Radiot ja televisiot
Philips Model L4X057 vuosilta 1960 - 1961. - Kuva yllä, Copyright © Joe Haupt - Creative Commons.

Matkaradio

Matkaradio on pieni, kannettava radiovastaanotin, joka on suunniteltu helposti kuljetettavaksi ja käytettäväksi eri paikoissa, kuten ulkona, retkillä tai matkoilla. Se on yleensä kevyt, kompakti ja toimii paristoilla, mikä mahdollistaa käytön ilman sähköverkkoa. Matkaradiot ovat usein yksinkertaisia laitteita, jotka keskittyvät AM- ja FM-taajuuksien vastaanottoon, ja niissä on sisäänrakennetut kaiuttimet.

Matkaradion määrittely

Koko ja muotoilu: Pieni, kevyt ja helposti kannettava.

Toiminta: Yleensä vastaanottaa AM- ja FM-taajuuksia, joilla kuunnellaan paikallisia radioasemia.

Virta: Toimii paristoilla tai akulla, mikä mahdollistaa käytön missä tahansa.

Käyttötarkoitus: Suunniteltu ulko- ja retkikäyttöön, esimerkiksi ulkoilua, retkiä, matkoja tai hätätilanteita varten.

Ominaisuudet: Yksinkertaiset säätimet taajuuden ja äänenvoimakkuuden säätöön, sisäänrakennetut kaiuttimet ja joskus lisäantenni parantamaan vastaanottoa.

Matkaradion historiikki

Matkaradiot saivat alkunsa 1900-luvun puolivälissä, kun transistoritekniikan kehitys mahdollisti pienten ja kevyiden radiovastaanottimien valmistamisen. Tässä on keskeisiä vaiheita matkaradion historiassa:

Transistoritekniikan läpimurto (1950-luku):

Ensimmäiset transistorikäyttöiset radiot esiteltiin 1950-luvulla. Ne korvasivat hitaasti vanhat putkiradiot, jotka olivat suuria ja raskaita.

Texas Instruments ja Regency esittelivät vuonna 1954 ensimmäisen kaupallisesti saatavilla olleen transistorioidun radion, Regency TR-1, joka oli pieni ja kannettava.

Matkaradion suosio (1960–1980-luvut):

1960-luvulla transistoritekniikan kehittyminen teki matkaradioista edullisempia ja laajemmin saatavilla olevia. Transistoriradiot syrjäyttivät putkiradiot 1960-luvulla. Niissä putket korvattiin transistoreilla, mikä sopi hyvin matkaradioillekin, koska niistä tuli siten kestävämpiä. Transistoreiden myötä radioista voitiin tehdä myös pienempiä.

Matkaradiot tulivat suosituiksi erityisesti nuorten keskuudessa, sillä ne mahdollistivat musiikin ja uutisten kuuntelun missä tahansa.

1970- ja 1980-luvuilla matkaradiot olivat tärkeä osa pop-kulttuuria, ja niitä käytettiin esimerkiksi ulkoillessa, urheilutapahtumissa ja festivaaleilla.

Digitaalisen aikakauden vaikutus (1990-luku eteenpäin):

1990-luvulla digitaalitekniikka alkoi vaikuttaa radioteollisuuteen, ja matkaradioihin lisättiin uusia ominaisuuksia, kuten digitaaliset näytöt ja taajuushaku.

Internetin ja älylaitteiden yleistyessä matkaradiot menettivät osan suosiostaan, mutta ne ovat säilyttäneet asemansa erityisesti harrastajien, retkeilijöiden ja hätätilanteiden varalta säilytettävien laitteiden joukossa.

Nykyaikana:

Nykyiset matkaradiot ovat usein monipuolisempia, ja niissä voi olla lisäominaisuuksia, kuten valonheittimet, hätäsireenit, USB-latausportit ja jopa aurinkoenergialla toiminta.

Ne ovat edelleen suosittuja erityisesti retkeilijöiden, ulkoiluharrastajien ja katastrofivalmiuteen keskittyneiden ihmisten keskuudessa.

