Keräsen torppa

Suomen viimeisen torpparin Heikki Keräsen torppa Muhoksella 1.9.1980. Kuva Copyright © Kalevan kuva-arkisto. Ihan tarkalleen ottaen Suomen viimeisin torppari oli Heikin kuoltua hänen vaimonsa Katri Keränen.

Keräsen torppa - Muhos

Torppareilla ja mäkitupalaisilla oli Muhoksen asutuskuvassa merkittävä osuus 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa.

Muhoksella, Oulujoen pohjoispuolella entisen Pyhäkosken kohdalla sijaitseva Keräsen torppa on tiettävästi yksi viimeisimmistä käytössä olleista torpparilakiin perustuvista torpista. Sen kontrahti oli tehty vuonna 1912 ja rakennukset ovat noin vuosilta 1907–1924. Pihapiiriin ovat kuuluneet aikoinaan torppa, pikkutorppa, navettarakennus, paja, maakellari ja savusauna sekä pari pientä vajaa. Huonompikuntoiset rakennukset on sittemmin purettu ja jäljellä olevia torppaa, pajaa ja saunaa kunnostettu.

Keräsen torpan perustamisen alkuvaiheilta ei ole tarkkaa tietoa, mutta on todennäköistä, että ensimmäiset asukkaat olisivat olleet Heikki Keräsen vanhemmat - Heikki Aaponpoika Keränen (s. 18.12.1851 Muhosperä) ja Emilia Laurintytär o.s. Ähkynen (s. 23.4.1859 Muhos). He toivat mukanaan paikalle asumuksensa Suokylästä. He asuttivat torpan 1800-luvun lopulta tai 1900-luvun alkupuolelta vuoteen 1912 saakka. Heidän poikansa Heikki Keränen ja Halolan tilan omistajat Maria ja Heikki Halonen solmivat kirjallisen torpankontrahdin 4.4.1912. Heikin Muhoskylässä syntynyt vaimo Katri, os. Väyrynen, tuli torppaan Heikin seuraan avioliiton myötä vuonna 1924.

Maa-ala vuokrattiin Halolan tilalta kontrahdin mukaan asunto- ja viljelytarkoituksiin sadaksi vuodeksi. Se oli tuolloin tällaisissa kontrahdeissa varsin pitkä ja harvinainenkin aika. Halolan perintömaasta arenteeratulle torpalle tuli torppakontrahdin mukaan maata ala, jolla oli kokoa 400 x 400 metriä. Torppakontrahdissa oli tarkat määräykset siitä, millä tavalla torppari saattoi käyttää torppansa maiden puustoa, miten sai niittää heinää, miten karja sai laiduntaa ja miten mailla sai metsästää. Peltopinta-alaa torpalla sen kukoistaessa oli noin 4,5 hehtaaria. Kotieläimistöön kuului muutama lehmä, hevonen ja niiden lisäksi muutamia vasikoita ja lampaita.

Halolan päätila ostettiin Metsäntutkimuslaitokselle 1920-luvulla, jolloin Metsäntutkimuslaitoksesta tuli samalla torpparin uusi isäntä. Metsäntutkimuslaitos yritti ostaa torpan jäljellä olevaa vuokraoikeutta vuonna 1971. Kuitenkin vasta vuonna 1979 päästiin sopimukseen kontrahdin purkuehdoista. Kauppakirja allekirjoitettiin Muhoksella 6. päivänä helmikuuta vuonna 1980 ja siten siirtyi yksi sivu suomalaista asutus- ja kulttuuriperinnettä historiaan. METLA liitti torpan retkeilyreitin, Huikarin polun kohteeksi. Sittemmin rakennukset ovat taas palanneet yksityisomistukseen.

Museovirasto arvioi lausunnossaan vuonna 1980 Keräsen torpan kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Olihan Keräsen torppa koko torpparilaitoksen viimeinen, käytössä ollut torppa.

Torppa nykyisin

Nykyisin eli vuonna 2024 torppa on keltaisin lautaseinin todella kauniissa kunnossa, mutta koska se on yksityisomistuksessa, ei siihen tutustuminen taikka sen kuvaaminen ole tietenkään enää mahdollista.

