Santa Maria de Montserrat

Santa Maria de Montserrat

Montserrat on Kataloniassa, Espanjassa, Barcelonasta noin 50 km luoteeseen sijaitseva vuori, jolla on korkeutta 1 236 m. Sateet ja tuulet ovat muovailleet vuoren eriskummalliset huiput, jotka muistuttavat eläin- ja ihmishahmoja. Niiden sanotaan muistuttavan myös rosoista hammasriviä.

Benediktiiniläisluostari Santa Maria de Montserrat, sekä sen basilika ja museo sijaitsevat vuorella 725 metrin korkeudessa. Luostarin perusti 1000-luvulla arkkipiispa Oliba, aiemman erakkomajan paikalle. Napoleonin sotajoukot tuhosivat luostarin vuonna 1812. Luostari hylättiin, mutta se rakennettiin uudelleen 1800-luvun lopulla. Luostarissa elää ja asuu nykyisin noin 80 benediktiinimunkkia. Heidän päivänsä kuluvat munkkien tapaan työssä, rukoilussa ja vierailijoiden vastaanottamisessa - sekä munkkiliköörin valmistuksessa!

Montserrat

Escolanian poikakuoro

Escolania, Montserratin poikakuoro, on yksi Euroopan vanhimmista poikakuoroista, ja se esiintyy uskonnollisten seremonioiden ja yhteisten rukousten aikana basilikassa. Luostarilla on oma levy-yhtiö, joka julkaisee poikakuoron tuotantoa.

Montserrat Karibialla

Montserrat on Britannian hallinnoima tuliperäinen 102 neliökilometrin kokoinen saari Leewardsaarilla itäisellä Karibianmerellä. Montserrat oli asumaton, kun Kristoffer Kolumbus näki sen marraskuussa 1493 ja nimesi sen espanjalaisen Montserratin luostarin mukaan. Saari on ollut Englannin omistuksessa vuodesta 1632 lähtien ja nykyisin se muodostaa ns. assosioituneen pikkuvaltion, jolla on itsehallinto Ison-Britannian yhteydessä.

Montserrat

Luostari ylhäältä päin.

Montserrat sotien ja politiikan myllerryksissä

Montserrat on joutunut usein kärsimään sodista ja muista myllerryksistä. Napoleonin joukot tuhosivat luostarin vuonna 1812. Espanjan sisällissota käytiin vuosina 1936–1939 ja silloin munkit pakotettiin jättämään luostarinsa. Jos ei lähtöön suostunut, joutui teloitetuksi. 1970-luvulla, Francon diktatuurin aikaan luostarista haki turvapaikkaa 300 diktaattoria vastustavaa intellektuellia.



Montserrat

Sahatun vuoren patriotismin symboli

Barcelonan luoteispuolella, upeassa ympäristössä sijaitseva Montserratin eli "Sahatun vuoren" luostari on katalonialaisen patriotismin symboli. Katalonian autonominen alue, joka ulottuu Ranskan rajalta Ebron suistoon ja siitä alkavaan Valencian Levanteen ja työntyy Välimeren rannikolta kauas sisämaahan, on ikään kuin Espanja pienoiskoossa, vaikka korostaakin voimakkaasti erityisluonnettaan.

Montserrat

Montserratin luostarin museo

Monet luostarit ovat kuuluisia suurista rikkauksistaan, eikä Montserratin luostari tee siinä suhteessa poikkeusta. Yksi osoitus rikkaudesta on luostarin museo, jonka taideaarteissa on töitä niinkin merkittäviltä taiteilijoilta kuin Picasso, Dalí, Miró ja Tàpies.

Luostarilta johtaa mutkitteleva vuoristopolku Pyhän luolan kappelille (Santa Cova). Vuoristopolun laidoille on sijoitettu Jeesusta eri elämän vaiheissaan esittäviä veistoksia. Veistokset muodostavat kokonaisuuden nimellä Rosario monumental eli Monumentaalinen rukousnauha. Sen sanotaan olevan maailman suurin, moderni ulkoilmamonumentti.

Montserrat

Montserratin kaapelihissi.

Kirjapaino ja kustantamo

Luostarissa toimii yksi maailman vanhimmista, toimivista kirjapainoista, jonka pani alulle apotti Cisneros vuonna 1499.

Montserrat

Tarujen myyttinen Montserrat

Montserratin sanotaan olevan yhden maailman kauneimmista ja ihailtavimmista vuorista jyrkkien ja massiivisten muotojensa vuoksi. Sen vaikuttava ja uhkaava ulkonäkö on luonut sen ympärille mitä erilaisimpia legendoja ja myyttejä. Ensimmäistä kertaa luostariin ja vuoren kupeille saapuva matkalainen kokee ympäriltään heijastuvan mystiikan tunteen, joka vangitsee mielen ja kehon ja johdattaa kiireisenkin ihmisen maagiseen, varautuneeseen ja vastaanottavaiseen tilaan. Eipä ihme, että Montserratissa vierailee vuosittain kaksi-kolme miljoonaa matkalaista ja pyhiinvaeltajaa.

Montserrat

Montserratin neitsyt, La Moreneta. - Kuva Copyright © sarahlboyd - Creative Commons.

Montserratin neitsyt, La Moreneta

Montserratin basilikan alttarin yläpuolella sijaitsee Katalonian kuuluisa tummaihoinen Neitsyt Maria, Katalonian suojeluspyhimys La Moreneta. Häntä käydään kunnioittamassa niin, että suudellaan Neitsyen kädessä olevaa kultaista maapalloa, joka symboloi maailmankaikkeutta. 1100-luvulla veistetyn patsaan ihon alkuperäinen väri ei kuitenkaan ole ollut tumma, väri johtuu puun tummumisesta. Neitsytkammarin on suunnitellut itse Antoni Gaudí.

Nuorten pyhiinvaelluskohde

Erityisesti Katalonian nuorille Montserrat on pyhiinvaelluskohde ihan erityisestä syystä. Heidän parissaan on perinne, jonka mukaan ainakin kerran elämässä kiivetään yöpymään Montserratille, seuraamaan sen korkeuksista auringonnousua. Mikäpäs on seuratessa, sillä näkymät korkealta Montserratin huipulta ympäristöön ovat huikaisevat. Montserratilla on patikoijia varten reittejä, joilta pääsee ihailemaan näköalapaikoilta, kielekkeiden reunamilta, huikeasta näkökulmasta alla olevaa luostaria ja kauppakorttelia.

Montserrat

Graalin malja

Jopa Jeesuksen viimeisellä ehtoollisellaan käyttämän Graalin maljan oletetaan tarinan mukaan odottavan löytäjäänsä Montserratin luostarin mailla. Katalonia-Aragonian kuningas Martín el Humano sai legendan mukaan Graalin maljan haltuunsa 1300-luvulla ja vei sen munkkien piilotettavaksi ja säilytettäväksi. Adolf Hitlerin aikaan itsensä Heinrich Himlerin sanotaan käyneen vuonna 1940 Montserratilla etsimässä maljaa. Natsit olisivat maljan avulla halunneet tehdä itsestään voittamattomia. Kuten tiedämme, malja on edelleenkin löytymättä.

Montserrat

Matkalainen luostarin yhden oven edustalla.

Lähteet
*Espanja ja Portugali - Valitut Palat
*Suuri maailmantieto - Valitut Palat
*Wikipedia
*Tripsteri: Montserrat
*BGB: The legends hidden in the mountain of Montserrat
*Jennin blogi: Montserrat – retki vuorenhuipulle neitsyttä tapaamaan