Radiot ja televisiot
Festivals. Kuva yllä. - Kuva Copyright © Andrey Alexandrovich Sklyarenko - All Rights Reserved.

VEF

Yllä kuvassa olevan Festivalsin rakensi Riian radiotehdas, jonka yleisesti tunnettu tuotemerkki oli VEF. Se on lyhenne sanoista Valsts Elektrotehniskā Fabrika (Valtion sähkötekniikan tehdas). VEF oli alun perin erillinen yritys, se perustettiin vuonna 1919, mutta se yhdistyi myöhemmin Riian radiotehtaan kanssa, ja VEF:stä tuli yksi Neuvostoliiton tunnetuimmista elektroniikkatuotemerkeistä.

VEF-tuottemerkillä Riian radiotehdas valmisti erilaisia elektroniikkatuotteita, kuten radioita, puhelimia ja muita laitteita. VEF-radioita käytettiin laajalti Neuvostoliiton sisällä ja niitä valmistettiin myös vientiin muihin sosialistisiin maihin.

Riian elektroniikka- ja radiotehtaat

Riika oli Latvian ja koko Neuvostoliiton tärkein elektroniikkateollisuuden keskus. Kaupungissa toimi useita suuria tehtaita, kuten VEF, Riian radiotehdas ja Radiotehnika. On mainittava, että Neuvostoliitossa oli useita muitakin radiotehtaita eri neuvostotasavalloissa, jotka valmistivat omia tuotemerkkejään. Riian tehtaat olivat merkittäviä elektroniikkatuotteiden tuottajia, ja niiden tuotteet olivat laajalti saatavilla koko Neuvostoliitossa. Riian elektroniikkateollisuus oli erityisen tunnettu korkealaatuisista radioistaan, äänentoistolaitteistaan ja televisioistaan.

VEF (Valsts Elektrotehniskā Fabrika). - Sijainti: Riika. - Toiminta: VEF oli Latvian valtion omistama, Latvian tunnetuin ja suurin elektroniikkatehdas. Se valmisti radioita, puhelimia, televisioita ja muita elektroniikkalaitteita. - Tunnetuimpia tuotteita olivat VEF Spīdola -transistoriradio ja VEF-putkiradiot. Historia ja nykyisyys: VEF perustettiin 1919, ja se oli merkittävä osa Latvian teollisuutta sekä ennen toista maailmansotaa että Neuvostoliiton aikana. Vuonna 1999 tehdas yksityistettiin ja organisoitiin uudelleen. Nimellä VEF un Ko yritys toimii droonien ja maatalouden parissa.

Rīgas Radiofabrika (Riian radiotehdas). - Sijainti: Riika. - Toiminta: Tämä tehdas oli erityisen tunnettu korkealaatuisista putkiradoistaan, kuten Festivals-malleista. Se valmisti myös muita radiomalleja, kuten Selga ja Spīdola. - Historia: Riian radiotehdas oli yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä radiovalmistajista, ja sen tuotteet olivat suosittuja niin Neuvostoliitossa kuin vientimarkkinoillakin. Neuvostoliiton hajottua 1991, tehdas menetti asemansa, ja sen toiminta hiipui markkinatalouden ja kilpailun myötä.

Radiotehnika RRR (Rīgas Radio Rūpnīca). - Sijainti: Riika. - Toiminta: Radiotehnika oli erityisen tunnettu korkealaatuisista äänentoistolaitteistaan, kuten vahvistimista ja kaiuttimista. Sen tunnetuin tuote oli Radiotehnika S-90, joka oli erittäin suosittu Neuvostoliitossa. - Historia ja nykyisyys: VEF Radiotehnika (RT) perustettiin vuonna 1927, ja se oli merkittävä osa Latvian elektroniikkateollisuutta. Se sai nykyisen nimensä Radiotehnika RRR (Rīgas radiorūpnīca – Riga Radio Factory) vuonna 1941. Nykyään yritys VEF Radiotehnika RRR on keskittynyt huippuakustiikkaan ja tuottaa korkeatasoisia Hi-Fi -kaiuttimia.

Yhteistyötä ja yhdistymistä

Kahdesta edellä ensinmainitusta yrityksestä on huomioitava seuraavaa:

VEF (Valsts Elektrotehniskā Fabrika) ja Rīgas Radiofabrika (Riian radiotehdas) olivat alkuperäisesti erillisiä yrityksiä, mutta niiden välillä oli tiivis yhteys, ja ne toimivat usein yhteistyössä. Niiden suhde oli monimutkainen, ja se muuttui ajan myötä Neuvostoliiton hallinnon ja teollisuuden uudelleenorganisoinnin myötä.

Aluksi VEF ja Riian radiotehdas olivat erillisiä yrityksiä, joilla oli omat tuotantolinjansa ja tuotemerkkinsä. Neuvostoliiton aikana tehtaat toimivat usein yhteistyössä, sillä molemmat olivat osa samaa laajempaa Neuvostoliiton elektroniikkateollisuutta. VEF toimi laajemmin elektroniikan alalla, kun taas Riian radiotehdas keskittyi enemmän radiovalmistukseen.

