Radiot ja televisiot
Kuva yllä: neiti Holmström Luxor-radion kanssa Tammisaaressa joulukuussa 1953. - Kuvaaja Bror Brandt, kuva Museovirasto.

Vanhat putkiradiot

Vanhoista putkiradioista pidetään ja niitä korjataan sekä keräillään useista syistä, jotka liittyvät niiden historialliseen arvoon, esteettiseen viehätykseen, laatuun ja nostalgisiin tunteisiin. Tässä on joitakin keskeisiä syitä:

Vanha radio

Salora 772V. Putkiradio vuodelta 1952. Valmistaja Salora, Suomi. Radion mitat 56,8x34,2x22,5 cm. Kotelo puuta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Sami Nordlund


1. Historiallinen arvo ja kulttuurinen merkitys. - Putkiradiot edustavat tiettyä aikakautta tekniikan historiassa, jolloin ne olivat keskeinen osa arkea ja viihdettä. Ne ovat olleet mukana merkittävissä historiallisissa tapahtumissa, kuten toisessa maailmansodassa ja radiokulttuurin kulta-ajalla.

Ne symboloivat teknologian kehitystä ja ovat esimerkkejä varhaisesta elektroniikasta, mikä tekee niistä kiinnostavia tekniikan historiasta ja insinööritaidoista kiinnostuneille.

2. Esteettinen viehätys ja design. - Monet vanhat putkiradiot ovat kauniisti suunniteltuja, ja niiden koristeelliset kotelot, puuverhoilut ja yksityiskohtaiset säätimet herättävät ihailua. Niiden design heijastaa aikakauden tyyliä ja taidetta, kuten Art Deco -tyyliä 1930-luvulla.

Radiot ovat usein taideteoksia, jotka sopivat hyvin sisustukseen ja toimivat koriste-esineinä.



Saksalainen Loewe Opta Planet vuosilta 1959 - 1960 edusti putkiradioiden aatelia. Koko maailma oli avoinna tällä radiolla. Pitkillä aalloilla (LW) mukana myös Lahti. Pitkäaaltolähetykset Lahden asemalta päättyivät 31. toukokuuta 1993.

3. Laatu ja kestävyys. - Vanhat putkiradiot rakennettiin kestävästi ja niiden komponentit olivat usein korkealaatuisia. Monet radiot ovat säilyneet hyvässä kunnossa vuosikymmenten jälkeen, mikä kertoo niiden laadukkaasta rakenteesta.

Niiden korjaaminen on usein mahdollista, koska ne on suunniteltu korjattaviksi, toisin kuin monet nykyaikaiset elektroniikkalaitteet.

4. Äänenlaatu. - Putkiradiot tuottavat usein lämpimän ja miellyttävän äänen, josta monet harrastajat pitävät. Putkitekniikka antaa äänelle erityisen luonteen, joka eroaa nykyaikaisista transistorilaitteista.

Joillekin putkiradiot edustavat "aitoja" ääniä, jotka ovat vähemmän koneellisia kuin digitaaliset vastineet.

5. Nostalgia ja emotionaalinen arvo. - Putkiradiot herättävät nostalgisia muistoja niiden omistajille ja keräilijöille. Ne voivat muistuttaa lapsuudesta, perheestä tai tietystä ajasta, jolloin radio oli keskeinen viihdelähde.

Monet pitävät radion kuuntelusta kokemuksena, joka yhdistää ihmisiä ja tarjoaa tunnelmallisen yhteyden menneisyyteen.

6. Harrastus ja korjaaminen. - Putkiradioiden korjaaminen ja kunnostaminen on suosittu harrastus, joka yhdistää teknisen osaamisen ja historiallisen kiinnostuksen. Korjaaminen voi olla palkitsevaa, kun vanha laite saadaan taas toimimaan.

Harrastajat arvostavat putkiradioiden mekaanista rakennetta ja niiden korjattavuutta, mikä tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kehittää taitoja.

Radion lahjoitus

Sannäsin kansakoulu, Porvoon Sannaisissa, saa lahjoituksena radion marraskuussa 1951. Opettaja Karl Sandås (vas.) vastaanottaa radion toimittaja Erik Lannertilta. - Kuvaaja Bror Brandt, kuva Museovirasto.

7. Keräilyarvo. - Harvinaiset ja hyvin säilyneet putkiradiot voivat olla arvokkaita keräilyesineitä. Niiden arvo voi nousta, jos ne liittyvät tiettyyn historialliseen aikakauteen, valmistajaan tai malliin.

Keräilijät arvostavat niiden ainutlaatuisuutta ja niiden tarjoamaa mahdollisuutta säilyttää teknologian historiaa.

8. Yhteisöllisyys. - Putkiradioiden ympärille on muodostunut vilkasta harrastajayhteisöä, joka jakaa tietoa, kokemuksia ja osaamista. Tämä yhteisöllisyys lisää niiden viehätystä ja tekee niistä osan elävää perintöä.

"Yhteenvetona: vanhoista putkiradioista pidetään, koska ne yhdistävät teknologian, taiteen, historian ja nostalgian. Ne ovat enemmän kuin vain elektroniikkalaitteita – ne ovat kulttuurisia artefakteja, jotka kertovat tarinoita menneistä ajoista ja ihmisten suhteesta teknologiaan."
Veikkzustulokset

Valokuvaaja Otso Pietinen kuuntelemassa radiosta veikkaustuloksia vuonna 1940. Kuva / Foto / Photo: Pietinen. - Kuva Copyright © Museoviraston Kuvakokoelmat - Creative Commons.