Muhoksen muistoja

Suojeluskunnan ampumaradan muistomerkki

Muistomerkki Suojeluskunnan ampumarata 1936 - 1944 sijaitsee Rovalla, Laitasaaressa. Kiveen kiinnitetyssä laatassa on latinankielinen teksti: "Si vis pacem, para bellum". Suomeksi: "Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan". Se on lainaus Publius Flavius Vegetius Renatuksen teoksesta Epitoma Rei militaris, jonka uskotaan olevan kirjoitettu noin vuonna 390.

Muhoksen reserviläiset osallistuivat hankkeeseen, jonka tarkoituksena oli pystyttää muistomerkki Muhoksen Rovalla vuosina 1936-1944 sijainneen suojeluskunnan ampumaradan muistoksi. Hanke huipentui muistomerkin paljastustilaisuuteen 15.5.2012.

Suojeluskunnan ampumaradan muistomerkki

Muistomerkin pystyttämisen taustavoimina ovat olleet Muhoksen Reserviläiset ry, Muhoksen Sotainvalidit ry, Muhoksen Rintamaveteraanit ry ja Muhoksen sotaveteraanit ry, vuonna 2011.

Suojeluskunnan ampumaradan muistomerkki

Muistomerkin lähimaastossa voi vielä tänä päivänä nähdä merkkejä paikalla sijainneesta ampumaradasta, joista selkeimpiä ovat taustavalli ja näyttösuojan rauniot. (Muhoksen Reserviläiset ry)

Suojeluskunnan ampumaradan muistomerkki

Muhoksen suojeluskunta perustettiin kasvavan turvattomuuden tunteen vuoksi vapaussodan kynnyksellä 30.1.1918. Perustava kokous pidettiin Kestin talossa.

Suojeluskunta Muhoksen suojeluskunta.

Suojeluskuntajärjestö (ruots. Skyddskår) oli Suomessa vuosina 1918 – 1944 toiminut vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö ja kansalliskaarti, joka lakkautettiin Liittoutuneiden valvontakomission määräyksellä syksyllä 1944.

Vilkasta ampumaharrastusta

Ajan lehdistä selviää, että ampumaharrastus Muhoksen suojeluskunnassa on ollut vilkasta. Ampumista on opetettu ja itsekin opiskeltu kirjallisista oppaista, sekä järjestetty ampumaharjoituksia. Ampujat on luokiteltu, ja he ovat suorittaneet kuntoisuusammuntoja eri luokkia varten. Eräissä pohjoisen suojeluskunnissa jäsenten ampumataito on suojeluskunnan varhaisvaiheissa ollut niin vaatimatonkin, että siitä on ihan uutisoitu ja toivottu samalla, että ampumataito saataisiin pian kohoamaan.

Myös kilpailutoiminta on ollut vilkasta. Kilpailtu on sekä Muhoksen suojeluskunnan sisäisissä ampumakilpailuissa, mutta runsaasti myös naapurisuojeluskuntien kanssa. Esimerkiksi jo vuonna 1925 Muhoksen ja Utajärven suojeluskunnat ovat kamppailleet Utajärvellä kiertopalkinnosta. Tuolloin kiertopalkinnon voitti Muhoksen suojeluskunta, kymmenen parhaan ampujan keskituloksen ollessa 79,7 pistettä. Muhoksen parhaat ampujat olivat Tyynelä 101 pistettä, Vesa 97 pistettä ja Korhonen 97 pistettä. (Kaleva 11.06.1925 NO 130)

Pohjan mies, Oulun suojeluskuntapiirin kannattaja on tiedottanut keväällä vuonna 1937, että pelkästään huhtikuussa tuolloin on Muhoksen suojeluskunnalla ollut neljät ampumakilpailut ja ampumatoimintapäivät.
Suojeluskunnan ampumaradan muistomerkki

Kuin juhlapukuisena hehkuu vehreä mäntykangas muutamine koivuineenkin juhannuksen auringossa, luoden mitä täydellisimmät puitteet upealle muistokivelle. Täällä kulkija voi hiljentyä muistelemaan noita vaaran ja sodan vuosia, jolloin Suomi taisteli itsenäisyydestään.