"Matkaradio on siis enemmän kuin vain viihdelaite; se on ollut tärkeä osa teknologian kehitystä ja populaarikulttuuria, tarjoten ihmisille mahdollisuuden pysyä yhteydessä maailman tapahtumiin ja nauttia musiikista missä tahansa. Sen yksinkertaisuus ja luotettavuus tekevät siitä edelleen arvostetun laitteen monille."

Edwin Armstrong

Edwin ja Marion rannalla upeine matkaradioineen.

Maailman ensimmäinen superheterodyne matkaradio

Ensimmäisen, keskiaalloilla kuunneltavan matkaradion valmisti vuonna 1923 amerikkalainen sähköinsinööri Edwin Armstrong (1890 - 1954). Matkaradio oli häälahja Edwinin morsiamelle, Marion MacInnisille. Matkaradio oli tyypiltään superheterodyne eli supervastaanotin. Siinä oli tila paristoille, mikä mahdollisti kuuntelun sähköverkon ulkopuolella. Radio muistutti matkalaukkua ja siinä oli myös kantokahva.

Edwin Armstrong kehitti ja keksi supervastaanottimen vuonna 1918. Edwin Armstrong rakensi myös vuonna 1933 maailman ensimmäisen FM-radion. (Henry Ford Museum: First Portable Radio)

ASA 495 M

ASA 495 M. Suomalainen matkaradio vuodelta 1949, valmistajana Asa Radio. 4-putkinen superheterodyne paristomatkavastaanotin. - Kuva Helsingin kaupunginmuseo

Regency TR-1

Regency TR-1 vuodelta 1954. - Kuva Copyright © Joe Haupt - Creative Commons.

Transistoriradio

Matkaradioidenkin kehityksessä tärkeä virstanpaalu oli transistoriradion keksiminen. Ensimmäinen, kaupallisesti valmistettu, amerikkalainen transistoriradio Regency TR-1 tuli myyntiin 1.11.1954.

Transistorin keksivät Bell Telephone Co:n laboratoriossa vuonna 1948 W. Schockley, J. Bardeen ja W. Brattain. Keksinnöstään he saivat Nobelin fysiikanpalkinnon vuonna 1956.

Hieman hitaan alkuvaiheen vastaanoton jälkeen transistoriradiot mullistivat radiomaailman. Transistoriradiosta tuli 1960 - 1970-luvuilla aikakautensa suosituin elektroninen viestintälaite. Transistoriradioita myytiin miljoonittain.

Nykyisin kutsumme radioita vain radioiksi, mutta silloin, kun transistori keksittiin ja transistorit korvasivat putkiradion putket, radioita aluksi kutsuttiin transistoriradioiksi.

Transistori on elektroniikan puolijohdekomponentti, jota käytetään vahvistimena. Jo ensimmäiset transistorit olivat putkiradion tyhjiöputkiin verrattuna hyvin pienikokoisia. Transistorin käyttö vaatii vain vähän energiaa, hehkukatodia ei tarvita ja alhaiset jännitteet ovat riittäviä.

Fenno Tapio

Fenno Tapio. Suomalainen transistoriradio vuodelta 1958, valmistajana Fenno-Radio. Korkeus 18 cm, leveys 27/25 cm, syvyys 9,5/8,5 cm. - "Fenno Tapio on huippuluokan transistorivastaanotin, 6 tavallista sauvaparistoa kestää siinä jopa 500 käyttötuntia. Tapion äänentoistossa ei ole moitteen sijaa. Tyylikäs, kestävä muovipäällys. Tapio tunnetaan hyvin ostajapiireissä. Sitä on helppo myydä. 22 000 :-." - Aikakauden mainos. - Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Nordmende Mambo

Nordmende "Mambo". Saksalainen matkaradio vuodelta 1960. - Kuva Copyright Helsingin kaupunginmuseo.

Loewe-Opta Freddy

Loewe-Opta Freddy. Saksalainen transistoriradio vuosilta 1964 - 1965. - Kuva Helsingin kaupunginmuseo.

Akkord Peggie

Akkord Peggie. Ensimmäinen saksalainen transistoriradio - vuosi 1957. - Kuva © Hihiman - Creative Commons.

