Isotjärvet
Kuva yllä, Huronjärven lahti Ontariossa. - Kuva Copyright © Viv Lynch - Creative Commons.

Isotjärvet eli Pohjois-Amerikan Isotjärvet eli Suuret järvet

Isotjärvet (engl. Great Lakes) ovat viiden järven muodostama, maailman suurin makeanveden alue. Järvet ovat, pinta-alansa mukaisessa kokojärjestyksessä suurimmasta pienimpään: Yläjärvi, Huronjärvi, Michiganjärvi, Eriejärvi ja Ontariojärvi.

Järvet sijaitsevat Pohjois-Amerikan itäosassa Kanadan ja Yhdysvaltain rajalla. Valtionraja jakaa kaikki järvet paitsi Michiganjärven, joka on kokonaisuudessaan Yhdysvalloissa. Isoillajärvillä on rantaviivaa yhteensä 16 000 km. Koko maailman makeastavedestä Isoissajärvissä on 1/5. Isojenjärvien yhteispinta-ala on enemmän kuin puolet Itämerestä. Saaria Isoillajärvillä on noin 35 000. Valtaosa saarista, noin 30 000 kpl, sijaitsee Georgian Bayssä, joka on suuri lahti Huronjärven pohjoisosassa.

Isotjärvet
Isotjärvet

Yhdysvaltojen puolella Isojenjärvien ympärillä olevat osavaltiot ovat Indiana, Illinois, Michigan, Ohio, Wisconsin ja Minnesota. Niitä pidetään Yhdysvaltain maatalouden ja teollisuuden sydänmaana. Kanadan puolella Isotjärvet sijaitsevat Ontarion maakunnassa eli provinssissa. Ontariossa on myös 250 000 pienempää järveä.

Alueella on runsaasti luonnonvaroja, mm. rautaa, kuparia ja metsiä. Preerian tasangoilla on lisäksi kolme hedelmällistä viljelyaluetta.

Isotjärvet

Intiaanit ovat Isojenjärvien alkuperäisiä asukkaita.

Historiaa ja nykyaikaa

Isotjärvet syntyivät noin 10 000 vuotta sitten viimeisen jääkauden päätyttyä. Järvet muodostuivat matalien jokilaaksojen laajenemiin, jotka täyttyivät jäätiköiden sulamisvesillä. Isojenjärvien alue on ollut intiaanien kotimaata lähes 10 000 vuoden ajan. Koillisalueella asui hyvin tunnettuja heimoja, kuten kickapoo, huron, ottawa, mohawk, mohikaani ja delaware. St. Lawrencen alanko oli kuuluisan ja voimakkaan irokeesiliittymän - "pitkien talojen kansan" - perinteinen koti. Heimojen tai ryhmien väestömäärät olivat pieniä, enimmillään 20 - 30 tuhatta.

Isojenjärvien seutuja kolusivat ensimmäisinä eurooppalaisina ranskalaiset kauppiaat, turkismetsästäjät ja lähetyssaarnaajat 1600-luvulla. Toden teolla siirtolaisvirta voimistui kuitenkin vasta 1800-luvulla.

Jo ennen kuin suurten alusten oli mahdollista nykyaikaisten sulkujärjestelmien ansiosta päästä valtamereltä sisämaan satamiin, intiaanit laskettelivat Isoillajärvillä kanooteillaan eurooppalaisia kauppiaita tapaamaan. Erien kanavan valmistuminen vuonna 1825 paransi kauppayhteyksiä: kanava yhdisti alueen Atlantin rannikkoon.

Isojenjärvien alue, kuin ovena mantereeseen, on samalla suunnattomasti helpottanut eurooppalaisten tunkeutumista Pohjois-Amerikkaan. Joitakin satoja kilometrejä Yläjärvestä länteen saa alkunsa Mississippi, yksi maailman suurimmista virroista. Mississippin ja muiden jokien kautta puolestaan päästiin muualle Yhdysvaltoihin, sekä etelään Meksikonlahdelle. Rautateitä seudulle alettiin rakentaa 1840-luvulla ja se sai aikaan sen, että Chicago ja muut kaupungit alkoivat kasvaa ja rikastua rahtiasemina. Myöhemmin teräksen ja ajoneuvojen tuotanto nousi alueen pääelinkeinoksi.

