Pelikaani

Pelikaanien heimo

Lahkossa pelikaanilinnut (Pelecaniformes) on heimo pelikaanit (Pelecanidae). Lajeja heimossa on kahdeksan. Lajit ovat pelikaani (Pelecanus onocrotalus), afrikanpelikaani (Pelecanus rufescens), pisamapelikaani (Pelecanus philippensis), kiharapelikaani (Pelecanus crispus), australianpelikaani (Pelecanus conspicillatus), amerikanpelikaani (Pelecanus erythrorhynchos), ruskopelikaani (Pelecanus occidentalis) ja perunpelikaani (Pelecanus thagus).

Pelikaanit ovat suuria ja tanakoita, valkeita lintuja. Niillä on valtava, litistynyt nokka ja vanhoilla linnuilla kirkkaan värinen leukapussi, jota ne voivat käyttää apuna saalistuksessa ja varastona.

Pelikaanit ovat hiljaisia lintuja pesimäaikaa lukuun ottamatta. Ne lentävät hitaasti, syvin siiveniskuin kaula sisään vedettynä. Ne ovat taitavia purjelentäjiä. Pelikaanit oleskelevat yleensä makeitten tai murtovesien äärellä tai laguuneilla.

Pelikaani

Pelikaani (Pelecanus onocrotalus)

"Jo 30 - 40 miljoonaa vuotta sitten oli nykypelikaanien kaltaisia lintuja. Monilla muillakin suhteellisen muuttumattomiin valtamerioloihin sopeutuneilla linturyhmillä kehitys on ollut hidasta.

Pelikaani pitkine nokkineen ja roikkuvine leukapusseineen on tuttu hahmo muun muassa piirroselokuvista ja sarjakuvista. Pelikaanit tuntuvatkin soveltuvan paremmin pilakuviin, kuin vakaviin tieteellisiin esityksiin - mutta omalta osaltaan ne ovat osoittamassa, miten ehtymättömän vaihtelevainen luonto on!

Vastoin uskomuksia, pelikaani ei kuitenkaan varastoi useinkaan kaloja pussiinsa, vaan se nielee saaliskalansa yleensä heti, pää edellä. Kalastustilanteessa nahkainen leukapussi saattaa vetää jopa 14 litraa vettä! Pelikaaneja on myös vainottu, koska ne ovat kalastaneet samoilla alueilla ihmisten kanssa."


Pelikaani Pelikaani on jättiläismäinen, joutsentakin suurempi, pääasiassa valkea lintu, jonka siipisulat ovat mustat. Pelikaanilla on pituutta 140 - 170 cm, siipien kärkiväliä on 275 - 290 cm ja painoa 9 – 15 kg.

Nuori lintu on yleisväriltään tumma; sen pää ja yläpuoli ovat ruskeat, alapuoli ja siiven alapeitinhöyhenet likaisen valkeat.

Pesimäaikana pelikaanin niskassa on lyhyt, alaspäin painunut harjas, rinnassa kellertävä laikku ja koko höyhenpuku on lievästi vaalean punertava.

Pelikaani

Pelikaanin kellahtava nokka on valtavan kokoinen, sillä on pituutta 29 - 47 cm. Nokan alla on keltainen pussi. Jalat ja räpylät ovat vaalean punaiset. Silmät ovat punaiset.

Lentoon pelikaani lähtee hyvin vaivalloisesti, veden pinnassa räpiköiden. Mutta pelikaanin lentoon sopii vanha viisaus, alku aina hankalaa ja lopussa kiitos seisoo. Sillä pelikaani on loistava lentäjä. Kerran vaivalloisesti lentoon päästyään, pelikaani etenee voimakkaasti ja sulavasti jalat ylös vedettyinä, pää hartioiden väliin taivutettuna ja suuri nokka kaulan päälle laskettuna, vaivatta ilmojen halki.

Pelikaanin lento on hidasta; vuorotellen voimakkaita siiveniskuja ja liitoja. Lentokuva muistuttaa jonkin verran suuria haikaroita leveine siipineen, mutta pelikaani pitää kaulaansa lennossa sisään vedettynä. Lennossa erottuu selvästi siipien alapuolen musta takareuna. Lentoa keventävät ontot luut ja laajat ilmapussit ihon alla.