AGA

AGA. Ruotsalainen transistoriradio - 1960-luku. - Kuva © Daderot - Creative Commons.

AGA

AGA syntyi Ruotsissa vuonna 1904. Vuonna 1919 AGA, Asea ja LM Ericsson ryhtyivät kehittämään radiotekniikkaa ja perustivat yhdessä Svenska Radio AB:n (SRA). Radion suosion kasvaessa Ruotsissa AGA käynnisti uudelleen oman radio-osastonsa toiminnan vuonna 1924 ja alkoi valmistaa kidevastaanottimia. Vuonna 1927 AGA toi markkinoille Euroopan ensimmäisen sisäänrakennetulla kaiuttimella varustetun radion. 1970-luvun alussa nimi AGA katosi radioista ja televisioista, kun yhtiö myi liiketoimintansa Philipsille. (magasiini.aga.fi)



Roberts transistoriradio eli matkaradio, Model R500. Pitkät, keskipitkät ja lyhyet aallot - 7 transistoria. Valmistaja Roberts Radio Co.Ltd, Iso-Britannia 1963. - Kuva © Joe Haupt - Creative Commons.

Channel Master's First Shirtpocket Transistor Radio

Channel Master's First Shirtpocket Transistor Radio. Japanilainen transistoriradio, taskuradio, valmistaja Sanyo - vuosi 1958. - Kuva © Joe Haupt - Creative Commons.

Magnavox Cordless 6-Transistor Radio, Model AT-61

Magnavox Cordless, Model AT-61. Japanilainen transistoriradio - vuosi 1961. - Kuva © Joe Haupt - Creative Commons.



Panasonic Radar Matic Model R-1010. Japanilainen transistoriradio - vuosi 1966. - Kuva © Joe Haupt - Creative Commons.

Continental  Model MB-7

Continental Model MB-7. Japanilainen transistoriradio - 1960-luku. - Kuva © Joe Haupt - Creative Commons.

Toshiba Model 9TL-365SA

Toshiba Model 9TL-365SA. Japanilainen transistoriradio - 1960-luku. - Kuva © Joe Haupt - Creative Commons.

Kenwood Model R-11 Portable Shortwave-MW-FM Radio

Kenwood Model R-11. Lyhyet, keskipitkät ja ULA-FM-aallot. Japanilainen transistoriradio - 1980-luku. Tätä radiota on myyty myös nimellä Toshiba RF-P11. - Kuva © Joe Haupt - Creative Commons.



ASA transistoriradio eli matkaradio - valmistettu Turussa vuonna 1968. - Kuva © Andrei! - Creative Commons.

Tecsun PL-380

Tecsun PL-380 - Kuva © James Case - Creative Commons.

Tecsun PL-380

Digitaalinen, mukana kannettava eli taskuradio Tecsun PL-380 on FM- ja maailmanradio eli DX-radio eli lyhytaaltoradio pienessä koossa, muistipaikkoja 550. 100 muistipaikkaa FM:lle, keskiaalloille ja pitkille aalloille, 250 muistipaikkaa lyhyille aalloille. Tuskinpa monikaan tarvitsee näin monta muistipaikkaa, mutta onhan hyvä, että ne ovat tarjolla. Mitat 13,5x8,3x2,7 cm. Paino 200 grammaa. Tämä pieni "ihmeradio" saa käyttäjiltä jopa ylistäviä arvioita. Se on teknologinen ihme pienessä pakkauksessa. (Radio-Timetraveller: Review Of The Tecsun PL-380)

Tecsun Electronic on vuonna 1994 perustettu kiinalainen yritys, joka on erikoistunut tuottamaan radioita. Kiinassa Tecsun on radiokaupassa markkinajohtaja. Tecsun valmistaa vuosittain yli 5 miljoonaa radiota ja niitä tekemässä on 500 työntekijää. (Tecsun Electronic Industrial Ltd)

Lähteet
*Timon Radiosivut
*Radiomuseum
*Spectrum, WSOY: Radio
*Suomen Radiohistoriallinen Seura ry, Keskustelufoorumi: Radioiden tunnistusta