Koiraeläimet
Afrikankultasusi, Ngorongoron suojelualue, Tansania 25.6.2018. Kuva yllä Copyright © Yamil Saenz - All Rights Reserved.

Susisivut

Afrikankultasusi. Kuva Copyright © Danushka Senadheera - Creative Commons.

Afrikankultasusi (Canis anthus)

150 vuoden jälkeen on löydetty uusi koiraeläinlaji - ja se on afrikankultasusi eli afrikansusi eli susisakaali.

DNA-tutkimus on paljastanut, että kultasakaali (Canis aureus), joka on elänyt sekä Afrikassa että Euraasiassa, jakaantuukin kahteen eri eläinlajiin. Euroopan puoleinen kultasakaali pysyy kultasakaalina, mutta Afrikassa elävä kultasakaali onkin uusi koiraeläinlaji, afrikankultasusi (Canis anthus). Näin löytyi ensimmäinen uusi koiraeläinlaji 150 vuoteen.

Afrikankultasusi on läheisempää sukua sudelle ja kojootille, kuin sakaalille.

Afrikan kultasusi

Afrikankultasusi. Kuva, Copyright © Zweer de Bruin - Creative Commons.

Yhtäläisyyksiä ja eroja

Euraasian puolella elävät kultasakaalit ovat hieman pienempiä, pienikalloisempia ja heikkohampaisempia, kuin Afrikassa elävät afrikankultasudet. Afrikankultasudella on painoa 10 – 15 kiloa. Sen ruumiinpituus on 72,2 – 93 senttiä ja korkeutta on 38 – 40 senttiä.

Sekä Euraasian kultasakaalit että Afrikan afrikankultasudet näyttävät kuitenkin varsin samanlaisilta, vaikka ne ovatkin eri lajeja. Samankaltaisuus ulkonäössä voi olla kuitenkin pettävää, sillä tutkijoiden mukaan geneettisen informaation avulla eläimistä "voidaan kertoa uusi ja aivan erilainen tarina, jota ei silmin katsomalla voi nähdä".

Koiraeläimet

Afrikankultasusi, Serengeti 13.11.2023. Kuva yllä Copyright © ricardo00 - All Rights Reserved.

Päiväeläimiä liikekannalla

Afrikankultasudet ovat enimmäkseen aktiivisia päivällä, aamunkoitteessa ja iltahämärässä, eikä niitä yleensä nähdä yöllä. Ne ovat myös erittäin liikkuvia, ja urokset näyttävät liikkuvan enemmän kuin naaraat. Uroksen on dokumentoitu siirtyvän vähintään 230 kilometriä ja enimmillään 465 kilometriä – 98 päivässä.

Afrikan kultasusi

Afrikankultasuden levinneisyys kartalla. Kuva Copyright © Current range of African golden wolf, Canis anthus - Creative Commons.

Levinneisyys

Afrikankultasutta tavataan laajalla alueella Pohjois- ja Itä-Afrikassa. Levinneisyysalue käsittää osia Algeriasta, Burkina Fasosta, Eritreasta, Etelä-Sudanista Etiopiasta, Guineasta, Kamerunista, Keniasta, Keski-Afrikan tasavallasta, Libyasta, Malista, Mauritaniasta, Marokosta, Nigeristä, Nigeriasta, Senegalista, Somaliasta, Sudanista, Tansaniasta, Tšadista, Tunisiasta ja Länsi-Saharasta.

Afrikankultasuden elinympäristö käsittää savannia, pensaikkomaita ja ruohikkomaita. Se pystyy selviytymään hyvin kuivissakin olosuhteissa puoliaavikoilla. (Levinneisyys: Wikipedia)

Afrikan kultasusi

Afrikankultasusi, Etiopia 29.4.2011. Kuva Copyright © Mark Piazzi - All Rights Reserved.

Afrikankultasudet elävät korkeudessa 0 - lähes 5 000 metriä. Levinneisyysalueensa itäosassa kultasudet elävät pääasiassa 2 200 – 4 620 korkeuksilla. Saharan autiomaassa niitä voi kuitenkin tavata missä tahansa merenpinnan ja 4 459 metrin välillä. Myös eristyneiltä vuorilta, joiden arvioidaan olevan afikankultasusien pakopaikka ilmastonmuutoksen edessä.

Susiuutiset

Afrikankultasusi. Kuva Copyright © Flickr/Gaurika Wijeratne - Creative Commons.

Selviytymistä asutuksen liepeillä

Kulta​​susia ei esiinny pelkästään luonnollisissa elinympäristöissä: alueesta riippuen kultasudet voivat tukeutua selviytymisessään paljon asutusalueisiin, kuten maatalouspeltoihin ja maaseutualueisiin. Pohjois-Etiopiassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kultasusien tiheys voi itse asiassa kasvaa ihmisten tiheyden kasvaessa sen sijaan, että se pienentyisi, kuten monien muiden koiraeläinten kohdalla on dokumentoitu.

Tämän uskotaan johtuvan siitä, että näillä alueilla ihmiset ovat kuluttaneet loppuun alkuperäisiä saalislähteitä, joihin kultasusien selviytyminen ja saalistus on perustunut. Siksi kultasudet turvautuvat käyttämään ihmisten tarjoamia ruokailupaikkoja, kuten kaatopaikkoja. Tämä viittaa siihen, että afrikankultasudet voivat menestyä silloinkin, kun väkimäärä niiden asuttamilla mailla kasvaa.

Lähteet
National Geographic: Meet the First New Canine Found in 150 Years
Current Biology: Genome-wide Evidence Reveals that African and Eurasian Golden Jackals Are Distinct Species
CBC News: African golden wolf, a new species of wild dog, discovered
ADW:
Afrikankultasusi

Afrikankultasusi, Ngorongoron suojelualue, Tansania 26.6.2018. Kuva Copyright © Yamil Saenz - All Rights Reserved.