Pelikaanit lentävät tavallisesti jonossa, mutta ne voivat lentää myös rivinä tai hevosenkengän muotoisessa kaaressa, sekä V-muodostelmassa. Ne kaartelevat usein parvissa ja voivat nousta suuriin korkeuksiin. Pelikaanit ovat suurimpia lentokykyisiä lintuja, ja ne osaavat käyttää ilmavirtauksia tehokkaasti hyväkseen. Korppikotkien lailla pelikaanit kohoavat lämpimien ilmavirtausten avulla, spiraalin muotoista rataa jopa 2,5 kilometrin korkeuteen. Siellä ne saattavat liidellen ja harvoin siiveniskuin pysytellä tuntikausia.

Nokan kalistelua ja syviä huutoja

Pelikaani ääntelee vain pesimäpaikoilla. Nokan kalistelun lisäksi se päästelee erilaisia syviä huutoja sekä röhkiviä ja murisevia kurkkuääniä.

Leukapussin hoitoa ja tuuletusta

"Pelikaanin leukapussin hoito vaatii huolellisuutta ja siihen liittyy erikoisen näköisiä pään tai nokan kallisteluja ja venytyksiä. Välillä pelikaani näyttää ikään kuin läähättävän. Se avaa nokkansa ja värisyttää leukapussiaan, jossa on tiheä verisuoniverkosto. Tuulettamalla näin leukapussiaan se pystyy viilentämään koko kehoaan."

Ravinto

Pelikaanin ravintona ovat kalat, aina 1,5 kg:n kokoisiin saakka. Pelikaani syö myös muita lintuja ja lintujen poikasia, missä toimessa se on täydellisen armoton ja säälimätön. Se saattaa sekunnissa napata vedessä uiskentelevan sorsan poikasen suuhunsa ja nielaista sen kokonaisena alas. Pelikaani käy jopa kissan kimppuun ja nielisi senkin varmasti alas, jos se vain olisi mahdollista.

Pelikaani ui hyvin, mutta ei suurten ilmapussiensa vuoksi kykene sukeltamaan syvälle. Se käyttää kalastaessaan kitaansa, joka apposen auki ammottavana toimii kuin haavimainen kalanpyydys.

Tiimikalastusta

"Kalastamisessa pelikaani on todellinen mestari. Pelikaaneilla on kyky kalastaa tiimeinä, jopa muutaman kymmenen linnun ryhmissä. Tavallinen menetelmä on sumputtaa saaliskaloja matalaan veteen hevosenkenkää muistuttavassa ketjussa. Pelikaanit uivat rantaan päin, välillä siivet levällään ja nokalla vettä tunnustellen, jolloin ketjun sisään jää kaloja ansaan ja pelikaanien saaliiksi. Meikäläisistä lajeista koskelot ja kuikkalinnut harrastavat ryhmäkalastusta."


Pelikaani

Levinneisyys ja elinympäristöt

Pelikaani asuu kaakkoisessa Euroopassa ja Aasiassa Mongoliaan saakka. Maailman populaatio on kooltaan 270 000 – 290 000 yksilöä.

Suomessa pelikaani on tavattu kolmesti. Turussa vuonna 1605, Karjaalla vuonna 1839 ja Pyhäjoella 7.5.1925. Kaikki kolme pelikaania ammuttiin. Birdlife.fi sanoo kuitenkin sivuillaan: "Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pelikaani kiinnitti ihmisten huomion Karjaalla vuonna 1839 ja päätyi sen ansiosta Suomessa tavattujen lintujen lajiluetteloon."

Pelikaani Turussa vuonna 1605

"Turussa vuonna 1605 tapahtunutta pelikaanin esiintymistä sanotaan Suomen ensimmäiseksi kirjatuksi lintuhavainnoksi. Pelikaanista kertoi maineikas suomalainen luonnontieteilijä, Sigfrid Aronus Forsius, vuonna 1611 julkaistussa teoksessaan "Physica". Pelikaani oleili Forsiuksen mukaan Turun linnan edustalla, missä se ui muutaman päivän ajan. Forsiuksen mukaan lintu oli valkoinen ja kookas kuin hanhi ja sillä oli suuri värikäs pussi nokan alla, jonka se täyttää kalalla ja muulla saatavissa olevalla ravinnolla, minkä se syö sopivan tilaisuuden tullen. Sen ääni on kuin aasin hirnuntaa, mistä se on saanut nimen Onocrotalus. Lajia tavataan vain harvoin Saksassa, sen sijaan eteläisemmissä maissa ja Intiassa se esiintyy runsaana.

