Tunturisuden sivut
Sinitiainen, kuva yllä. - Sinitiaiselle maistuvat ruokintapaikalla tali, maapähkinät ja siemenseokset. Tiaisille sopivaa talviruokaa ovat auringonkukansiemen, kookosrasva, maapähkinä (pienet lajit suosivat murskattua pähkinää), rasva ja tali (ihra ja silava) sekä rasvasiemenseospallot ja -pötköt. - Sinitiainen on maassamme eniten runsastunut lintulaji. Viimeisten sotiemme jälkeen kanta on monikymmenkertaistunut. Sinitiaisen voittokulun taustalla on muun muassa talviruokinta - suomalaiset ovat lintulautojen antimineen siivittäneet sinitiaiset menestykseen. - Kuva Copyright © Ian Kirk - Creative Commons.

Lintulauta

Lintujen talviruokintaa

Lintujen talviruokinta on varsin tärkeää, sillä se auttaa monia lintuja selviytymään hengissä läpi talven. Jos lintulauta tai muu ruokintalaite on asetettu ikkunan äärelle, mahdollistaa se ruokkijalle helpon ja kiinnostavan tavan seurailla lintujen elämää ja tutustua moniin lintulajeihin lähietäisyydeltä. Näin hyötyvät sekä linnut että tarkkailijat.

Tikli

Tikli. Tikli on ruokintapaikkojen värikkäimpiä ilmestyksiä. Osa tikleistä talvehtii Suomessa. Tiklit syövät luonnossa talviaikaan talventörröttäjien siemeniä. Talventörröttäjät ovat jäykkävartisia kasveja, joita työntyy siellä ja täällä ylös lumihangesta. Ruokintapaikalla tikli syö auringonkukansiemeniä ja murskattuja pähkinöitä. - Kuva Copyright © Tony Morris - Creative Commons.

Suomessa runsaslukuisimpia ruokintapaikkojen lintuvieraita ovat talitiainen, hömötiainen, sinitiainen, töyhtötiainen sekä punatulkku ja viherpeippo. Tavallisia tai harvinaisia vierailijoita lintulaudalla ovat myös urpiainen, tikli, varpunen, pikkuvarpunen, vihervarpunen, pähkinähakki, punarinta, pähkinänakkeli, mustarastas ja keltasirkku. Isommista linnuista lintulaudoilla vierailevat myös käpytikka, tilhi ja harakka. Lintulautojen liepeillä vaaniskelee joskus myös petolintuja, joita ovat esimerkiksi varpushaukka, kanahaukka ja varpuspöllö.

Myös nisäkkäitä, kuten oravia liikkuu linnuille asetetuilla ruokintapaikoilla.

Lintujen ruokintapaikalle lintujen kuvaukseen mieltynyt voi halutessaan viritellä itselleen järjestelyn, jossa lintuja pääsee kuvaamaan läheltä.

Talitiainen
Talitiainen

Talitiainen. Talitiainen on ruokintapaikkojen vakioasukas. Linnuille ruokaa asetellaan lintulautojen ohella erilaisiin viritelmiin ja myös verkkopusseihin, kuten kuvissa.

Talvilintujen perusravinnot ja herkut

Suosituimpia talvilintujen herkkuja ovat auringonkukansiemenet, maapähkinät, kaura ja tali. Rypsiä, hirssiä ja pellavaakin voi kokeilla. Pähkinät ovat suurta herkkua useille linnuille, mutta jos pähkinää ei ole tarjolla pieneksi murskattuna, jää se kokonaisena monelta lajilta syömättä. Pähkinät voi murskata tehosekoittimessa ja siivilöidä hienontamisen yhteydessä syntynyt maapähkinäjauho erilleen. Jauhoa ei kuitenkaan pitäisi linnuille syöttää, koska se kostuu hyvin helposti ja vettynyt ruoka on huonoa ravintoa linnuille. Murskaus käy hyvin myös esimerkiksi perunanuijalla.

Lintuja ei pidä ruokkia kinkunrasvalla, vettyneillä kaurahiutaleilla, eikä millään mikä on homeista, maustettua tai erityisen suolaista. Linnut eivät yleensä syö ruista tai riisiä. Emme myöskään suosittele leivän tai leivänmurujen tarjoamista lintulaudalla, koska leipä vain täyttää vatsat, mutta ei ole linnuille kovin ravitsevaa.

Mustarastas

Mustarastas. - Mustarastaan erityisiin mieltymyksiin lintulaudalla kuuluvat marjatarjoilu ja hedelmät. - Mustarastaskanta maassamme on viime vuosina runsastunut. Runsastumisen syiksi arvellaan talvien leudontumista sekä lisääntynyttä talviruokintaa. - Kuva Copyright © Ian Kirk - Creative Commons.

