Isä Matteo - Don Matteo
Kuvassa yllä, osa Filippo Lippin (1406 - 1469) freskosta, Spoleton katedraalissa. Spoleto oli toinen Isä Matteon kuvauspaikoista. - Kuva Copyright © Andreas Manessinger - Creative Commons.

Gubbio

Kardinaali Gubbion kaduilla. Gubbio on pieni ja hyvin kaunis kaupunki Perugiassa, Keski-Italiassa. Isä Matteota kuvattiin Gubbiossa vuoteen 2014 saakka.- Kuva Copyright © Dale Musselman - Creative Commons.

Isä Matteo - Don Matteo

Don Matteo eli Isä Matteo on italialainen televisiosarja, jolle on annettu suomalaiseksi nimeksi Isä Matteon tutkimuksia. Nimessä tutkimukset tulevat siitä, että sarjan pääosassa oleva katolinen pappismies, Isä Matteo, on viehtynyt oman työnsä ohessa ratkomaan erilaisia rikoksia, usein ihan murhiakin. Sarjaa on tuotettu vuodesta 2000 alkaen ja se sisältää 13 eri kautta, niissä on osia yhteensä 265.

Isä Matteota auttaa hänen rikostutkimuksissaan paikallisen poliisin, eli karabinieerien vääpeli, sittemmin ylivääpeli Antonino "Nino" Cecchini. Nämä kaksi miestä ovat myös keskenään parhaita kaveruksia, ja pelaavat toistensa kanssa shakkia. Ehkä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta, Isä Matteo voittaa ylivoimaisesti aina. Ylivääpeli on "voitolla" vain silloin, kun hän joutuu työkiireiden vuoksi lopettamaan pelin kesken.

Isä Matteon ja ylivääpelin parissa ja ympärillä pyörii joukko pienen Gubbion asukkaita, kaikkine arkisine iloineen ja menestyksineen, mutta myös huolineen ja murheineen. Tärkeissä pääosissa ovat pappilan henkilökunta ja asukit sekä oikeuslaitoksen karabinieerit ja syyttäjät. Rakkauttakin sarjassa on mukana monilla tasoillaan paljon, mutta erityisesti seurataan karabinieerien kapteenin yrityksiä selvitä toinen toistaan kauniimpien naisten piirittämänä.

Terence Hill

Terence Hill.- Kuva Copyright © Spencerhilldb - Creative Commons.

Keskeiset henkilöhahmot

Isä Matteo eli Don Matteo. - Isä Matteon roolissa esiintyy italialainen näyttelijä Terence Hill, oik. Mario Girotti, (s. 29.3.1939 Venetsia, Italia). Hän on ollut mukana 259 osassa, vuosina 2000 - 2022. Kauden 13 kuudessa viimeisimmässä, tähän mennessä kuvatussa osassa hän ei enää ollut mukana. Lopetuksensa syyksi Terence Hill kertoi liian intensiiviset eli kiivastahtiset kuvausjaksot.

Isä Matteo on voimiltaan väkivahva ja näemme näistä voimista aina ohimennen pieniä näytteitä. Omenan Isä Matteo paloittelee niin, että hän puristaa sen sormissaan palasiksi. Joskus Isä Matteo joutuu hillitsemään väkivaltaisia rikollisia voimakeinoinkin ja silloin vastapuoli taltutetaan alta aikayksikön. Saattaapa Isä Matteo joutua turvautumaan joskus nyrkkivoimaankin, mutta sitä hän heti katuu ja pyytää kirkossaan anteeksi.

Isä Matteo on hymyilevä, aina hyvin turvallinen ja ystävällinen sielunpaimen ja hyvin älykäs. Hän on erittäin hyvä ihmistuntija ja näkee oitis, puhuuko joku totta vaiko valehtelee. Rikoksen hän usein viime vaiheessa ratkaisee niin, että keskustellessaan jonkun kanssa ihan muista asioista, hän saa toisen vastauksesta yhtäkkiä ratkaisevan idean rikoksen arvoitukseen. Hänen kasvoillaan leimahtaa oivalluksen valo ja hän syöksyy siitä paikasta puolijuoksua polkupyörälleen. Näin hän ehtii aina viime hetkillä anteeksiantaviin keskusteluihin rikoksen tehneen kanssa, ennen kuin karabinieerit saapuvat paikalle - aina hänen jälkeensä.

Isä Matteon "tavaramerkki" on hänen polkupyöränsä, jolla hän kiitää useinkin suorastaan vaarallisen nopean tuntuisesti pitkin mutkitteleviä teitä ja kujia. Erityisenä piirteenä tässä sarjassa ovat äärimmäisen kauniit, nuoret naiset, jotka poikkeuksetta kaikki ovat Isä Matteon vanhoja tuttuja. Miten tavattoman paljon heitä onkaan - suorastaan satoja! Ja kaikki syöksähtävät Matteon taas jälleen tavatessaan tämän syliin ja halaukseen.