MV Edwin H. Gott

Järvirahtialus MV Edwin H. Gott edustaa Isojenjärvien laivaliikennettä. Laiva on valmistunut jo vuonna 1979. Sillä on pituutta 306 m ja leveyttä 32 m. Laivan omistaa Great Lakes Fleet ja sen pääkonttorin sijaintipaikkana on Duluth, Minnesota. - Kuva Copyright © Per Verdonk - Creative Commons.

Nykyisin Isojenjärvien alueella Kanadassa ja Yhdysvalloissa asuu yhteensä yli 35 miljoonaa ihmistä. Isotjärvet ovat tärkeitä juomaveden, kastelun, kuljetusten ja virkistysmahdollisuuksien lähteitä - siellä harjoitetaan kalastusta, metsästystä, lomamatkailua, mökkeilyä, veneilyä ja villieläinten tarkkailua. Alue on myös tärkeä osa alueellista taloutta molemmin puolin rajaa. Jokien ja kanavien toisiinsa yhdistämät järvet muodostavat erittäin tärkeän sisävesien liikenneväylästön. Kauppalaivoina järvillä käytetään pitkiä ja kapeita laivoja, jotka on suunniteltu selviytymään kanavista.

Amerikan- ja kanadansuomalaiset

Isojenjärvien osavaltioihin on muuttanut paljon siirtolaisia, varsinkin Saksasta, Alankomaista ja Pohjoismaista, Suomi mukaan lukien. Eräisiin Isojenjärvien osavaltioihin muodostui huomattavia suomalaisalueita. Tällainen oli esimerkiksi Michiganin pohjoisosassa sijaitsevan Hancockin tienoille muodostunut suomalainen yhdyskunta, jonne suomalaiset hakeutuivat kaivostöihin ja myöhemmin maanviljelijöiksi.

Yleensä suomalaiset hakeutuivat sellaisille, Yhdysvaltain pohjoisille seuduille, jotka maisemiltaan eniten muistuttivat kotimaan oloja. Tällaista maisemaa löytyi Pohjois-Minnesotasta, jonne myös syntyi suuria suomalaisalueita. Ohioon muodostuivat Ashtabulan ja Fairport Harborin suomalaiskeskukset.

Kanadassa Ontario oli suomalaisten siirtolaisten erityisesti suosima kohde. Kaikkein ensimmäiset suomalaiset tulivat Kanadaan Yhdysvaltojen puolelta ehkä jo 1820-luvulla. He tulivat Etelä-Ontarioon, rakentamaan Wellandin kanavaa.

Yläjärvi

Yläjärvi. - Kuva Copyright © Joe Passe - Creative Commons.

Yläjärvi

Yläjärvi (engl. Lake Superior) on Isojenjärvien suurin järvi ja pinta-alaltaan maailman suurin makeavetinen järvi. Se on myös Isojenjärvien ylin eli pohjoisin järvi. Järven pinta-ala on noin 82 100 neliökilometriä. Yläjärvi on 563 kilometrin pituinen ja 257 kilometrin levyinen. Järven keskisyvyys on 147 metriä ja suurin syvyys 406 metriä. Sen tilavuus on 12 100 kuutiokilometriä, ja sillä on rantaviivaa 4 393 kilometriä. Yläjärven pinta on 183 metriä merenpintaa ylempänä. Yläjärven ja sitä kuusi metriä alempana olevan Huronjärven yhdistää laivaliikenteelle rakennettu Sault Sainte Marien kanava.

Yläjärven rannoilla olevia kaupunkeja ovat Duluth, MN - Marquette, MI - Sault Ste. Marie, MI - Sault Ste. Marie, ON - Superior, WI - Thunder Bay, ON.