Paikkarin Torppa

Kauniisiin kesäisiin torppatunnelmiin meidät johdattelee Paikkarin torppa. Se on suosittu matkailunähtävyys, kuten monet muutkin torpat eri puolilla Suomea. Valkjärven rannalla Sammatissa sijaitseva Paikkarin torppa on kansalliseepoksen Kalevalan kokoajan Elias Lönnrotin syntymäpaikka. - Kuva Volker von Bonin, Museovirasto.

Heikki Keränen (s. 5.3.1891 Suokylä, k. n. 1967)

Torppari Heikki Keränen oli monitaitoinen mies. Hän oli suutari, seppä, keksijä ja taidemaalarikin. Heikki kehitteli ja rakenteli torpantiluksilleen monenlaisia laitteita ja koneita. Näissä toteutuksissa häntä auttoi suuresti sepänpaja, jonka hän myös rakensi. Hänen teknisiä ja suorastaan aikaansa edellä olevia aikaansaannoksiaan olivat mm. oma tuulivoimalaitos talousrakennuksen katolle, vesiratas Oulujokeen, pärehöylä, joka toimi vesivoimalla ja pyörivällä terällä varustettu saha. Torppansa sähköistyksen jälkeen hän keksi ja kehitteli sähkötoimiset palkeet pajalleen.

Käytännön jokapäiväistä elämää helpottavien rakentelujen ohella boheemiksikin mainitun Heikin harrastus ja innostus suuntautui myös taidemaalaukseen.

Heikki Keränen kuoli vuonna 1967 ja hänen vaimonsa Katri Keränen muutti torpasta pois vuonna 1973.

Katri Keränen, o.s. Väyrynen (s. 13.5.1905 Muhoskylä)

Heikin vaimo Katri on jäänyt historian aikakirjoihin Suomen viimeisenä torpparina. Heikin kuoltua Katrista tuli torpan vuokrakontrahdin haltija. Helsingin Sanomat kirjoitti vuonna 1978, että "niin kauan kuin vuokrasopimuksen haltija ja Suomen viimeinen torppari Katri Keränen, 73, maksaa säännöllisesti torppansa vuokran 40 penniä vuodessa, ei mikään pysty viemään torppaa häneltä."

Tiluksen aika torppana päättyi sitten lopulta vuonna 1980, kun Keräsen torpan vuokraoikeudet siirtyivät Metsäntutkimuslaitokselle, joka oli silloin jo pitkään omistanut koko Halolan tilan.

Torpankontrahti

Tämän kautta arenteeraamme eli torpan paikaksi annamme me allekirjoittaneet omistamamme Halolan perintömaasta No 1 Muhoksen pitäjän Muhoskylästä torpparin pojalle Heikki Keräselle Syväoja nimiseltä ulkosaarelta Tikkalan tilan rajasta kosken vartta ylöspäin 400 metriä pitkältä ja 400 metriä leveältä maata, jonka mitan sisälle on sovellutettava vanhan karjalan aitaus seuraavilla ehdoilla:
1 Torppari saapi ottaa polttopuukseen torpan tarpeen mukaan sanotulla saralla löytyviä lehti ja havupuita kuin myöskin rakennus ja torpan tarvetta varten sillä löytyviä aidas ja seiväs puita.
2 Torppari saapi heinämaanaan niittää sanotun saran sisällä löytyvät suomaat kuin myöskin Wiitaselkä nimisellä ulkosaarella löytyvät suomaat.
3 Torppari saapi vapaasti metsästää talon ulkosaarella.
4 Torppari saapi vapaasti käyttää karjaansa laitumella koko sillä metsämaalla.
5 Tätä vastaan tulee torpan omistajan suorittaa päätilan haltijoille joka vuosi vuokraa rahassa 40 markkaa josta ensi kesänä ainoastaan 20 markkaa, arenti on aina maksettava heinäkuun kuluessa tahi kaksi viikkoa niittää sanotusta arennista torpan omistajan ja päätilan haltijan keskenään sovittuna aikana.
6 Torppari saapi luovuttaa sanotun torppansa toisellekin henkilölle ilman isäntää siitä kuulustelematta, vain jos torppari tahtoo kokonaisuudessa myydä torppansa pois, on hänen ilmoitus tehtävä päätilan haltijalle jolla myös olkoon oikeus ostaa sanottu torppa sillä hinnalla, minkä vieraskin siitä antaa.
7 Tämä kontrahti tulee kestämään 100 vuotta tästä päivästä lukien jonka ajan perästä on päätilan haltija velvollinen suorittamaan torpparille työvaiviot arvion mukaan, jos kontrahtia ei tulla enää jatkamaan,
8 Tätä kontrahtia on tehty kolme kappaletta joista yksi jääpi päätilan haltijalle yksi torpparille ja yksi vuokralautakunnalle.
9 Torppari saapi hakea laillisen kiinnityksen torppaansa ilman meitä sen enempää kuulustelematta.

