Muhoksen muistoja
Seppo Saloranta

Seppo Salorannan muistomerkki, "Sepon paasi" - Nuorten Ystävät

Seppo Salorannan (17.9.1929 Oulu - 25.10.1995) muistomerkki sijaitsee Muhoksella, Pohjolakodin pihapiirin kauniilla puistomaisilla mailla, ja se kunnioittaa Pohjolakodin entisen johtajan työtä perhekotien perustajana. Työn on toteuttanut jo edesmennyt Väinö Heikkinen.

Saloranta muistetaan perhekotitoiminnan käynnistäjänä Muhoksella.

Keväällä 1969 oli tullut avoimeksi Pohjolan Poikakodin johtajan toimi. Tointa haki kaikkiaan 17 henkilöä, joista Nuorten Ystävien johtokunta valitsi tehtävään yksiselitteisesti erityisopettaja, HuK Seppo Salorannan, jolla oli tehtävään sopiva tutkinto ja erityisesti kokemusta opettajan tehtävästä. Saloranta tuli Pohjolan Poikakodin palvelukseen Nokian erityiskoulun tarkkailuluokan opettajan virasta.

Pitkään ei tarvinnut odotella, mitä tuleman piti, sillä Pohjolan Poikakoti oli Salorannan myötä astumassa täysin uuteen aikakauteen.

Seppo Saloranta

Seppo Saloranta ja perhekodit

Johtajan toimet aloittanut Seppo Saloranta piti virkakautensa alusta alkaen paikkaa liian laitosmaisena, ja siksi hän halusi muuttaa olot perusteellisesti ja siirtyä hajautettuun koulukotimalliin. Hän halusi siirtää pojat pienempiin, perheenomaisiin yksiköihin ja uudistaa samalla koko suomalaisen lastensuojelun. Tällaista uutta ajattelua toteuttamaan perustettiin ja avattiin Muhoksen kirkonkylässä vuonna 1974 Suomen ensimmäinen perhekoti, Sommelo. Perhekodeissa on aina Nuorten Ystävien palveluksessa olevat, alan koulutuksen saaneet äiti ja isä, perheen omat lapset sekä 6-7 Pohjolakotiin eri puolilta Suomea sijoitettua nuorta.

Tämän uuden hoitoideologian isähahmoihin lukeutui Salorannan ohella myös vuonna 1967 Nuorten Ystävien johtokunnan puheenjohtajaksi tullut Jori Rissanen.

Vuonna 1978 aloitti toimintansa myös vaikeasti ongelmaisille tarkoitettu perhehoito-osasto Metsola. Pääasiassa 1980-luvulla perhekoteja rakennettiin lisää. 1990-luvun puolivälissä Pohjolakodilla oli Muhoksella kaikkiaan 10 perhekotia. Vuonna 1978 myönnettiin kokeilulupa myös tyttöjen perhekotiosastolle, jolle hankittiin Muhokselta kahden perheen omakotitalo. Näin Pohjolan Poikakodista tuli maamme toinen sekä tyttöjä että poikia vastaanottava suojelukotilaitos. Laitoksen nimi muuttui vuoden 1984 alusta Pohjolan Poikakodista Pohjolakodiksi.

Seppo Saloranta

"Ensimmäinen perhekoti aloitti toimintansa 1974. Seuraavien vuosikymmenien aikana Pohjolan Poikakodista kehitettiin täysin perhekotivaltainen Pohjolakoti.

Sepon paasi on kunnianosoitus niille naisille ja miehille, jotka pioneerihengessä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti olivat toteuttamassa unelmaa perhekodista."
- Sepon paaden muistokirjoitus.


Lähteet
*Heikki Vainiokangas: Mutta uneksia saa ehdottomasti...
*Sivun kuvitus, kuvalupa: Nuorten Ystävät ry
*Kaleva: Pohjolakodissa Muhoksella 30vuotisjuhlat
*Muhoksen kunnan historia 1965 - 1995