Huronjärvi

Pointe Aux Barques, majakka, Huronjärvi. Lähellä, Huronjärven rannalla sijaitsee pikkukaupunki Port Hope, Michigan. - Kuva Copyright © Rodney Campbell - Creative Commons.

Huronjärvi

Huronjärvi (engl. Lake Huron) sijaitsee Kanadan Ontarion ja Yhdysvaltain Michiganin osavaltion välissä. Sillä on pinta-alaa 59 600 km² ja se sisältää vettä 3 540 km³. Sen keskisyvyys on 59 metriä ja suurin syvyys 229 metriä. Se on tilavuudeltaan maailman seitsemänneksi suurin järvi, ja pinta-alaltaan Isojenjärvien toiseksi suurin järvi. Järven pinta on 177 metriä merenpinnan yläpuolella, kuten sen "kaksosella" Michiganjärvelläkin. Huronjärvi saa vetensä sekä Yläjärvestä että Michiganjärvestä. Huronjärvi laskee Saint Clairinjoen ja Saint Clairinjärven kautta Eriejärveen. Arviolta 60 prosenttia sen pinta-alasta kuuluu Kanadalle. Huronjärvessä sijaitsee Manitoulin Island, maailman suurin makeavetisessä järvessä sijaitseva saari.

Huronjärven rannoilla olevia kaupunkeja ovat Alpena, MI - Bay City, MI - Collingwood, ON - Owen Sound, ON - Port Huron, MI - Sarnia, ON.


Michiganjärvi

Michiganjärvi, Chicago. Chicago sijaitsee Michiganjärven lounaisrannalla, paikassa, missä Chicagojoki laskee järveen. Tasaiselle rannikkoalueelle kohonneelle kaupungille on ollut suunnatonta hyötyä sijainnistaan Michiganjärven rannalla ja mantereen poikki kulkevien suurten rautatielinjojen varrella.

Vuonna 1795 Yhdysvaltojen hallitus pakotti intiaanit luovuttamaan Chicagojoen suusta noin 16 neliökilometrin suuruisen alueen ja vuonna 1803 sinne rakennettiin Dearbornin linnoitus, jonka intiaanit tuhosivat vuonna 1812, mutta joka rakennettiin uudestaan vuonna 1816. Aluksi vaatimaton asutuskeskus kehittyi sitten nopeaa vauhtia. Chicago oli 1800-luvulla keskilännen kaupan kannalta ihannepaikalla ja kasvoi nopeasti vauraaksi ja nykyaikaiseksi suurkaupungiksi. - Kuva Copyright © Rach - Creative Commons.


Michiganjärvi

Michiganjärvi (engl. Lake Michigan) sijaitsee kokonaan Yhdysvalloissa ja sitä ympäröivät Indianan, Illinoisin, Wisconsinin ja Michiganin osavaltiot. Se on pinta-alaltaan Isojenjärvien kolmanneksi suurin järvi. Sen pinta-ala on 57 800 km² ja se on maailman viidenneksi suurin järvi. Järven syvin kohta on 282 metriä ja se sisältää 4 920 km³ vettä. Järven pinta on 177 metriä merenpinnan yläpuolella. Järven suurimmat satamat ovat länsirannikolla sijaitsevat Chicago ja Milwaukee.

Michiganjärven alueelle saapui ensimmäisenä eurooppalaisena vuonna 1618 ranskalainen tutkimusmatkailija Étienne Brûlé. Sen ensimmäisen siirtokunnan perusti Sault Sainte Marien paikalle lähetyssaarnaajana Uudessa-Ranskassa toiminut isä Marquette.

Michiganjärven rannoilla olevia kaupunkeja ovat Chicago, IL - Gary, IN - Green Bay, WI - Sheboygan, WI - Milwaukee, WI - Kenosha, WI - Racine, WI - Muskegon, MI - Traverse City, MI.