Pelikaani hirnui lyhyen aikansa Turussa ominaisella tavallaan ja tuli sitten ammutuksi. Ampuja lähetti sen Ruotsin kuninkaalle."
- (Risto Lemmetyinen, Lintumies vuonna 1989)


Pelikaani Pyhäjoella vuonna 1925

"Jo useana päivänä oli Pyhäjoella, lähellä meren rantaa asuvien huomiota kiinnittänyt outo lintu, kunnes heinäkuun 7:nä päivänä talokkaan pojan Nantte Rööningin onnistui ampua se. Lintu on valkoinen vesilintu. Sen siipien pituus levitettynä on 3 metr. 5 sm. Linnun pituus, jalat, kaula ja nokka luettuna on 1 m. 97 sm., kaulan ja nokan pituus yhteensä oli 1 m. 10 sm. ja nokka yksinään 45 sm. Linnun nokan alla on noin 60 sm. pituinen pussi. Räpylän leveys oli 25 sm. ja siipien leveys 70 sm. Isosta koostaan huolimatta oli linnun paino verrattain pieni.

Lintu on pelikaani, joka jollakin käsittämättömällä tavalla on tänne sortunut. Pelikaanit asustavat yleensä suurissa joukoissa samoilla paikoilla ja pesivät soissa tai rannoilla, munien 2 - 5 munaa. Pelikaania tavataan Etelä-Aasiasta Pohjois-Afrikkaan ja Etelä-Euroopasta Unkariin saakka. Muualla Euroopassa se esiintyy perin harvoin. Pari kertaa ennen on pelikaani tavattu Suomessa Uudellamaalla ja Karjalassa. Ihmisten läheisyydessä se voi kesyttyä helposti. Vanhan Raamatun kielellä kutsutaan pelikaania ruovonpäristäjäksi. Pelikaani on lähetetty Helsinkiin yliopiston eläintieteelliseen museoon täytettäväksi."
- (Metsästys ja kalastus vuonna 1925)


Pelikaani pesii ruovikkoisilla, matalilla järvillä ja jokisuistoissa. Yleensä makean veden äärellä, paikoilla, joista löytyy runsaasti kalaa.

Pelikaani

Pelikaani on armeliaisuuden ja kuuliaisuuden vertauskuva

"Tunnetuin pelikaanista kertova myytti kuvaa sitä, kuinka emo lävistää nokkansa kärjellä rintansa, jos se ei löydä poikasilleen ruokaa, ja ruokkii jälkeläisiään omalla verellään. Varhaisimmat pelikaanista tehdyt piirrokset kuvaavat juuri tätä tapahtumaa. Kyseinen uskomus teki pelikaanista armeliaisuuden ja kuuliaisuuden vertauskuvana suositun vaakunakoristeen. Nokan yläpuoliskon verenpunainen kärki on osaltaan tehnyt tarinasta uskottavan tuntuisen."

Lisääntyminen

Pelikaani on hyvin seurallinen lintu ja se pesiikin yhdyskunnissa. Noin 50 prosenttia kaikista pelikaaneista lisääntyy Tonavan suistoalueella, erityisesti Romaniassa. Tonavan ohella pelikaani pesii kaakkoisen Euroopan kosteikkoalueilla, Kreikassa, Turkissa ja Aral-järven alueella.

Pelikaanin pesä on maassa tai puussa. Naaras munii keskimäärin 2 munaa, ja haudonta-aika on 29 - 36 vrk. Pelikaanien yhdyskunnan mustanruskeat poikaset kerääntyvät noin kolmiviikkoisina veteen tiheäksi lautaksi, josta emot houkuttelevat ne hakemaan kaloja. Parveutuminen lienee suoja petoja vastaan, mutta samalla linnut vähentävät lämmönhukkaa.