Gubbio

Gubbion kirkkoja, Chiesa di S. Marziale, rakennettu 1100-luvulla. - Kuva Copyright © Johan Haggi - Creative Commons.

Ylivääpeli Antonino "Nino" Cecchini. - Ylivääpelin osaa esittää italialainen näyttelijä Antonino "Nino" Frassica (s. 11.12.1950). Ylivääpeli on todellinen herrasmies, joka yrittää kaikesta selviytyä mahdollisimman vähällä vaivalla. Paikkakunnan rikosten selvittelyssä hänellä on hyvin tärkeä osansa, sillä hän saa apua rikosten ratkaisemisessa ystävältään Isä Matteolta ja toimittaa nämä ratkaisevat vihjeet ja selvitykset tutkintaa johtavalle esimiehelleen, kapteenille. Luonnollisesti hän esittää nämä vihjeet aina niinkuin hän olisi itse ne keksinyt - ja vieläkin luonnollisemmin kapteeni aina tietää, että ylivääpeli on saanut selvitykset Isä Matteolta.

Ylivääpelin erityisenä huolenaiheena ovat hänen perheensä kauniit nuoret neitokaiset, jotka rakastuvat kapteeniin. Tämä taas ei millään sovi ylivääpelille ja hän antautuu suoranaisiin kieroiluihin, saadakseen nämä lemmenaikeet alkuunsa karille. Lopulta hän ei kuitenkaan näissä puuhissaan aina onnistu ja joutuu toteamaan, että eihän kapteeni nyt niin kamalan huono vaihtoehto tyttären aviomieheksi olekaan.

Spoleto

Spoleto, kunta Keski-Italiassa Umbrian hallintoalueella olevassa Perugian maakunnassa. Isä Matteota on kuvattu vuodesta 2014 ja kaudesta 9 alkaen Spoletossa. - Kuva Copyright © Marco & Alessandra - Creative Commons.

Ylivääpelin perhe. Ylivääpelin perheeseen kuuluvat hänen vaimonsa Caterina Cecchini (os Pappamozzi), jota esittää Caterina Sylos Labini - ja tyttäret Patrizia Cecchini, jota esittää Pamela Saino - Assuntina Cecchini, jota esittävät Giada Arena, Simona Di Bella ja Giusy Buscemi - sekä sirarentytär Rosalia "Lia" Cecchini, jota esittää Nadir Caselli. Vaimo on kipakka ja pitää ylivääpelin ruodussa, tyttäret ja sisarentytär ovat suloisia ja pitävät kapteenin otteessaan.

Karabinieerien kapteeni. - Kapteenin osassa on eri kausilla kaksi miestä ja yksi nainen. Miehet ovat kapteeni Flavio Anceschi, jota esittää Flavio Insinna ja Giulio Tommasi, jota esittää Simone Montedoro. Naiskapteenia, Anna Olivieria esittää todellinen kaunotar, Maria Chiara Giannetta.

Kapteenin osana tässä televisiosarjassa on olla hyvin tiukka ja määrätietoinen, sillä vastuu siitä, että rikokset selviävät, painaa taakkana harteilla. Kaikilla kapteeneilla on suuria ongelmia romantiikan saralla, eivätkä yritykset peräti avioliittoon saakka tunnu onnistuvan oikein millään.

Kapteenien suhteet Isä Matteoon ovat ristiriitaiset. Toisaalta Isä Matteo ei saisi olla mukana tutkimassa rikoksia, koska hän ei ole karabinieeri, toisaalta hänen avullaan kaikki rikokset lopulta selviävät.

Suntio Filippo "Pippo" Gimignani-Zarfati. - Pipon roolissa on italialainen luonnenäyttelijä ja koomikko Francesco Scali (s. 9.3.1959 Rooma). Pippo on suntioiden tyylikäs perikuva, aina valmiina ahkeroimaan. Sanavalmiuttakin häneltä löytyy, ainakin Natalinan kanssa, johon hän on rakastunut mutta joka torjuu oitis suntion tiuskien ja kuin nurkkaan nakaten. Luonteeltaan Pippo on nöyrä, vakaa, maltillinen ja aina rauhallinen.

Nunna Sisar Maria. Astra Lanz (s. 2.4.1976) esittää sarjassa nunnaa. Hän on varmasti maailman kaunein nunna, jonka kasvoilla viipyilee usein lempeä hymy. Hän on oiva apu erilaisissa pulmissa Isä Matteolle.