Vakuutamme Muhoksella huhtikuun 4 päivä 1912.

Maria Halonen - Heikki Halonen.

Tähän kontrahtiin olen tyytyväinen ja sitoudun siinä määrätyt ehdot täyttämään. Aika ja paikka kuin edellä sanottu.

Heikki Keränen.
H.K.

Todistavat: Katri Pikkarainen - Lyyli Keinänen.

Tämä vuokrasopimus on tänään pidetyssä vuokralautakunnan kokouksessa vahvistettu.

Muhoksella 21 p. syyskuuta 1912. Vuokralautakunnan puolesta
A. Kinnunen.

Rekisteröity Muhoksen kunnan vuokrarekisterissä, No 15/1912 Halolan 7/12 manttaalin perintötalon No 1 sanotun kunnan Muhoskylässä. Syyskuun 26 päivänä 1912 todistaa

kihlakunnanoikeuden puolesta

Smk 1 m 50 p - F.A. Pehkonen.



Torppa

Louhisaaren kartanon torppa - piirtäjä Ernst Nordström, 1874 - kuva Museovirasto.

Suomen torpparilaitos

Torpparit saivat pääasiallisen toimeentulonsa viljelystä ja vauraimpien torppareiden asema saattoi olla hyvinkin verrattavissa joidenkin talollisten asemaan. Torpparilaitos oli Ruotsissa ja Suomessa syntynyt maanvuokrajärjestelmä, jonka mukaan pienehkö maanviljelystilan osa, torppa, erotettiin kartanosta tai talonpoikaistilasta ja luovutettiin viljelijän, torpparin, käyttöön.

Korvaukseksi torppari teki päivätöitä tai maksoi sovitun vuokran rahana tai luontaistuotteina tilan omistajalle. Sosiaalisesti torpparit erosivat varsin selvästi talollisista ja lampuodeista, jotka viljelivät kokonaista, usein aatelisen omistamaa vuokratilaa. Mäkitupalaisten, jotka eivät harjoittaneet varsinaista maanviljelyä, ja torpparien välinen raja sen sijaan oli häilyvä.

Suomen torpparilaitoksen juuret ulottuvat 1600-luvulle, jolloin aateliskartanoiden maille ryhdyttiin perustamaan torppia helpottamaan kartanoiden työvoimapulaa. Torpparityövoima oli pitkään aatelisten erioikeus. Vuodesta 1740 lähtien saivat myös talonpojat ottaa perintötiloilleen torppareita. Torpparijärjestelmä olikin yksi merkittävimmistä 1700–1800-lukujen yhteiskunnallisista muutoksista. Talonpoikien tiloille perustettiin työvoimantarpeen lisäksi torppia myös talonpojan nuorempien veljien tai aikuistuvien poikien viljeltäviksi. Talonpojan kanssa samaa perhettä olevan torpparin oikeudet olivat merkittävästi paremmat kuin vieraan maille viljelyksensä raivanneen torpparin.

Torpparilaitos oli voimakkaimmillaan 1800-1900-lukujen vaihteessa. Torppareita oli tuolloin noin 70 000, pääasiassa Lounais- ja Etelä-Suomessa. Pohjois-Suomen torpparit olivat yleensä ns. kruununtorppareita. Vuonna 1918 säädetty torpparilaki (135/1918) oikeutti vuokratilalliset halutessaan lunastamaan tilansa itselleen. Lakia täydennettiin vuosina 1919 ja 1922. Torpparilain perusteella lunastettiin 1940-luvulle mennessä 45 000 tilaa itsenäisiksi.
Halola

Halolan talo, 1890-luku, kuvaaja I.K. Inha - kuva Museovirasto.

