Italian musiikki

Italialaiset laulut ja laulelmat - italoiskelmät

Kauneimmat italialaiset laulut ja laulelmat. Italialaista populäärimusiikkia, musica leggera, edustavat iskelmät - italoiskelmät.


Hilpeä paimenhuilu - Il piccolo montanaro

Sävel: Francesco Paolo Frontini.

Francesco Paolo Frontini (Catania, 6. elokuuta 1860 – Catania, 26. heinäkuuta 1939) oli italialainen säveltäjä. Hän opiskeli musiikkia isänsä, säveltäjä Martino Frontinin, johdolla; hän opiskeli myös viulunsoittoa Santi D'Amicon johdolla ja konsertoi hänen kanssaan kaupungin konserttitalossa 13-vuotiaana. 15-vuotiaana hänen ensimmäinen sävellyksensä, Qui tollis, soitettiin kaupungin katedraalissa Pietro Antonion johdolla. Vuonna 1875 Frontini siirtyi Palermon konservatorioon, jossa hän opiskeli Pietro Platanian johdolla; Sieltä hän siirtyi Napoliin konservatorioon, jossa hän suoritti säveltäjän tutkinnon Lauro Rossin johdolla.

Hänen ensimmäisten merkittävien sävellyksiensä joukossa oli hautajaismessu Pietro Coppolan kunniaksi. Vuonna 1881 sai ensi-iltansa kolminäytöksinen melodraama, Nella; seurasi lisää oopperoita, alkaen Sansonesta vuonna 1882, Aleramosta (perustuu legendaan Adelasiasta ja Aleramosta) vuonna 1883, Fatalità vuonna 1890, Malia (Luigi Capuanan libretosta) vuonna 1891 ja Il Falconiere vuonna 1899. Samaan aikaan hänen lyyrinen sävellyksensä Medio-Evo sai myönteisen huomion Jules Massenetilta. Hän sävelsi musiikin Saverio Fiducian yksinäytöksiseen Vicolo delle belleen sekä Antonino Russo Giustin komediaan U Spiridu, joka esitettiin vuonna 1920 yhteisteatterissa Gaetano Emanuel Calìn johdolla.

Frontini sävelsi myös useita uskonnollisia ja maallisia kuorosävellyksiä tähän aikaan. Kuten hän myös sävelsi lukuisia lauluja, serenadeja ja romansseja; suosituimmat näistä olivat Serenata araba, Il piccolo montanaro (Hilpeä paimenhuilu) ja Triumph March. Sävellystyön ohella Frontini opetti musiikkia ja kontrapunktia Ospizio di Beneficenzassa.



"Taa vuoren huipun tie,
yli rotkon vie..."


Suomalaiset sanat: Sauvo Puhtila eli sanoittajanimimerkki Saukki. Saukki sanoitti ja käänsi etupäässä iskelmiä, 1950-luvulla varsinkin italialaisia. Hänen eri nimimerkeillä kirjoittamiaan tekstejä on päätynyt äänilevyille liki 2 000. Suomen suurimpiin levy-yhtiöihin 1950- ja 1960-luvuilla kuuluneen Scandian menestys oli kolmen miehen, Saukin, sovittaja ja levytyskapellimestari Jaakko Salon ja äänittäjä Aarre Elon ansiota.

Suomalaisia esittäjiä: Tuula-Anneli Rantanen (1957), Annikki Tähti (1957), Kalevi Korpi (1957), Rita Elmgren (1957) ja Tuula Siponius (1957).

Kuuntele YouTubesta:
Italoiskelmät Annikki Tähti: Hilpeä paimenhuilu.
Italoiskelmät Rita Elmgren: Hilpeä paimenhuilu.
Italoiskelmät Kalevi Korpi: Hilpeä paimenhuilu.


Lähteet:
*Fenno: Suomalaiset äänitteet 1901 - 1999
*Fono.fi - äänitetietokanta
*Lasse Erola: Rakkauden Sävel - Helsinki-kirjat Oy
*Ismo Loivamaa: Ihmeelliset iskelmät - Avain
*Marko Tikka: Iskusäveliä - Atena
*Peter von Bagh, Ilpo Hakasalo: Iskelmän kultainen kirja - Otava
*Kansalliskirjasto
*Anita Nehrenheim: Italia - kieli ja kulttuuri
*Wikipedia
*Yle, Elävä arkisto: Keskenkasvuisen Robertinon laulu lumosi myös Suomessa
*Kotimaisten kielten keskus: Hopeisen kuun määrittelyä
*Yle, Jenna Vehviläinen: Euroviisut eivät juuri kiinnosta Italiassa, mutta historiallista San Remon laulukilpailua seuraa lähes koko maa
*Noi-lehti: Evviva la musica italiana!
*Britannica: La strada
*DocPlayer.net