Erien kanava

Erien kanava, Middleport, New York, USA. Veneen yllä hydraulisesti nostettava silta. Erien kanava (engl. Erie Canal) on 584 kilometrin pituinen kanava, joka yhdistää Atlanttiin laskevan Hudsonjoen Isojenjärvien Eriejärveen Albanyn ja New Yorkin välillä Yhdysvalloissa. Kanavaa ehdotettiin ensimmäisen kerran vuonna 1807 ja sen rakennustyöt aloitettiin 1817. Kanava avattiin virallisesti 26. lokakuuta 1825. Kanavaa laajennettiin ja uudistettiin useaan kertaan 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Kanava on yhä käytössä. - Kuva Copyright © Adam Jones - Creative Commons.

Eriejärvi

Eriejärvi (engl. Lake Erie) on Ontariojärven jälkeen Isojenjärvien toiseksi pienin järvi ja maailman 11. suurin järvi. Järven pinta-ala on 25 700 km² ja tilavuus 484 km³. Eriejärven keskimääräinen pinnankorkeus on 174 metriä. Se on pisimmiltään 388 km ja leveimmiltään 92 km. Järven keskisyvyys on vain 19 m ja syvimmiltäänkin järvi on vain 64 metriä. Järvi laskee putouksistaan kuuluisan Niagaran kautta pohjoista kohti, Ontariojärveen, ja on samaan järveen yhteydessä myös Wellandin kanavan välityksellä. Eriejärveen tuovat vettä Huronjärvestä Detroitjoki, Saint Clair-järvi ja Saint Clair-joki.

Eriejärven rannoilla olevia kaupunkeja ovat Buffalo, NY - Erie, PA - Cleveland, OH - Detroit, MI - Lorain, OH - Toledo, OH - Sandusky, OH.


Ontariojärvi

Ontariojärvi. - Kuva Copyright © Karl Vigelius - Creative Commons.

Ontariojärvi

Ontariojärvi (engl. Lake Ontario, ransk. Lac Ontario) on Isojenjärvien pinta-alaltaan pienin järvi ja maailman 13. suurin järvi. Sillä on pinta-alaa 18 960 km². Ontariojärvi saa vetensä Eriejärvestä Niagaran putousten kautta. Sen vedet purkautuvat Saint Lawrencejoen kautta Atlantin valtamereen. Ontariojärven rannalla on muun muassa Kanadan suurin kaupunki Toronto. Yhdysvaltain puolella New Yorkin osavaltiossa sijaitsee Rochester.

Ontariojärven rannoilla olevia kaupunkeja ovat Hamilton, ON - Kingston, ON - Mississauga, ON - Oshawa, ON - Rochester, NY - Toronto, ON.


Niagaran putoukset
Niagaran putoukset

Niagaran putoukset (engl. Niagara Falls) on kolmiosainen vesiputous Niagarajoessa Kanadan Ontarion ja Yhdysvaltain New Yorkin osavaltioiden rajalla. Näiden kuuluisien putousten kautta Eriejärvi purkaa vesiään kohti Ontariojärveä. Putouksissa virtaa noin 2,8 miljoonaa litraa vettä sekunnissa.

Lähteet
*Wikipedia
*The National Wildlife Federation: The Great Lakes
*Suuri maailmantieto - Valitut Palat
*Kaunis Maailma - WSOY
*Uuden ajan Kuva-Atlas - Helsinki Media
Tutkijat
Tutkijat
Tutkijat

Biologian opiskelijat tutkimassa Eriejärven eliöstöä. Isojenjärvien vesistöalueella elää joitakin Pohjois-Amerikan kiehtovampia villieläimiä, kuten susi, kanadanilves, hirvi ja valkopäämerikotka. Itse järvissä elää lukuisia kaloja, kuten siika, kuha, jättihauki ja taimen. Miljoonat muuttolinnut kulkevat alueen läpi kevät- ja syysmuuttonsa aikana. Isotjärvet ovat itse asiassa melko erilaisia ​​toisistaan, ja tämän vaihtelun vuoksi jokaisesta järvestä löytyy eri määrä ja eri lajikkeita, kaloja ja muita vesieläimiä. Yläjärvi, suurin järvistä, on kylmä ja syvä. Eriejärvi puolestaan on suhteellisen matala ja lämmin. - Kuva Copyright © Ohio Sea Grant - Creative Commons.