Tietyissä vaiheissa, erityisesti Neuvostoliiton hallinnon alaisuudessa, tehtaat saattoivat toimia käytännössä saman organisaation alaisuudessa, vaikka ne säilyttivät omat nimensä ja tuotemerkkinsä. Tarkkaa yhdistymisvuotta ei ole helppo määrittää, koska Neuvostoliiton teollisuusorganisaatiot olivat usein monimutkaisia ja muuttuvia. Käytännössä nämä kaksi tässä käsiteltyä yritystä olivat "eri tehtaita", mutta niiden välillä oli tiivis yhteys ja resursseja saatettiin jakaa yhteisten projektien parissa.

Riian radiomalleja

Riiassa valmistettiin useampia radiomalleja, joista tunnetuimpia olivat:

Festivals. - Huippuluokan putkiradio, vuonna 1957.

Spidola

Spidola. Malli 1962 - Transistoriradio, ensimmäinen massatuotettu lyhytaalloin varustettu transistoriradio Neuvostoliitossa, vuonna 1962. Spidola tarkoitti pitkään Venäjän kielessä transistoriradiota. - Kuva Copyright © Pudelek - Creative Commons.

VEF Selga
VEF Selga

Selga. Malli 1963. - Kuvat, Copyright © Joe Haupt - Creative Commons.

RRR Astrad Solar

Riga. Malli 1967, RRR Astrad Solar F6TR17-R103. Valmistaja Radiotehnika RRR (Rīgas Radio Rūpnīca). - Kuva, Copyright © Joe Haupt - Creative Commons.

Festivals

Festivals on neuvostoliittolainen, Riian radiotehtaan huippuluokan radiovastaanotin, jonka prototyyppi valmistui vuonna 1957 ja tuotanto alkoi vuonna 1958. Radiossa on langallinen kaukosäädin ja joukko muita toiminnallisia ominaisuuksia, jotka olivat aikanaan uusia. Radio on putkiradio ja siinä on 12 putkea. Akustinen järjestelmä koostuu neljästä kaiuttimesta.

Kaukosäädin

Kaukosäädin. Festivalsissa on kaukosäädin, ensimmäinen tällainen laite radiolle Neuvostoliitossa ja hyvin harvinainen muuallakin maailmassa. - Kuva Copyright © Andrey Alexandrovich Sklyarenko - All Rights Reserved.

Radion kotelo ja ulkoasu ovat hyvin viimeistellyt. Radion ulkomitat ovat 600 x 424 x 311 mm ja radiolla on painoa 24,5 kg. Radiosta valmistettiin 1960-luvulla paranneltuja ja muunneltuja versioita.

Festivalsin ominaisuuksia

Taajuusalue. - Festivals pystyi vastaanottamaan useita taajuusalueita, mukaan lukien pitkät aallot (LW), keskipitkät aallot (MW), lyhyet aallot (SW) ja ultralyhyet aallot (FM).

Äänenlaatu. - Radion äänenlaatu oli erinomainen verrattuna muihin saman ajan kotitalouksien vastaanottimiin, ja siinä oli useita säätömahdollisuuksia äänenlaadun parantamiseksi.

Rakenteelliset piirteet. - Radion ulkonäkö oli tyylikäs ja moderni, ja siinä oli useita säätöjä ja nappeja taajuuden ja äänen säätämiseksi.

Suunnittelu. - Festival-radiot suunniteltiin tarjoamaan korkea äänenlaatu ja monipuoliset ominaisuudet, mikä teki niistä suositun valinnan kotitalouksissa.

Festivalsin merkitys

Massatuote. - Festivals oli yksi ensimmäisistä Neuvostoliiton radiovastaanottimista, jota tuotettiin suuria määriä kotitalouksien käyttöön. Se oli suosittu ja laajalti saatavilla.

Teknologinen edistys. - Radion kehitys ja tuotanto edustivat merkittävää teknologista edistystä Neuvostoliiton elektroniikkateollisuudessa, ja se asetti uusia standardeja kotitalouksien radiovastaanottimille.

Nykyarvo

Keräilykohde. - Nykyään Festivals-radiot ovat arvostettuja keräilykohteita, erityisesti niiden historiallisen merkityksen ja laadukkaan rakenteen vuoksi.

Kulttuurinen merkitys. - Festivalsit edustavat tärkeää osaa Neuvostoliiton teknologian ja kulttuurin historiassa, ja niitä pidetään usein symbolina aikakaudesta.

Festivals on siis merkittävä laite, joka heijastaa Neuvostoliiton elektroniikkateollisuuden kehitystä ja kotitalouksien teknologian käyttöönottoa 1960-luvulla. Radion laatu ja suosio tekevät siitä arvostetun keräilykohteen ja historiallisen artefaktin. Kaikki Riian radiot ovat osa Neuvostoliiton arvokasta elektroniikkateollisuuden perintöä.
VEF

VEF. Entisen valtion sähköteknisen tehtaan VEF rakennuskompleksi Brīvības-kadulla Riiassa, Latviassa. 3. maaliskuuta 2023. Latvian radiotuotannon taru päättyi vuosina 1991 - 2000, kun Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Latvian radioteollisuus lakkasi olemasta. - Kuva Copyright © Aris Jansons - All Rights Reserved.