Varpunen

Varpunen. - Varpusen himoitsemia makupaloja lintulaudalla ovat auringonkukansiemen, murskattu maapähkinä, kaura, hirssi ja rasvasiemenpötkylä. Juuri samat ruoat sopivat myös pikkuvarpuselle. - Varpunen ja pikkuvarpunen muistuttavat toisiaan ja ne muodostavat myös sekaparvia. Varpusia on koko maassa ja niitä on myös enemmän, kuin pikkuvarpusia, joita esiintyy Oulun korkeudelle saakka. - Kuva Copyright © Ian Kirk - Creative Commons.

Riistalintujen talviruokinta

Pihapiirin pikkulintujen ohella riistakantojen turvaamiseksi myös riistalinnuille asetetaan ruokintapaikkoja. Tärkein ruokittava riistalintu on teeri.

Punarinta

Punarinta. - Punarinta käyttää ravinnokseen hyönteisiä ja maanpinnan pikkueläimiä sekä marjoja ja hedelmiä. Talvisin punarinta käy myös ruokintapaikoilla, joilla se syö maapähkinämursketta eli -rouhetta. - Kuva Copyright © caroline legg - Creative Commons.

Talvehtivat linnut

Monet lintulajit viettävät Suomessa talveaan ei vain lintulautojen ympärillä, vaan myös metsissä, taajamissa, merillä, sisävesillä ja tuntureilla. Tutustu Suomessa talvehtiviin lintuihin:

lintujen talviruokinta Lintujen talvehtiminen.

Lähteet
*Kotimaan luonto - WSOY
*Lars Jonsson: Linnut luonnossa - Tunturit ja havumetsä
*Antti Halkka - Jani Kaaro - Juha Valste - Seppo Vuokko: Suuri suomalainen luonto-opas
*Carl-Fredrik Lundevall: Suomen linnut - WSOY
*BirdLife Suomi
*Suuri suomalainen luonto-opas - Linnut Antti Halkka - Suuri Suomalainen Kirjakerho 2004
*Nicolai, Singer, Wothe: Linnut - Tammi
*Aho, Lähteenmäki: Talvilintujen ruokinta - Kirjayhtymä
*Hario, Lehikoinen, Pyhälä, Pynnönen-Oudman, Toiviainen: Suomen muuttolinnut - WSOY
*Hildén, Tiainen, Valjakka: Muuttolinnut - Kirjayhtymä
*Tapio Solonen: Suomen linnusto - Lintutieto
*Juhani Lokki, Jörgen Palmgren: Suomen ja Pohjolan linnut - WSOY
*Koko maailman linnut - Helsinki Media
*Koko perheen luonto-opas - Gummerus
*Lars Imby: Suomen linnut - Gummerus
*Jim Flegg: Eurooppalainen lintukirja - Karisto
*Taiteilijaveljekset von Wright - Suomen kauneimmat lintumaalaukset - Valitut Palat
Pähkinänakkeli

Pähkinänakkeli. - Ihmisen asettamalla ruokintapaikalla pähkinänakkelin herkkua ovat auringonkukka, hamppu ja pähkinärouhe. - Pähkinänakkeli pesii silloin tällöin Suomessakin. Tämä meillä harvinaisempi lintu vierailee joinakin talvina syksyn vaelluksen jälkeen lintulaudallakin. Pähkinänakkeli on nakkeleihin kuuluva lintulaji. Sen ruoaksi kelpaavat sen nimen mukaisesti pähkinät. Myös hyönteiset ja kaura maistuvat tälle "naamiopäiselle kiipeilytaiturille". - Kuva Copyright © Ian Kirk - Creative Commons.
Kuusitiainen

Kuusitiainen. - Omissa oloissaan kuusitiainen syö kuusen ja männyn siemeniä sekä hyönteisiä ja hämähäkkejä, joita se kerää puun kätköihin talvivarastoksi. Ruokintapaikalla sille maistuvat maapähkinät ja siemenet.

Kuusitiainen on pienin tiaisemme ja sille on luonteenomaista musta päälaki ja valkoinen niskatäplä. Myös posket ovat valkeahkot. Leuka ja kurkku ovat mustat, selkäpuoli tumman oliivinharmaa. Siivillä on kaksi ohutta, valkoista siipijuovaa. Vatsapuoli on ruskehtavansävyisen valkea. Nuorella linnulla valkoiset osat ovat kellansävyisiä. - Kuva Copyright © Ian Kirk - Creative Commons.