Fakiiri. Fasadi. Finaali. Flair. Free running. Hampaista riipunta. Hansta-akrobatia. Harlekiini. Hattutemput. Heittoakrobatia. Heittojongleeraus. Hihnat. Hiuksista riipunta. Houkutuslintu. Hulavanne. Hurjapää, huimapää. Huvipuistot. Hyppylauta. Hypyt. Hyrräjongleeraus.

SirkuslajejaI - K sivu 3

Ihmispyramidi. Ihmistorni. Ikarinen leikki - Ikaros. Illuusio - Illusionisti. Ilma-akrobatia. Ilmarengas. Jalkajongleeraus. John Robinson. Jojo. Jongleeraus eli jonglööraus. Jonglööri. Jääsirkus. Kahdenkymmenenneljäntunninmies. Kahlekuningas. Kaksoistrapetsi. Kankaat. Kantapääriipunta. Katu-urut. Kehto. Keilat. Keinutrapetsi. Keinuva paritrapetsi. Kengurukengät.

SirkuslajejaK - L sivu 4

Kiinalainen jojo eli diabolo. Kiinalainen sirkus. Kiinalainen tolppa. Kiinalaiset lautaset - lautasten pyöritys. Kiipeily. Kinker. Kirppusirkus. Klovneria ja klovni. Klovnikuja. Kolmoistrapetsi. Kontaktijongleeraus. Kuolemanpallo, kuolemanseinä - surmanajo. Kuolemanpyörä - teräspyörä. Kuuakrobatia. Käsinkävely, käsilläkävely. Käsinseisonta, käsilläseisonta. Kätseri, alamies. Käärmeenlumooja. Lasillakävely. Lasipallo, kristallipallo. Lassonkäsittely. Lentosirkus. Lentäjä, ylämies. Lentävä trapetsi. Liinat. Limbo.

SirkuslajejaM - P sivu 5

Maailmanpyörä. Mallakhamba. Maneesi. Maneesimestari, maneesimiehet. Meksikolainen pilvikeinu. Miekannielentä. Monsieur Loyal. Mutashow. Napa- eli vatsatanssi. Naruhyppely. Nojapuut. Notkeusakrobatia. Nuorallakävely - nuorallatanssi. Näytösvoimistelu. Ooppera. Paholaisen sauva. Pantomiimi.

SirkuslajejaP - R sivu 6

Pariakrobatia. Paritrapetsi. Parkour. Permantoakrobatia. Perässäreissaaja - sirkusfani. Pilvikeinu. Poi. Polkupyöräily. Ponnahduslauta. Puomi. Puujalat. Pärssi. Rengasakrobatia. Riggaaja, ripustaja. Risley. Rola-bola. Roomalaiset tikkaat.

SirkuslajejaR - T sivu 7

Rullalautailu. Ryhmäakrobatia. Rytminen voimistelu. Sikarilaatikot. Silinterihattu. Sirkus. Sirkusjuna. Sirkuskaravaani. Sirkuskoulu. Sirkusmuusikko ja sirkusmusiikki. Sirkustaiteilija. Sirkusteltta. Sirkustirehtööri. Sirkusvälineet. Sirkusyleisö. Sisääntulo. Soveltava sirkus. Spektaakkeli. Staattinen trapetsi. Taikuus ja taikatemput. Taipuva tanko. Taiteellinen johtaja, ohjaaja. Taitoratsastus. Talvileiri. Tankotanssi.

SirkuslajejaT - T sivu 8

Tanssitaide. Tanssitrapetsi. Tasapainoilu. Tasapainojongleeraus. Tasapainopallo. Tasapainotanko. Telttamestari. Tempojongleeraus. Teräsleuka. Tikas, tasapainotikas. Tivoli. Tolppa-akrobatia. Tornikaruselli. Toukokuun ensimmäisen päivän tapaus. Trampetti. Trampoliini.

SirkuslajejaT - V sivu 9

Trapetsi. Triopyramidi. Triotrapetsi. Tulennielentä. Tulenpuhallus. Tulenpyöritys. Tulitaide. Tuoliakrobatia. Urheilu. Uusi sirkus. Vatsa-akrobatia. Vanneakrobatia. Vapaanumero. Vatsastapuhuminen, ventrilokvismi. Vauvasirkus.

SirkuslajejaV - Z sivu 10

Veitsenheitto. Venäläinen aisa. Venäläinen keinu. Vertikaaliköysi, riippuköysi - eli köysi - Corde lisse Spanish web. Vesikulho. Vesiliukumäki. Vesimeteori. Vesipallo, vedenpäälläkävelypallo. Vihellys. Vipulauta. Voima-akrobatia. Voimamies. Voimistelu. Volttiakrobatia. Volttirata. Washington trapetsi. Yksipyöräily. Ylämies. Yön ratsastajat. Zirkuskomödianten. Zorb-pallo.