Kaiken kaikkiaan, pienten pelikaanien elämän ensimmäiset päivät ja viikot ovat vaarojen täyttämiä. Monet niistä jo putoavat pesäpuusta niin, että loukkaantuvat, tai jäävät kiinni oksistoon tai joutuvat kömpelöiden aikuisten hengiltä tallaamiksi. Vahingoittunutta pelikaanin poikasta ei suinkaan tule kukaan hoivaamaan, vaan joku vanhempi lajitoveri voi pistellä sen kitaansa. Aikuiset ovat varsin piittaamattomia, eivätkä juurikaan suojele jälkeläisiään. Joskus kokonaisten pesimäkolonioiden poikastuotto joutuu petojen saaliiksi. Jos poikaset selviävät hengissä alkuajoistaan, niin 2,5 - 3 kuukauden ikäisinä ne oppivat lentämään ja itsenäistyvät pian tämän jälkeen.

Pelikaanit elävät vanhoiksi, ainakin yli 50-vuotiaiksi, mutta paljon vanhemmiksikin eläneistä yksilöistä on todistamattomia tietoja. Keisari Maksimianilla kerrotaan olleen pelikaani, jota kuljetettiin hänen joukkojensa mukana sotaretkillä ja joka eli yli 80-vuotiaaksi.

Pelikaani

Muutto

Eurooppalaisten pelikaanien muutto talviajaksi keskittyy Bosporin salmen tienoille ja Lähi-Itään, sekä Afrikkaan. Muuttoparvissa, joissa voi olla jopa muutama sata lintua, pelikaanit kaartelevat tai liitävät välillä kurkien ja kattohaikaroiden tavoin.

Pelikaani ja ihminen

"Runsas vuosisata sitten eurooppalaisten pelikaanien jättimäiset parvet talvehtivat Niilin suistossa, mutta alueen rauhattomuus on karkottanut linnut aina Sudaniin asti.

Jo Aristoteles aikoinaan kirjoitti pelikaanien muuttavan Tonavan suistosta talvehtimisvesilleen Bulgariaan. Pelikaaneista löytyy piirroksia varhemmiltakin ajoilta.

Pakistanissa jotkut metsästäjät kahlaavat pelikaanin suojissa tai sen nahkaan pukeutuneena sorsien luo ja nappaavat niistä jaloista kiinni."


Lähteet

*Lasse J. Laine: Suomen linnut - tunnistusopas - Otava
*Pertti Koskimies, Juhani Lokki: Kotimaan linnut - WSOY
*Uusi suuri eläinkirja - WSOY
*Wikipedia
*Maailman luonto, Eläimet: Linnut - Weilin+Göös
*Luonnossa: Linnut - Weilin+Göös
*Linnut laulavat - Pekka J. Nikander ja Juhani Lokki
*Kotimaan luonto - WSOY
*Lars Jonsson: Linnut luonnossa - Tunturit ja havumetsä
*Antti Halkka - Jani Kaaro - Juha Valste - Seppo Vuokko: Suuri suomalainen luonto-opas
*Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
*BirdLife Suomi
*Suuri suomalainen luonto-opas - Linnut Antti Halkka - Suuri Suomalainen Kirjakerho 2004
*Nicolai, Singer, Wothe: Linnut - Tammi
*Aho, Lähteenmäki: Talvilintujen ruokinta - Kirjayhtymä
*Hario, Lehikoinen, Pyhälä, Pynnönen-Oudman, Toiviainen: Suomen muuttolinnut - WSOY
*Hildén, Tiainen, Valjakka: Muuttolinnut - Kirjayhtymä
*Tapio Solonen: Suomen linnusto - Lintutieto
*Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
*Koko maailman linnut - Helsinki Media
*Koko perheen luonto-opas - Gummerus
*Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
*Jim Flegg: Eurooppalainen lintukirja - Karisto
*Taiteilijaveljekset von Wright - Suomen kauneimmat lintumaalaukset - Valitut Palat
*Suuri eläintieto: Eläinten kiehtova maailma - Weilin+Göös
Pelikaanit