Tunturisuden sivut
Isä Camillo ja pormestari Peppone, kuvassa yllä teatterin näyttämöllä, Theater Purkersdorf. - Kuva Copyright © Theater Purkersdorf - Creative Commons.

Don Camillo

Isä Camillo. - Kuva Copyright © David Zellaby - Creative Commons.

Isä Camillo eli Don Camillo

Sodanjälkeisen maailmankirjallisuuden suosituimpia henkilöhahmoja on ollut Giovanni Guareschin luoma Isä Camillo (Don Camillo). Hän on Pojoen laaksossa sijaitsevan, pohjoisitalialaisen pikkukaupungin suoraselkäinen sielunpaimen. Kookas pappi ja laumansa riuskaotteinen kaitsija, joka käy "henkien taisteluaan" paikkakunnan kommunistista pormestaria, Pepponea vastaan.

Jonkin käsittämättömän syyn vuoksi Isä ja kommunistipormestari ovat aina vastakkain, vaikka ajoittain yhteisen päämäärän pitäisi sentään yhdistää. Isä Camillon ja Pepponen välit eivät aina ole parhaat mahdolliset, ja vaalien aikana saatetaan käyttää hyvinkin järeitä aseita, mutta ulkopuolisen vaaran uhatessa he ovat valmiit toimimaan yhteistuumin, eivätkö he koskaan ole eri mieltä elämän pysyvistä arvoista.

Isä Camillo joutuu uhraamaan ajastaan kaksi tuntia siihen, että hän saa pormestarin ymmärtämään, kuinka tärkeää on saada lapsille kesäsiirtola. Saman verran kallista aikaa pitää uhrata sellaiseen tyhjänpäiväisyyteen, että muuan rikas rouva suostuu luovuttamaan rahaa tähän tarkoitukseen.

Nenästävedot, pikku koiruudet ja joskus kovakourainenkin lauman paimentaminen kuuluivat Isä Camillon työmenetelmiin, sillä eihän vastustajalle saanut antaa periksi. Mutta suurin vaikeus ei Isä Camillolle ollut punainen Peppone, vaan alttarin ristiinnaulitunkuva, lempeästi hymyilevä ja ihmisten heikkouksia ymmärtävä Kristus. Olisi ollut niin yksinkertaista murskata kaikki vastustajat, iskeä niin että tuntuu. Mutta Kristus pani vastaan. Kärsivällisesti hän yhä uudelleen opetti innokasta palvelijaansa:

"Jeesus, Camillo sanoi Kristukselle, tässä ei ole tehtävissä muuta kuin etsiä käsiinsä rikolliset ja panna heidät selkä seinää vasten. Isä Camillo, vastasi Kristus, sanohan minulle eräs asia, jos päätäsi särkee, niin hakkaatko sen poikki, päästäksesi kivusta? Mutta myrkkykäärmeitten pää on murskattava! huusi isä Camillo.

Kristus vastasi: Kun minun Isäni loi maailman, hän teki selvän eron eläinten ja ihmisten välillä. Se merkitsee sitä, että kaikki ne, jotka kuuluvat ihmisten luokkaan, pysyvät aina ihmisinä, ja mitä tahansa he tekevätkin, on heitä kohdeltava ihmisinä. Sen sijaan, että laskeuduin maan päälle ja annoin naulita itseni ristiin, vapahtaakseni maailman, olisi kai mielestäsi ollut paljon mutkattomampaa tuhota koko ihmissuku?

"Se maksaa, joka rötösteleekin." - Isä Camillo

"Ihmiset ovat kovakorvaisia ja kirkonkelloja tarvitaan ennen kaikkea ihmisten kutsumiseen. Ihmisille on puhuttava äänekkäästi: laumat kuuntelevat vain sitä, joka pitää suurinta meteliä." - Isä Camillo


Don Camillo

Isä Camillo, kuvassa teatterin näyttämöllä, Theater Purkersdorf. - Kuva Copyright © Theater Purkersdorf - Creative Commons.