Spoleto

Spoleto. - Kuva Copyright © Christopher John SSF - Creative Commons.

Kotiapulainen Natalina Diotallevi. - Natalinaa esittää ranskalainen näyttelijä Nathalie Guetta (s. 9.9.1958 Pariisi). Natalina ei ole vain kotiapulainen, vaan hän tekee pappilassa kaikkea mahdollista ja on oikea kodinhengetär. Tosin kodinhenki saa hänen myötään usein varsin äänekkäitä muotoja, sillä Natalina on luonteeltaan hyvin äkkipikainen ja suutahtaa helposti, pitäen silloin yllä valtaisaa huutoa.

Natalina unelmoi jostakin toisenlaisesta, "paremmasta" elämästä, ja kokee, että hänen työtään pappilassa ei kylliksi arvosteta. Tämä saa hänet joskus lähtemään päiväksi jopa luostariin, mutta hän palaa kuitenkin heti takaisin, kun saa huomata olevansa pappilassa hyvin rakastettu ja tärkeä. Natalina on vanhapiika ja hän unelmoi myös elämänsä prinssistä, jota ei kuitenkaan tunnu ilmestyvän mistään.

Syyttäjä. - Syyttäjiäkin sarjassa on ollut useita. Heitä ovat kauniit naissyyttäjät Lucrezia Volpi, jota esittää Maria Rosaria Russo - Bianca "Bibba" Venezia, jota esittää Giorgia Surina - Andrea Conti, jota esittää Eleonora Sergio - ja Sara Santonastasi, jota esittää Serena Iansiti. Miespuolisia syyttäjiä ovat Gualtiero Ferri, jota esittää Dario Cassini - ja Marco Nardi, jota esittää Maurizio Lastrico.

Naispuoliset, toinen toistaa kuvankauniimmat syyttäjät ovat kaikki rakastuneita kapteeniin, joka joutuu kaiken aikaa kamppailemaan valinnassaan syyttäjien ja ylivääpelin tyttären ja siskontyttären kanssa.

Piispa. Piispalla on sarjassa pieni, mutta tärkeä osansa. Hän joutuu joskus puuttumaan Isä Matteon vapaamuotoisiin työtapoihin, jopa valheellisten valitusten kautta. Piispalle on kuitenkin aina selvää se, että Isä Matteo on paras ja puhdasmielisin pappi, jonka hän elämässään koskaan on kohdannut ja joka missään seurakunnassa on ikinä palvellut.

Pappilan tilapäiset asukkaat. - Pappilan suojissa asuu kaiken aikaa joitakin lapsia tai nuoria, joilla ei ole muuta kotipaikkaa. He tuovat oman koskettavan lisänsä värikylläisiin tapahtumiin. Natalina ei yleensä halua heistä aluksi pappilaan ainuttakaan, mutta lopulta hän ei pysty heistä kyynelittä eroamaankaan. Näitä pappilan lapsia ovat Camilla, esittäjänään Sara Santostasi - Ines, esittäjänään Aurora Menenti - ja Agostino, esittäjänään Andrea Pittorino. Ongelmanuoria pappilassa edustavat Laura Belvedere, jota esittää Laura Glavan - sekä Tomás Martinez, jota esittää Andrés Gil.

Karabinieerit. - Kapteenin ja ylivääpelin apulaisina toimii joukko hyvin tunnollisia ja ystävällisiä karabinieereja. Karabinieerit ovat puolisotilaallisesti toimivia poliiseja, joiden toiminnassa ja hierarkiassa on sotilaallisia sävyjä. Siten heidän arvojaan ovat korpraali, alikersantti, kersantti, vääpeli, ylivääpeli, kapteeni ja majuri. Sarjan karabinieereista voi mainita vaikkapa korpraali Romeo Zappavignan, jota esittää Domenico Pinelli. Ylivääpeli osoittaa erityistä huomaavaisuuttaan korpraalille. Romeo Zappavigna saa nimittäin ylivääpelin kämmenestä useinkin läsähtäviä iskuja poskelleen, milloin kiitokseksi, milloin taas kannustukseksi - milloin muuten vaan ja varmuuden vuoksi.

Spoleto

Spoleton katedraali, yksityiskohta Pinturicchion maalauksesta Madonna ja lapset (1497). - Kuva Copyright © Holly Hayes - Creative Commons.

Lähteet
*Henkilötietojen osalta Wikipedia
*Henkilöiden kuvaukset, tämän esityksen tekijä, 22 vuoden katselun ja lukemattomien uusintojen myötä
*Open tapes: Where did Don Matteo go?
*IMDb: Isä Matteon tutkimuksia