Creative Commons -
Sinulla on vapaus:
kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright
©
Flickr/frozenreindeer
Joulun juomia ovat myös snapsit, konjakki, calvados, mallasviski, fino- ja olorosotyyppiset sherryt,
portugalilaiset portviinit, Madeira, kuohuviini, omenasiideri,
panimoiden valmistamat jouluoluet - sekä
piparminttumaito, kaneli-suklaajuoma, karpalosima, kahvi, tee, inkivääri-passiontee,
seljankukka-inkiväärijuoma, arrakkipunssi, chili-kaakaojuoma ja vesi.
Makeat konvehdit ja karamellit sekä kuivatut hedelmät ja mantelit kuuluivat säätyläisten
jouluun jo 1800-luvulla. Monet valmistivat niitä itse sokerileipurien reseptien
mukaan: marsipaania, kinuskia, nekkuja, toffeeta, kermakaramelleja.
Joulun jälkiruokia taikka muuten
vain naposteltavia juhlamakeisia tai muita makeita tai suolaisia herkkuja kera kahvin taikka ilman ovat suklaakonvehdit, luumurahka, kermahyytelöt,
hedelmäjälkiruuat, jäädykkeet, joulupullat, piparkakut, maustekakut, joulutortut, marmeladit,
pähkinät, rusinat ja hehkuvanpunaiset omenat, suklaaomenat, suklaaluumut, suklaaleivokset, suklaapikkuleivät,
sinihomejuustopiparikiekot, muropikkuleivät, pekaanipähkinäpiiraat ja
wanhan ajan joulukaramellit.
Mainosjuliste vuodelta 1951. Tampereen historialliset museot.
Lipeäkala - infoa vuodelta 1927
Lipeäkala ja joulu kuuluvat ammoisista ajoista yhteen. Mitä olisi joulu ilman lipeäkalaa.
Lipeäkalan valmistaminen ei käy noin vain käden käänteessä. Kun se on aluksi meren syvyyksistä,
useinkin hengenvaarallisessa myrskyssä, vedetty ilki ilmoihin, sitten perattu ja kuivattu, niin sitten se muutamia
ennen joulua otetaan valmistettavaksi joulun etuoikeutettuna herkkuna.
Lipeäkala on kovaa ja sen valmistaminen kovan työn takana. Sitä käsitellessä pitää olla oikea teräase
käsissä, muuten ei tule mitään. Tavallisesti se sahataan oikealla sahalla kappaleiksi kuin mikäkin halko.
Se paloitellaan muutamaan osaan ja pistetään veteen viikoksi, jona aikana vesi muutetaan moneen kertaan.
Vedessä se jo alkaa pehmetä, mutta jotta se paisuisi ja kävisi herkulliseksi, tai jotta sitä voitaisiin ruveta
pitämään lipeäkalana ja siksi nimittämään, on se pantava lipeään. Otaksuttavasti useimmat emännät jo tietävät,
kuinka yksinkertaista tämä on.
kun kala on valmistettava, leikellään se sopivan kokoisiksi paloiksi, pannaan ohuen pyyheliinan sisään, vähän suolaa
sirotellaan kerrosten väliin ja keitetään noin 10 minuuttia.
Kalaa syötäessä tulee olla oikeat lisäaineet, herneet, perunat, sulatettua voita, maitokastiketta, pippuria ja suolaa.
(Emäntälehti 1927 NO 12: Edit Reinilä-Hellman: Lipeäkala)
Nykypäivän jouluruokien runsautta
Erilaisia jouluisia juotavia ja syötäviä on nykyisin valtavasti.
Niitä ovat joulutikkarit, suklaatryffelit
ja mokkatryffelit - myös piparminttukaramellit, kotijuusto,
mausteinen puolukkavuokaleipä, portviinissä marinoidut viikunat, Tainan suklaasalami,
hillotut appelsiinikuoret, pähkinäiset rosmariinimakeiset, suklaa-suolapähkinä -vaahtokarkit,
pistaasisuklaataatelit, mozzarella-broilerileivät sekä parmesaanikebabit.
Niitä ovat myös saariselän savupororieskat, perunapyöröset,
hirvenlihapiirakat, juustokeksit, salviatangot, joulutorttuleivokset,
juhlakranssit, marsipaanipullat, puolukkakakku, puolukka-suklaakakku, joulunvalkea käpykakku,
punaviinikakku, omena-kirsikkakakku, piparminttumarenkikakku,
hedelmäkakku, marjamuffinit, kanelitähdet, piparkakkukirkko (loppiaisena) - ja
tässä vaiheessa kaiken kruunaa Maija Halosen piimäkakku.
Edelleen, jouluisin syödään tähtitorneja, kiivikuusia,
huopatossuja, sahramipullia ja pähkinäkuusia, graavilohi-mätipiirakkaa
sekä hyydytettyjä aprikoosijogurtti -suklaapaloja - ja tuorejuustolla
ja savulohella täytettyjä rieskarullia.
Joulun ruokia ovat myös
lasitähdet, aito hunajakakku, fattigmannit, hirvensarvet, serinakakut,
hiekkahentuset, lehikäiset, kookosmarengit, vohvelitötteröt, berliininkranssit - sekä
siirappisuunnikkaat ja norjalainen, perinteinen juhlakakku, kransekake.
Jouluna soi syödä myös vehnäleipää, ruskeaa mantelikakkua ja Lucia-pullia, ranskanleipää, pieniä pähkinäleipiä, lehtileipää, sekä
vehnä- ja grahamsämpylöitä - ja leipien ystävä syö vielä bergeniläistä mausteleipää,
hapanleipää, sydänleipää ja ohuita perunarieskoja.
Jälkiruokana voi nauttia marsipaani-nugaaruutuja, delfiakakkua ja marsipaaniruutuja -
nautinnon kruunaavat suklaaseen kastetut aprikoosit, lumipallot ja daim-nugaaleivokset -
sekä tietenkin Mozart-kuulat, pistaasikoristeiset nugaakupit, tryffelit, poltetut mantelit,
kandeeratut mandariinisydämet ja ehdottomasti kandeerattu inkivääri.
Tyhjä hernepurkki 1960-luvulta.
Creative Commons -
Sinulla on vapaus:
kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright
© Turun Museokeskus
Jälkiruokana voi nauttia myös riisikermavaahtoa, suklaavaahtoa,
marjoja mausteliemessä, hedelmäsalaattia tuoreista ja säilykehedelmistä,
vaniljajäätelöä, punaviinissä keitettyjä päärynöitä, sekä karamellivanukasta,
lakkakermavaahtoa, uuniomenoita vaniljakermavaahdossa ja
lopuksi sherryhyytelöä.
Kuten myös omenakiisseliä Halosten tapaan,
hedelmäsalaattia sitruunavaahdolla, mango-appelsiinisorbettia, tonttumuorin erikoista,
hunajavanukasta - ja miksipä ei myös vielä hieman luumukermahyytelöä,
jalluluumuja rahkakermavaahdolla, kaarnikkajäädykettä, glögipäärynöitä
vanilja-pähkinäkermalla ja omenapiirakkaa laseissa,
sekä pehmeän täyteläistä jälkiruokaa, valkosuklaa panna cottaa.
Varhemmin jouluateria jätettiin pöytään koko yöksi. Uskottiin, että kuolleet omaiset
tulevat vierailulle tuona pyhänä yönä ja heille piti olla valmiina ruokaa.
Yöateriasta osansa saivat myös erilaiset kodin haltiat ja tontut, joiden
liikkumisien varalle jätettiin valojakin palamaan.