Giovanni Guareschi ja Isä Camillo

Isä Camillosta kertovan, satiirisen kirjasarjan kirjoitti italialainen kirjailija, toimittaja, pilapiirtäjä ja humoristi Giovanni Guareschi (1.5.1908 - 22.7.1968). Hänen suomennettuja Camillo-teoksiaan ovat:

Isä Camillon kylä (Mondo piccolo "Don Camillo"). Lyhentäen suom. Helka Hiisku. WSOY, 1952. – (Eurooppa-sarja) (us. painoksia).
Isä Camillo ja hänen laumansa (Don Camillo e il suo gregge). Suom. Helka Hiisku. WSOY, 1953. (julkaistu c-kasettina nimellä Isä Camillo ja Peppone).
Isä Camillon paluu (Mondo piccolo 'Don Camillo' ja Don Camillo e il suo gregge). Suom. Helka Hiisku. WSOY, 1954.
Toveri Don Camillo (Il compagno Don Camillo). Suom. Ulla-Kaarina Jokinen. WSOY, 1964.
Isä Camillo ja ne nykynuoret (Don Camillo e i giovani d'oggi). Suom. Ulla-Kaarina Jokinen. WSOY, 1970 (us. painoksia).
Isä Camillo vauhdissa: valikoima "Don Camillo"-sarjasta. Suom. Helka Hiisku ja Ulla-Kaarina Jokinen; toim. Kaarina Visakanto; vinjettipiirrokset tekijän. WSOY, 1980.

Don Camillo

Brescellon museo, Isä Giovanni -elokuvajulisteet. - Kuva Copyright © David Zellaby - Creative Commons.

Peppone ja Don Camillo museo

Isä Camillo -elokuvat filmattiin Brescellon kunnassa Italiassa. Siellä sijaitsee myös Isä Camillolle ja pormestari Pepponelle omistettu museo, joka avattiin vuonna 1989.

"Isä Camillo poltteli nautinnollisesti paksua sikaria, ja häneltä kysyttiin, mistä hän oli saanut sikarinsa. Isä vastasi rauhallisesti ottaneensa sen pormestari Pepponen pöydältä ja vieläpä lupaa kysymättä, koska Pepponehan Isän mukaan uskoi siihen, että kaikki maallinen omaisuus oli jaettava tasan."


Don Camillo

Kuva elokuvasta Isä Camillo näkee punaista (Don Camillo monsignore... ma non troppo, 1961). Hevosnaamainen Fernandel on Don Camillona tapojensa mukaan paljastanut valtaisana hehkuvan hammasrivistönsä.

"Kirkkoon mennään kunnioittamaan Jumalaa, ei pappia." - Isä Camillo

Fernandel ja Gino Cervi

Isä Camillosta on tehty useita elokuvia, joissa päähenkilöinä olivat Fernandel Isä Camillona ja Gino Cervi Pepponena. Elokuvat kuvattiin Brescellossa, jossa on myös niille omistettu museo.

Fernandel (oik. Fernand Joseph Désiré Contandin, 8.5.1903 Marseille Ranska – 26.2.1971 Pariisi Ranska) oli ranskalainen laulaja ja näyttelijä, erityisesti elokuvanäyttelijä. Hänen tunnetuin hahmonsa oli pappi Isä Camillo, jonka ympärille tehtiin useita elokuvia 1951–1965.

Gino Cervi (oikealta etunimeltään Luigi, 3.5.1901 Bologna – 3.1.1974 Punta Ala, Grosseto) oli italialainen näyttelijä. Toisen maailmansodan jälkeen Cervi muistetaan varsinkin monien Isä Camillo -elokuvien Pepponena. Hän esiintyi myös komisario Maigret’na suositussa televisiosarjassa.

Don Camillo

Isä Camillo, kuvassa teatterin näyttämöllä, Theater Purkersdorf. - Kuva Copyright © Theater Purkersdorf - Creative Commons.

Elokuvat:

Isä Camillon kylä (Don Camillo, 1952).
Isä Camillo ja hänen laumansa (Retour de Don Camillo, Le, 1953).
Isä Camillon paluu (Don Camillo e l'onorevole Peppone, 1955).
Isä Camillo näkee punaista (Don Camillo monsignore... ma non troppo, 1961).
Toveri Camillo (Compagno Don Camillo, Il, 1965).
Isä Camillo ja ne nykynuoret (Don Camillo e i giovani d'oggi, 1970) (lyhytelokuva).

Lähteet
*Pentti Lempiäinen: Nimipäiväsanat - Kirjapaja
*Wikipedia
*Visit Brescello: Peppone and Don Camillo Museum
*Isä Camillon kylä (Mondo piccolo "Don Camillo"). Lyhentäen suom. Helka Hiisku. WSOY, 1952
*Toveri Don Camillo (Il compagno Don Camillo). Suom. Ulla-Kaarina Jokinen. WSOY, 1964
*Isä Camillo vauhdissa: valikoima "Don Camillo"-sarjasta. Suom. Helka Hiisku ja Ulla-Kaarina Jokinen; toim. Kaarina Visakanto; vinjettipiirrokset tekijän. WSOY 1980

Don Camillo

Isä Camillo ja pormestari Peppone, kuvassa teatterin näyttämöllä, Theater Purkersdorf. - Kuva Copyright © Theater Purkersdorf - Creative Commons.