Halolan taustoja - selvitellyt Raimo Ranta

Halola no 1 Muhos

Halola on Oulujoen pohjoisrannalla sijaitseva, tiettävästi Muhoksen vanhin maatila, jossa on perinteistä rakennuskantaa. Puistomaisessa ympäristössä olevaan pihapiiriin kuuluvat suuri päärakennus vuodelta 1853 sekä ulkorakennuksia, kuten kammillinen aitta ja navetta.

Henkikirja 1900-1900 (Ou:153) kanssa-asuja
Henkikirja 1905-1905 (Ou:169) talollinen
Henkikirja 1910-1910 (Ou:184) talollinen kauppak. 24.02.1904
Henkikirja 1915-1915 (Ou:202) talollinen
Halola no 1 Muhos om. Suomen valtio
Henkikirja 1915-1915 (Ou:202) mäkitupalaisen poika
Perttula no 2 Muhos, Keräsen torppa Muhos Leppiniemi
Henkikirja 1920-1920 (Ou:237) kanssa-asuja
(1924) kanssa-asuja, Muhoksen seurakunnan arkisto > Vaali- ja ääniluettelo

Kun Halola no 1 omistus siirtyi Suomen valtiolle, samassa yhteydessä Keräsen torppa liitettiin Perttula no 2 tilaan.

Aksu Kaurila

Aksu Kaurila, karikatyyri noin 1948–1958, pilapiirtäjä, metsänhoitaja Aarno Liuksiala - kuva Suomen Metsämuseo.

Halolan isäntäväkeä - Kaurilat

Arvid Aksel (Aksu, A. A.) Kaurila (5. syyskuuta 1893 Pyhämaa – 25. helmikuuta 1959) oli suomalainen metsänhoitaja, virkamies ja yritysjohtaja, joka sai metsäneuvoksen arvonimen vuonn 1948. Kaurilan puoliso vuodesta 1925 oli taiteilija, piirustuksenopettaja Lyyli Ihanelma Moisio. Myöhemmällä urallaan Lyyli Kaurila keskittyi maalaamaan perhe-elämää, Muhoksen maisemia tai kukkaloistoa. Arvid Kaurila teki elämäntyönsä erilaisissa metsänhoidon ja metsäteollisuuden tehtävissä, viimeksi Oulu Oy:n metsäpäällikkönä. Hän vaikutti merkittävästi Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan metsätalouden kehitykseen.

Kaurilat asuivat talvisin Oulussa ja kesät he viettivät Halolassa. Matti Kestihelia ja hänen vaimonsa Lyyti olivat palkollisina tilanhoitajina Halolassa, Kauriloilla vuosina 1940-1943.

Arvid Kaurila hoiti Kajaanin kaupungin metsätaloutta 1921-1923, hän oli puolustusministeriön hallinnassa olevien metsien ja puolustuslaitoksen polttopuiden hankintoja koskevien asioiden asiantuntija 1933-1934 sekä puutavaran kuljetuspäällikkö. Hän oli Oli Ab Uleå Oy:n piirimetsänhoitaja 1934-1935 ja Oulu Oy:n metsäpäällikkö 1936-1958. Uittopiirin päällikkönä hän toimi Oulussa 1941-1944. Oulun kaupungin metsälautakunnan puheenjohtajana hän toimi 1946-1947. Kaurilalla oli lisäksi useita metsäalan, uiton ja muita asiantuntija- ja luottamustehtäviä.

Kaupparekisteri: Maatalousyhtymä Arvi Kaurila (edellisen poika) ja hänen sisarensa Leena Sarakontu os. Kaurila. Arvi kuoli Muhoksen Montassa autonsa suistuessa metsään. Halolassa viettää kesiään edelleenkin hänen sisarensa Leena.

Halola

Halolan talo, 1890-luku, kuvaaja I.K. Inha - kuva Museovirasto.

Lähteet
*Pohjois-Pohjanmaa.fi: Pohjois­Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015
*Wikipedia: Torppari
*Spectrum: Torpparilaitos
*Mikko Moilanen ja Juhani Mahosenaho: Huikarin polku
*Muhoksen kunnan historia 1865 - 1995
*Laitasaari.net
*Raimo Ranta: Arvid Aksel Kaurila
*Tuomas Möttönen: Arvid Aksel Kaurila
*Oulun taidemuseo: Tahto ja taito -näyttelyn rohkeat naistaiteilijat